Opel tigra 1.4 czy mazda 323 V coupe 1.5?

08 Lip 2012, 15:08

Witam!

Jestem tu nowa :wink: i proszę o pomoc dla przyszlego kierowcy :wink: w zakupie pierwszego autka

Otóz, po przeczytaniu ogrom opin jak i forów, wpadły mi w oko te dwa samochodziki.
Zalezy mi na nie dużym, ekonomicznym pojezdzie, ktory wiele mnie nie wykosztuje :P
Na przeznaczenie jego kupna mam zamiar wydac max 3,5 tys (oczywiscie nie liczać OC i przegladu) - co dla mnie takze sie liczy cena przyszlego OC :P. Oraz, nie ukrywam, ale chcialabym miec coupe, gdyz takie autka najbardziej mi sie podobaja i nie wyobrazam sobie miec innego :)

A wiec co do autek, po wyczytaniu opin wiem, że nawet malo pala te autka (a ja nie chce byc rajdowcem). Czesto sie nie psuja (mazda japonczyk wielki plus wiem), czesci tanie, naprawa. Dlatego te dwa są dla mnie jako numer 1. Bardzo sie na oba napalilam :D

Wiem, że wiele osob jest nie zniesmaczonych tigra, ale TYLKO przez to (jak wyczytalam :D :wink: ) iz, ma malo miejsca. Ja jestm mala kobietka, dla mnie to nie problem. Nie kupuje auta, aby byc szoferem, tylko i wylacznie dla siebie chce. A wiec nie wiem czemu jest taki problem, czemu nie ktorzy szukaja jakis negatywow w tym aucie. A jest tanie (jak i w eksploatacji) i wyglada ok, taj samo jak mazda :wink: .

Mam tylko problem w wyborze odpowiedniego :) :) :) bardzooooo prosze o DOBRE rady!!! :D dzieki
chrupus
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

08 Lip 2012, 15:10

Moze ktos z Was wie takze ile wyniosloby (tak na oko) OC kazdego z nich? Ja osobiscie nie chce byc wlascicielm, gdyz wiem ze takie osoby jak ja placa juz wiecej za OC ;/ dlatego chce aby byla nim moja mama, a ja jakby drugim wlascicielem :P
chrupus
Nowicjusz

08 Lip 2012, 15:15

za taką cenę nie szukałbym konkretnie Opla czy Mazdy tylko obydwu i patrzyłbym na stan ogólny, bo przy takim budżecie nie ma co wybrzydzać ;)

Może za tą kase uda Ci się wyrwać coś z tego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co do OC to wpisz sobie kalkulator ubezpieczeń OC w google, tam uzupełnij dane i kwoty powinny wyskoczyć w zależności od ubezpieczyciela
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

08 Lip 2012, 15:35

Wiem budzet szczerze maly :D ale probuje cos wyhaczyc :wink: Dzieki autko ten hyundai tez fajny. A co do OC robilam juz taki niby przelicznik, lecz to ciezko gdyż wielu danych nie znam a nie wiem czy sa akurat bardzo wazne. Wyszlo mi, ze za tigre i mazde po 1300 :? lecz OC na mnie nie na moja mame ... Tez zbytnio dobrze sie nie znam na tych rzeczach
chrupus
Nowicjusz

08 Lip 2012, 16:05

Szukaj z podanych łącznie z hyundaiem ale wybierz w najlepszym stanie :D Weź jakiegoś obeznanego kolegę na oględziny :D Rejestruj na mamę(jeśli ma zniżki 60%) a Ty jako współwłaściciel-wyjdzie ok 450-500zł na rok, można na dwie raty.... Najlepiej by było zwiększyć budżet do 5tyś :wink:
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

08 Lip 2012, 16:16

właśnie lukam na te autka. Pewnie ze chcialabym zwiekszyc budzet :D moze sie to uda. Narazie po malu odkladam kaske i tyle jak narazie liczylam. bo wszystko tez zalezy od tego ile pali, OC wlasnie jak i naprawa. Jak autko naparwde bedzie tego wart to moge tyle wydac, bo nie chce takiego modelu co wiadomo ze sie jak na moja osobe nie oplaca :wink: moja mama ma juz od ponad 20 lat prawko, tylko, ze dawno nie jezdzila :D ale nie o to tu chodzi. Jezeli tyle by mnie wykosztowalo OC to biore mame ze soba :D
chrupus
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dragster JET CAR PREDATOR
    Francuski samochód Jet Car Predator ma aż 6000 KM i silnik odrzutowy. Poniżej przedstawiamy specyfikację techniczną. Nazwa : Dragster JET CAR PREDATOR Silnik : Amerykański Turbojet z samolotów myśliwskich. Typ ...

08 Lip 2012, 16:18

wiec tez nie wiem jak z tymi znizkami jak to wyglada ... :P :)
chrupus
Nowicjusz

09 Lip 2012, 07:54

Mama musi mieć auto na siebie przynajmniej 6lat wstecz, oczywiście bezszkodowej jazdy.... myślę, że przy jednej racie wyjdzie do 450-500zł na rok
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

09 Lip 2012, 11:41

Aha dzięki Ci bardzo, więc musze kogos innego szukac. A mam pytanie, bo tak myslalam o mojej ciotce ktora juz jezdzi bardzo dlugo bezszkodowo, ale jej syn (moj kuzyn :D ) tez na OC wzial ja. Czy moze ona miec jeszcze mnie dodatkowo???
chrupus
Nowicjusz