Opel , Peugeot czy Citroen

17 Lip 2021, 17:08

Witam. Mam pytanie które z samochodów jest godniejsze uwagi lub zakupu pod względem technicznym jak i serwisowym. Rozchodzi się o 3 konkretne modele : Opel Insignia (silnik sam nwm jaki, na pewno musi być benzyna ) , Peugeot 508 SW - 1.6/ 156 km benzyna ,czy Citroen C5 kombi 1.6/156 km benzyna ? Które z nich jest lepszym autem żeby kupić i jeździł parę lat , silnik nie musi współpracować z gazem , roczniki raczej 2008-2012 . Dzięki z góry za każdą opinie
Gość115339

17 Lip 2021, 18:36

Nie wiem jak benzyna w Insignii, ale jeśli chodzi o 508 i C5 1.6 THP to sobie odpuść zdecydowanie :ok:

W przypadku diesla, to powyższe auta są bezkonkurencyjne dla Insignii jeśli chodzi o koszty serwisu, komfort podróżowania i jakość materiałów wewnątrz w stosunku do ceny.
Tom88T
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: 508
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Lip 2021, 22:30

1.6thp to śmietnik, jeśli c5 to 2.0/140 albo diesel, jeśli 508 to wyłącznie diesel. Jeśli insignia to 1.8/140 (słąbe osiagi), 1.6T (najlepszy kompromis spalanie/osiągi) lub diesel. Patrząc na całokształt to wolałbym 508/c5 z dieslem niż jakąkolwiek insignię
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Lip 2021, 12:51

Czy to Peugeot czy Citroen, to silniki THP ( 1,6 150 KM ) są dość awaryjne i niestety drogie w naprawach. Wadliwy rozrząd to największa bolączka tego silnika. Problemem była też niedopracowana sprawa dawkowania paliwa ( źle ustawiona mieszanka )czego efektem jest spalanie oleju oraz częstego blokowania sie zaworu EGR. Rozciąga się też łańcuch spinający wałki rozrządu. Do tego wiele innych bolączek. Silnik ten stanowczo odradzam.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Lip 2021, 13:05

Co do tego silnika mogę się wypowiedzieć że odradzam. Dziadek bliskiej mi osoby kupił Citroena z tym silnikiem 1.6 i ma z nim ciągłe problemy. Zaczęło się od wymiany rozrządu kończąc na remoncie całego silnika i problemów jest ciąg dalszy
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Schemat kostki ISO - podłączenie przewodów
    Jak podłączyć kostkę ISO? Zapewne sporo Was zastanawia się nad tym od czego są poszczególne piny w zespolonej kostce. Postaram się to wyjaśnić i wrzucić schemat (jest on już na forum ale ciężko go w tej chwili znaleźć) ...