Opel Signum - pomoc w dokonaniu decyzji

22 Cze 2017, 09:59

Witam.
Zamierzam kupić swój pierwszy samochód i wybór padł na Opla Signum :) znalazłem ciekawą ofertę jednak martwi mnie trochę cena, wydaje mi się zbyt niska ;/ oto link do niej:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Samochód z Niemiec czyli z przebiegiem może być różnie :/ Po sprawdzeniu numeru VIN dowiedziałem się że był on wyprodukowany w 2004 roku, może to trochę usprawiedliwiać niską cenę.
Mam także drugiego Opla Signum na oku, cena też niska ale zauważyłem że dużo można spotkać tych samochodów w cenie do 18 tyś, oto link:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Prosił bym o pomoc w dokonaniu wyboru. Boję się utopić kasę :/

Z góry dziękuję za pomoc :)
david0401
Nowicjusz

Auto: -

22 Cze 2017, 10:35

Dlaczego diesel? Dużo rocznie będziesz jeździł?
Czy mało i tylko miasto?
Orientujesz się jakie koszta są związane z utrzymaniem diesla?
jzs
Początkujący

Miejscowość: Śląsk
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

22 Cze 2017, 10:43

Diesle w Niemczech po 3-4 latach mają nalatane 200-350 tyś, więc sam sobie odpowiedz.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

22 Cze 2017, 11:03

Robię ponad 100 km dziennie do pracy, większość to trasa, mieszkam na wis, po mieście poruszam się bardzo mało.
O wydatkach związanych z dieslem wiem, prędzej czy później będę musiał pewnie ponieść jakieś większe koszty.
Najbardziej martwi mnie ten przebieg, chociaż wiadomo, zdarzają się samochody nie ujeżdżone, wygląd wnętrza jak na 13 letni samochód jest bardzo dobry, może o tym świadczyć dobra jakość materiałów albo po prostu przebieg 200 tys :/
Jest jakaś możliwość sprawdzenia przebiegu po numerze VIN albo rejestracyjnym ? :/
david0401
Nowicjusz

22 Cze 2017, 13:46

david0401 napisał(a):darzają się samochody nie ujeżdżone, wygląd wnętrza jak na 13 letni samochód jest bardzo dobry, może o tym świadczyć dobra jakość materiałów albo po prostu przebieg 200 tys :/

Samochody nie ujeżdżone zdarzają się tylko w opisie przedmiotu zamówienia na aledrogo. Rzeczywistość jest inna. Nikt nie kupił w niemczech diesla żeby nim jeździć 20 tys km rocznie:
1. Po pierwsze 70 % nowych samochodów to są leasingi zarówno w polsce jak i w niemczech, reszta to są kredyty. takich aut kupionych za gotówkę jest promil.
2. Rata lesingowa czy kredytowa na tego typu samochód jest rocznie wyższa niż przejechanie taksówką tych 20 - 30 tys km. Więc, biorąc pod uwagę koszty utrzymania i paliwa, gwarancja przebiegu na poziomie 40 - 50 tys km rocznie pozwala na zakup benzyny. Zastanów się ile trzeba jeździć aby dodatkowo dopłacić do diesla
3. nie pisz mi tylko że ktoś kupił Signum żeby w garażu napawać się jego cudną linią i "kreską mistrza"
4. Jeżeli się nawet jakimś cudem trafi że jakiś egzemplarz który "się nie spłacił" a jest sprzedawany, znajdzie się mnóstwo znajomych, pracowników czy sąsiadów którzy za rozsądne pieniądze chętnie takie auto przytulą zanim pojawi się ogłoszenie.

A wnętrze auta tej klasy po przebiegu 400 tys km i obsłudze przez firmę auto detailingową wygląda jak nowe - bo nawet słynne włączniki szyb vw można pomalować albo wymienić.

Naprawdę przerażony jestem naiwnością klientów aut na rynku wtórnym. Sami proszą się o kłopoty. To nie jest żadna skomplikowana matematyka tylko dodawanie 2+2
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

22 Cze 2017, 22:00

Cena pierwszego jest normalna, drugi jest za tani o jakieś 2-3k
Popatrz sobie tutaj [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] wyposażenie równie bogate, przebieg podobny, rocznik taki sam, a cena sam widzisz jaka...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Crafter "Van of the Year 2017"
    Nowy Crafter marki Volkswagen Samochody Użytkowe, produkowany wyłącznie w fabryce w Białężycach koło Wrześni, pod wieloma względami wyznacza standardy wśród aut dostawczych. Samochód ma bardzo bogate wyposażenie ...
    BMW w leasingu – o czym warto pamiętać?
    Luksusowe modele BMW cieszą się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wśród przedsiębiorców. Korzystne rozwiązanie stanowi szczególnie BMW leasing. Na co zwrócić uwagę, decydując się na tę formę finansowania? ...

23 Cze 2017, 16:54

Samemu chyba się trzeba wybrać do Niemiec na poszukiwania ... albo mieć na prawdę solidną dokumentację określającą przebieg ...
david0401
Nowicjusz

23 Cze 2017, 18:34

Po prostu szukaj od prywaciarza, nie handlarza (wiem, mało tego).
Solidna dokumentacja przebiegu? No nie wiem, bo ASO i książka serwisowa to tak pewnie pierwsze 2-3 lata, a za 30zł na allegro kupisz dowolną książkę pasującą rocznikiem do auta. Dorobienie pieczątki też żaden problem, a taka "dokumentacja" to o kant tyłka roztrzaskać.
Najlepiej szukać po prostu sztuki w najlepszym stanie i nie patrzeć na cyferki, które wg uznania można sobie zmienić.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004