Opel omega - Podsterownosc

23 Sty 2010, 02:28

Witam czy ktos moze mi podpowiedizec co moze byc przyczyna podsterownosci auta wymieniane byly z przodu wszystkie drazki ukladu kierowniczego kompletne wachacze 2 amortyzatory ustawiona byla geometria kol i auto w dalszym ciagu nie jezdzi tak jak powinno czyli podczas jazdy z predkoscia powyzej 50km/h auto zaczyna robic sie podsterowne czyli podczas manewru wyprzedzania auto wciaga pod samochud wyprzedzany i przy koncowej fazie wyprzedzania odrzuca na prawa strone, gdy inne pojazdy mnie wyprzedzaja dzieje sie to samo auto jest nie stabilne powyzej 50km/h co moze byc przyczyna ??
z gory dziekuje za pomoc
franz_87
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
  • 23 Sty 2010, 10:41

Bardzo ważną rolę odgrywają drążki stabilizacyjne,który to rocznik auta?!
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

23 Sty 2010, 11:23

rocznik 2001
    franz_87
    Nowicjusz

Miejscowość: Polska

23 Sty 2010, 11:48

Franz, w przypadku tego auta by osiągnąć zadowalające efekty trzeba wymienić także metalowo gumowe elementy tylnego zawieszenia,sam remont przodu nie wystarczy!Wycieki z przegubów półosi niszczą tuleje zawieszenia.Auta te trapią przypadłości szybkiego zużywania się tulei wahaczy właśnie oraz gum stabilizatora.Ja tobie tylko mogę napisać ,że ja w swojej 190-tce miałem taki sam problem.Wymieniłem wszystkie te elementy metalowo gumowe(wszystkie :!: )i w przednim i tylnym zawieszeniu(silentblocki, itd),nowe gumy drążka stabilizacyjnego w przodzie,nowe łączniki stabilizatorów z tyłu,nowe sprężyny oraz nowe amortyzatory a auto dalej było chybotliwe,nie pomogło nawet ustawienie geometrii zawieszenia.Przeoczyłem wymianę dwóch tulejek pływających w tylnej osi.Gdy je wymieniłem auto stało się wreszcie stabilne :!:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Limitowana wersja Mazdy3 MPS
      Mazda Motor Poland wprowadza specjalną wersję modelu Mazda3 MPS, która jest już w ofercie salonów sprzedaży w całej Polsce. Oferta obejmuje 10 egzemplarzy Mazdy3 MPS. Mazda3 MPS została wzbogacona o nowe elementy ...