Opel Tigra 1.4 problem z odpaleniem i pracą silnika

23 Lip 2014, 16:58

Witam.
Jeśli pisze w nie właściwym dziale to przepraszam ale nie wiem gdzie umiejscowić moją usterkę :) Mam problem z Oplem Tigrą 97r. 1.4 90km. Samochód ciężko odpala. Długo się rozkręca żeby wejść na obroty. Jak już odpali to zamiast trzymać 1200 (na zimnym silniku) to wchodzi na 1600 obrotów. Mimo ,że silnik nagrzewa się do właściwej temperatury pracy to i tak wskazówka obrotomierza na biegu jałowym wskazuję około 1000-1100 obrotów. Najbardziej denerwujące jest jednak to że przy niższych obrotach szarpie. Jak go się trochę wkręci to jedzie normalnie. Około 4 miesięcy temu wymieniłem zawór EGR więc to nie to. Jutro rano jadę do mechanik ale nie chciałbym żeby mi pół auta wymienił :( Może ktoś ma jakieś sugestie co może być przyczyną??? :)
Żaden ze mnie znawca ale może to silniczek krokowy albo coś z elektryką? Każda wskazówka gdzie szukać przyczyny bardzo mi się przyda :)
Lordziomafia
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 04 1989
Auto: Opel Tigra
Silnik: 1.4 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

23 Lip 2014, 17:25

Kiedy wymieniałeś świece i filtr powietrza?
Ja bym sprawdził i wyczyścił przepływomierz powietrza, warto sprawdzić ewentualnie wyczyścić przepustnicę (może się przycinać). Kable WN do sprawdzenia.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

23 Lip 2014, 17:46

Dzięki za odpowiedź.
Filtr i świecie wymieniałem razem z EGR-em z 3 miesiące temu. W takim razie zacznę od przepustnicy, przepływomierzu powietrza i kabli. Mam nadzieje ,że szybko zdiagnozują usterke :?
Lordziomafia
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 04 1989
Auto: Opel Tigra
Silnik: 1.4 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    W deszczowe dni wzrasta liczba kolizji pojazdów z pieszymi
    W deszczu łatwiej o kolizję z udziałem pieszego – nawet o 58% w przypadku ulewy(1). Deszcz pogarsza widoczność i wydłuża drogę hamowania, dlatego przy takiej pogodzie kierowcy powinni zachować szczególną ostrożność. ...