Opel szarpanie

23 Sty 2012, 13:22

Panowie proszę o pomoc w zidentyfikowaniu usterki.
Autko: vectra 1.6 16v 74 KW benzyna bez gazu, 97 rok

Objawy: wszystko dzieje się dopiero gdy auto się rozgrzeje, w czasie jazdy puszczam gaz i gdy potem dodaję gazu w pierwszym momencie następuję szarpnięcie, dzieje się tak na różnych biegach, zauważyłem również ze nie jestem stanie jechać na wolnych obrotach jedynką czy tez dwójka, muszę dodatkowo manipulować sprzęgłem (np. w korku) jest to możliwe jedynie na pół-sprzęgle. Jeszcze jakiś czas temu zapalała się kontrolka błędu ale teraz już tego nie robi. Błędy wyskakiwały takie: zawór ERG, czujnik położenia walu korbowego. Innym razem jechałem autostradą równiutko 110 km/h, zapaliła się kontrolka błędu,poczułem lekkie wahnięcie na obrotach, potem zgasła i tak kilka razy, potem na czerwonym świetle na luzie obroty spadły na 500 i same podeszły na 1000 i tak trzy razy. Potem nocny postój na parkingu w pracy i ranny powrót do domu bez problemów. Diagnostyka komputerowa nie wykazuje nic, wszystko w należytym porządku, nawet już błędów nie pokazuje chociaz objawy nie znikają. Dzisiaj nawet jeździłem z mechanikiem z podłączonym laptopem i nic.

Co wymieniłem: w grudniu wszystkie filtry olej, w ostatnim czasie kable i sondę lambda.

Może już ktoś spotkał się z podobnym czymś i to ogarną??? z góry dzięki za pomoc
arek0503
Obserwowany

Prawo jazdy: 08 05 1996
Auto: Opel Vectra 1.6 16V

23 Sty 2012, 15:46

Typowe uszkodzenia w tych autach to----zawór recyrkulacji spalin,czujnik położenia wału korbowego oraz wałka rozrządu,awarie układu zapłonowego,zdarzają się pęknięcia kolektora wydechowego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Europejska premiera samochodu Volkswagen Jetta Hybrid
    Jetta Hybrid jest napędzana nowoczesnym silnikiem benzynowym (TSI o mocy 110 kW/150 KM) oraz silnikiem elektrycznym o mocy 20 kW – takiej samej, jak w XL1, jako skrzynia biegów montowana jest seryjnie automatyczna, ...