Opel omega

26 Lip 2010, 17:31

Witam,zastanawiam się nad zakupem omegi,mam astre,a chciałbym coś większego....Czy zakup omegi z rocznika 97-99 w benzynie 2.0 to dobra decyzja? Co wogule sądzicie o tym modelu wady zalety,spalanie itp.pozdrawiam :cool:
BVB GÓRĄ!!!!!
szczupak25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Den Haag

18 Sie 2010, 01:09

Ja bym raczej proponował krok wyżej, jeżeli rozmawiamy o silniku. Jednostka 2.5 V6 nie pali dużo więcej od wersji 2.0. Wiem,że słowo "dużo" to pojęcie względne, ale powiedzmy ok 2-3litrów to nie dużo, a komfort dużo większy. Nie ma obaw przy wyprzedzaniu. Trasa staję się miła, a czasem może być szybka. Niestety opłaty (OC), będą troszkę większe. Jeżeli decydował bym się na omegę to tylko z silnikiem V6 z instalacją gazową. Warto tuy podkreślić że w grę wchodzi jedynie sekwencja. Osobiście jeździłem Omegą z 96 roku z 2.5 TurboDiesel'em. Komfort na bardzo wysokim i przyzwoitym poziomie. Łatwo trafić na bogato wyposażoną wersję. Moja omega była w wersji z automatyczną skrzynią biegów, która bardzo przystoi takiej bądź co bądź limuzynie.

Spalanie 2.5v6 miasto ok 14 trasa nawet poniżej 10.
2.0 11 8.5

Co do części to osobiście nie miałem żadnych problemów, ale patrząc na allegro, części są bardzo tanie. Przecież to opel :) Auto dla szerokiej rzeszy odbiorców, mimo że omega miała być dla nie licznych, poprzez konkurencyjną cenę do innych limuzyn, stała się popularna, a dziś jest bardzo tania.

Uważaj tylko na manewrowanie. Astra a Omega to duuuża różnica.
Pozdrawiam
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

18 Sie 2010, 20:26

Mam małą rozterkę,bo parę osób z którymi rozmawiałem,mówiło mi,że omegi są samochodami awaryjnymi....Nie wiem jak to jest naprawdę,myślę,że właściwie każdy samochód ma i krytyków i ludzi schlebiających mu,ale między bogiem a prawdą to nikt z tych krytykujących omegą nie jeżdził....Reasumując,trzeba<tak myślę>po prostu samemu na trzeżwo zadecydować co się chce bez słuchania głupków :grin:
BVB GÓRĄ!!!!!
szczupak25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Den Haag

18 Sie 2010, 23:22

Dokładnie. Wiele osób co jęczą po różnego rodzaju forach nigdy nie miało z pewnymi autami do czynienia, a krzyczą najbardziej !

Według mnie części są łatwo dostępne a ich ceny są dość niskie. Jeżeli auto okazało by się awaryjne, może to być jakieś pocieszenie.

Przypomina mi się powiedzenie : Jak dbasz, tak masz. Problem w tym że nie wiemy jak poprzedni właściciel dbał...
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak podłączyć kable rozruchowe do akumulatora?
    Zima to najtrudniejsza pora roku dla naszego samochodu szczególnie jeżeli trzymamy go pod tzw. chmurką. Co zrobić jeżeli nie uda nam się uruchomić auta przy pomocy własnego źródła prądu jakim jest akumulator? ...