02 Wrz 2015, 07:49
Witam!
Mam problem i proszę o rade osób, które może przeszły coś podobnego. Kupiłam w sierpniu samochód od znajomego. Chłopak nim nie jeździł, bo przegląd miał ważny tylko do lutego, a kupił sobie inny samochód, ten stał i postanowiłam go od niego odkupić i załatwić wszystkie formalności. Problem pojawił się wtedy, gdy po pierwsze okazało się, że nie ma papierów na LPG, ale na butli piszę, że jest ważna do 2018 roku. Na dodatek zgubiłam gdzieś dowód rejestracyjny i teraz już się załamałam co mam robić, żeby go zarejestrować, bo ostatni przegląd w internecie jaki jest to do lutego 2015. Moje pytanie brzmi czy mogę:
1. wysłać prośbę do producenta butli LPG o duplikat papierów, gdyż bez tego samochód nie przejdzie przeglądu,
2. pojechać do diagnosty i zrobić przegląd i poprosić, żeby wydał mi jakieś zaświadczenie, że samochód jest sprawny technicznie,
3. pójść do Wydziału Komunikacji i zgłosić fakt, że zgubiłam dowód rejestracyjny z nieważnym przeglądem (bo na pewno sprawdzą, że przegląd był ważny tylko do lutego, a jest wrzesień) jednak pokazując im zaświadczenie od diagnosty, że samochód jest sprawny technicznie,
4. za jednym zamachem złożyć także wszystkie dokumenty, by przerejestrować samochód na siebie, by ten nowy przegląd wbili w mój nowy dowód rejestracyjny.
Poradźcie czy to przejdzie, czy tak mogę zrobić.
Pozdrawiam