Opel Tigra 1,4

23 Cze 2010, 20:20

Witam! Jakiś czas temu zauważyłam że moja Tigra ciężko odpala, kilka dni później odpalała już za 2-3 razem, i tak bez zmian. Postanowiłam podjechać na serwis żeby podpięli mi go pod komputer i okazało się że coś jest z immo, i pan powiedział że wystarczy że zamienię kluczyk i wszystko powinno być ok, dodam że nic więcej komputer nie wykazał. Dzisiaj znowu chcąc ruszyć spod pracy miałam problem z zapaleniem, kręci ale nic więcej... Może ktoś jest mi w stanie pomóc, dodam że jestem kobietą i nie znam się na tym, i proszę nie zadawać mi "ciężkich" pytań ;) Pozdrawiam

[ Dodano: Sro Cze 23, 2010 21:35 ]
I jeszcze jedno, czasem jak jadę i dodaje Tigrze gazu, to tak jakby nie mogła przyspieszyć, wręcz dziwnie spowalnia...
mala87
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

23 Cze 2010, 21:37

Jechać do "zwykłego "elektryka samochodowego ,nie do serwisu.
A najlepiej do "gościa" co naprawia tylko immo.
piotr2273
Aktywny

23 Cze 2010, 21:47

Tam gdzie mi podpinali komputer to był od znajomej szwagier i on mi powiedział że wystarczy wymienić tylko kluczyk, a tu nic jednak nie dało...
A co z tym przyspieszeniem?
mala87
Nowicjusz

23 Cze 2010, 22:08

Najpierw to trzeba naprawić to immo,a kiedy były wymieniane świece ,
przewody zapłonowe.
Jutro o 10ej się odezwie.
piotr2273
Aktywny

23 Cze 2010, 22:19

Czyli jednak nie wystarczy wymienić tylko kluczyk?! :)
Ok, w takim razie w najbliższym czasie jadę to zrobić, hmm jeśli chodzi o świece to nie mam zielonego pojęcia, bo tigre mam dopiero 2 mies. i ja nie wymieniałam, także wezmę to pod uwagę
mala87
Nowicjusz

24 Cze 2010, 09:24

Jeśli nie pomogła wymiana kluczyka to trzeba najrzeć immo.
Napisałaś- jakby nie mogła przyspieszyć, wręcz dziwnie spowalnia,
Tak na szybko trudno odpowiedzieć,piszesz że czasem,tzn raz usterka jest raz nie ma.
Byłaś na kompie,trzeba było powiedzieć,sprawdziliby czy jest błąd zapisany
w sterowniku.A może nie ma błędu.
Ja bym sprawdził układ zapłonowy,połączenia,świece muszą być sprawne,
przewody zapłonowe też.To nie majątek,a od tego zależy prawidłowa praca
silnika.
Napisz jeszcze czy silnik jak jest zimny np.rano dobrze zapala,od kopa,
czy obroty nie falują,raz wyższe raz niższe.
Filt powietrza też musi być czysty.
piotr2273
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Lexus LC Black Label GT
    Lexus LC Black Label GT nie jest co prawda dziełem producenta, ale i tak zasługuje na wyróżnienie. Na SEMA 2017 z okazji 20. rocznicy swojego istnienia samochód w takiej wersji zaprezentował japoński tuner Artisan ...

24 Cze 2010, 15:05

Dokładnie z tym przyspieszeniem jest tak że jak zmieniam bieg z jedynki na dwójkę to muszę dać dużo więcej gazu aby jechał ok, jeśli dam mniej gazu to on nie potrafi "złapać" prędkości, ale nie dusi się.... Cały samochód został sprawdzony na kompie, tzn. wszystko i wyszło tylko to Immo
Hm z tym odpalaniem to na początku miałam dziwne wrażenie że jak jest zimniej to odpala bez problemu, a jak słoneczko przygrzeje to już problem jest, ale czy to może mieć wpływ na cokolwiek?! :)
Filtr powietrza wymieniałam z momentem zakupu autka, tak jak i rozrząd, i coś tam jeszcze ;)
mala87
Nowicjusz

24 Cze 2010, 17:49

Napisz co tzn-jak słoneczko przygrzeje to już problem jest.
Auto na zimnym silniku i na ciepłym musi odrazu zapalić.To jest wszystko OK.
piotr2273
Aktywny

24 Cze 2010, 18:48

Czyli jak jest cieplej na dworze i słońce mocniej grzeje to wydaje mi się że wtedy jest problem z zapaleniem, dzisiaj wszystko było ok i rano i wieczorkiem, a wczoraj po pracy był problem, a słonko mocniej świeciło. I to nie tylko o wczorajszym dniu mówię, może mi się tylko wydaje, chociaż nie wiem
mala87
Nowicjusz

24 Cze 2010, 20:44

Ja bym sprawdził poprawność połączeń układu zapłonowego.
Świece też bym wymienił,tak jak piszesz,nie wiadomo kiedy były wymieniane.
piotr2273
Aktywny

24 Cze 2010, 20:53

Ok, czyli po
1. naprawić immo-bo kluczyk nie wystaczył
2. wymienić świece
3. sprawdzić poprawność połączeń
Czy coś pominęłam? :)
Dzięki za pomoc :)
mala87
Nowicjusz