Opel Signum 3.2 V6?

16 Wrz 2017, 15:11

Witajcie! Właśnie stanąłem przed pewnym wyzwaniem - kupnem pierwszego w pełni własnego auta. Teraz jeżdżę autem mojego ojca - Audi 80 B4 z dwulitrowym silnikiem a okazyjnie miałem okazję jeździć m.in. BMW 740i E65 oraz Oplem Signum 2.2 DTI po chipie (150 koni i coś koło 350Nm jeśli dobrze pamiętam) i powiem szczerze, że w Signum się zakochałem. Dużo miejsca zarówno z przodu jak i styłu a bagażnik wystarczający dla 2-3 osób na krótkie wakacje. Znalazłem faktycznie zadbanego (na pierwszy rzut oka) Signuma w 3.2 V6, bez gazu, automat. Przebieg około 170 tysięcy kilometrów. Na co głównie zwrócić uwagę przy bardziej szczegółowych oględzinach? Wiem, że automaty GMu potrafią płatać figle aczkolwiek czytałem, że da radę założyć oddzielną chłodnicę oleju skrzyni biegów, eliminując jedną przypadłość tej skrzyni. Gdzie głównie pojawia się korozja? Jak wygląda spalanie tych silników bo zdania są podzielone? Jedni mówią, że w trasie jak się nie szaleje to można spalić i poniżej 10 litrów a drudzy że ciężko o coś takiego.
Osaka
Obserwowany

Auto: Nie mam

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silniki LS - General Motors
    Z Japonii przenosimy się do Stanów Zjednoczonych, czyli prawdziwego królestwa potężnych silników o widlastym układzie cylindrów. Właśnie taką architekturą cechują się silniki General Motors z linii ...