Panowie proszę o pomoc w zidentyfikowaniu usterki.
Autko: vectra 1.6 16v 74 KW benzyna bez gazu, 97 rok
Objawy: wszystko dzieje się dopiero gdy auto się rozgrzeje, w czasie jazdy puszczam gaz i gdy potem dodaję gazu w pierwszym momencie następuję szarpnięcie, dzieje się tak na różnych biegach, zauważyłem również ze nie jestem stanie jechać na wolnych obrotach jedynką czy tez dwójka, muszę dodatkowo manipulować sprzęgłem (np. w korku) jest to możliwe jedynie na pół-sprzęgle. Jeszcze jakiś czas temu zapalała się
kontrolka błędu ale teraz już tego nie robi. Błędy wyskakiwały takie: zawór ERG, czujnik położenia walu korbowego. Innym razem jechałem autostradą równiutko 110 km/h, zapaliła się kontrolka błędu,poczułem lekkie wahnięcie na obrotach, potem zgasła i tak kilka razy, potem na czerwonym świetle na luzie obroty spadły na 500 i same podeszły na 1000 i tak trzy razy. Potem nocny postój na parkingu w pracy i ranny powrót do domu bez problemów. Diagnostyka komputerowa nie wykazuje nic, wszystko w należytym porządku, nawet już błędów nie pokazuje chociaz objawy nie znikają. Dzisiaj nawet jeździłem z mechanikiem z podłączonym laptopem i nic.
Co wymieniłem: w grudniu wszystkie filtry olej, w ostatnim czasie kable i sondę lambda.
Może już ktoś spotkał się z podobnym czymś i to ogarną??? z góry dzięki za pomoc