OPEL TIGRA, FORD PUMA czy RENALUT MEGANE??? POMOCY prosze:)

19 Lut 2010, 14:32

Witam,
Nosze sie wlasnie z zamiarem kupienia autka uzywanego, sportowego, cena od 7do 8,5tys.
W oko wpadly mi oczywiscie tigra, puma i magane coupe rzecz jasna. Wizualnie najabardziej podoba mi sie puma. Ceny sa zblizone. Niestety slyszalam ze tigry sa bardzo zajezdzone, maja tragiczna elektryke, noi te siedzenia z tylu to tragedia...o wiele lepiej prezentuja sie w pumie. I w niej rozniez nieco lepsze silniki 1,7 jak najabardziej dostepny, slyszalam tez ze ford mniej pali od opla i nie jest tak strsznie podatny na korozje jak ople. Problem w pumie- bardzo drogie czesci. Natomiast megane mnie ciekawi bo jest chyna najabardziej ekonomiczna, ale troszke ciezko znalezc w tej cenie. Lubie autem poszalec, ale jak to dla kobiety najwazniejszy wyglad. Natomiast pytam was, doswiadczonych o ocene, kotre z tyl aut i dlaczego?? Poprosze tez o nie negowanie upodoban, bo w zyciu nie przekona mnie ani zadna mazda ani golf III i te rzeczy!!
Bardzo prosze o pomoc i prozpoycje.
duskaaaa
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

19 Lut 2010, 14:40

Co do twojej wypowiedzi w każdym z tych trzech samochodów jest mało miejsca z tyłu
Natomiast najbardziej polecam ci Meganke gdyż części łatwo i tanio dostępne, nie koroduje, jeszcze jak by ci się udało znaleźć zadbany egzemplarz w 2.0 to tylko brać
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z daleka

19 Lut 2010, 14:46

ja takze polecam megane chyba najwieksza z tych trzech i raczej bezproblemowa 2 litry super chodza
arteksaxo
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

19 Lut 2010, 14:48

arteksaxo napisał(a): chyba najwieksza z tych trzech

Zdecydowanie największa
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

19 Lut 2010, 14:49

Wiem ze ogolnie maja malo miejsca, ostatecznie to nie jest najwiekszy problem, ale tigra ma najmniej. Meganka jest najbrzydsza. Ale nie wiem czy jest choc mala szansa zeby znalezc 2.0 za taka cene..........
Mam nadzieje ze pumy i tigry nie odrzucacie bo sa malo meskie:) to dobrze akurat!!!!
duskaaaa
Nowicjusz

19 Lut 2010, 14:55

Silnik 1.7 w pumie to dobra jednostka napędowa w jej projektowaniu palce maczała yamaha co dobrze wróży na eksploatacje
Ceny części pumy nie są tak strasznie drogie
No i puma jak na swoje wymiary dobrze się prowadzi

Meganka jest trochę zbyt miękka co do samochodu usportowionego raczej nie pasuje ( słabo zakręty łyka ) silniki 2.0 dynamiczny a zarazem jak na swoja pojemność oszczędny

A co do tigry to się nie wypowiem bo styczność z nią nie miałem
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rajdowa Celica GT4 Carlosa Sainza na sprzedaż
    Wystarczy 199 000 euro i oryginalna Celica GT4 ST165 Carlosa Sainza może być twoja. Samochód, którym słynny Hiszpan zajął drugie miejsce w Rajdzie Grecji 1991, został wystawiony na sprzedaż przez belgijską firmę ...

19 Lut 2010, 15:06

A co sadzicie oczyms z zupelnie innej beczki::: [link do oferty na Allegro wygasł]

taka sobie lagunka
duskaaaa
Nowicjusz

19 Lut 2010, 20:43

no laguna tez swietny wybór tylko nie ponizej 1.8
arteksaxo
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

21 Lut 2010, 21:32

Wszystkie 3 sa ladne :) wybralabym jednak meganke. z puma bedzie kiepsko za ta cene, za to tigry sa w wiekszosci zajezdzone, no i na siedzeniach z tylu nie chcialabym siedziec :mrgreen: Mazda 323 jest sliczna i malo awaryjna, ale widze, ze mazda odpada :grin: Mozesz tez zerknac na rovera 200, bardzo ladne kobiece autko - ma bardzo duzo miejsca, a sam jest malutki, z tym, ze sylwetka juz mniej sportowa, ale osiagi zadowalajce (ja mialam 1,4 o mocy 103 km)
Laguna z ogloszenia ladna - ale ma 15 lat, 3.0 silnik lyknie ci w miescie z 15 litrow no i jest juz znacznie wieksza niz wspomniane wczesniej przemieszczacze
Ostatnio edytowany przez mala88, 21 Lut 2010, 23:00, edytowano w sumie 1 raz
mala88
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

21 Lut 2010, 21:36

Pumy i tigry kojarza mi sie po prostu z tandeta i kiczem. Najbardziej podoba mi się Meganka,fajny sportowy samochód. Tylko nie kupuj żółtego.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

21 Lut 2010, 21:39

tigre zżera rdza, meganka niezbyt ładna, polecam pume znajomy ma i jak ktos chce jeżdzić we dwoje to fajne autko on ma 1.4 w benzynie i calkiem to fajnie jeździ i wyglad najladniejszy tylko nie wiem czy za te kwote kupisz cos porzadnego...
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

22 Lut 2010, 07:46

No kwestia zawieszenia to juz co innego, megane bedzie mialo mieciutkie ale przynajmniej mnie nie wyczepie na naszych drogach. Po przeanalizowaniu wybor odrzucilam i tigre i pume, dziwne przeswiadczenie mi podpowiada ze nie bd zbyt praktyczne i wloze w naprawy mnostwo pieniedzy. Wiec z mozliwosci MEGANE COUPE A LAGUNA co korzystniej??? Nie brac laguny mniejszej niz 2.0 slyszalam ale 3.0 to juz przesada??? Czy kots sie orientuje jak z czesciami to meganki??
Alkomaty: napewno nie zolty;) srebrny albo czarny obojetnie co by to nie bylo, :razz:

[ Dodano: Pon Lut 22, 2010 07:50 ]
Ah, i bardzo prosze powiedziec mi cos jeszcze w kwestii rovera 200??? Malo osob takimi jezdzi, nie wiem co to za oznak w takim razie, ale autko wizulanie nie jest zle. Co sadzicie?? Jak z eksploatacja i czesciami? Jakos duzo tych 200 w przyzwoitych cenach, rozumiem ze jakas uciazliwa wade maja???
duskaaaa
Nowicjusz

22 Lut 2010, 13:12

Renault Laguna i Megane są raczej samochodami które kupują ludzie zakładający rodzinę. Oba samochody są bardzo pojemne jeżeli chodzi o bagażnik oraz mają dużo miejsca z tyłu. Są ładnie wykończone w środki jak i na zewnątrz oraz spalanie raczej nieczęsto przekracza 8l w mieście. Komfort z jazdy jest ogółem rzecz biorąc całkiem duży . Haczyk w tym że lubią się one psuć jeżeli nie robi się regularnych przeglądów. Odradzałbym Ci kupno tanich modeli bo najczęściej są to właśnie auta które się sypią i trzeba się ich szybko pozbyć. Trzeba też zaznaczyć że Laguna ma lepszą opinię niż Megane.

Jeżeli chodzi o rovery to mało ich jeździ pewnie dlatego że firma splajtowała...
Rover 200 z tego co czytałem jest wielką niewiadomą. Albo kupisz bardzo zadbany egzemplarz albo taki od które odechce Ci się patrzeć więcej na samochody firmy rover. Jednak po imo wszystko przeważają egzemplarze dobrze utrzymane bez konieczności naprawy wielkiej ilości rzeczy. Samych oryginalnych części jest niewiele jednak zamienników do tego auta jest całkiem sporo.
Tekst roku:
"Ohhhhhhhhhh ! Ale urwał !"
Sonimul
Nowicjusz

Miejscowość: Trójmiasto

23 Lut 2010, 21:01

Jej, nie jestem w stanie sie zdecydowac dlatego zamieszczam linki, prosze doradzcie kotre z tych sa oplacalne i warto sie nimi zainteresowac. Wiem ze duzo tego, ale moje kobiece niezdecydowanie nie pomoze mi tu w ogole. Jak ktos znajdzie czas i checi to bd bardzo wdzieczna.
Oto meganki coupe:
[link do Autotrader wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Tigry:

PUMY:

MEGANE CLASSIC:

I ROVERY na koniec, choc martwi mnie to ze ponoc czesci maja kosmiczne ceny:
[link do Gratka wygasł]

Bardzo prosze odrzuccie choc czesc albo pochwalcie zebym nie ciagnela mechanika ze soba przez pol swiata:)
duskaaaa
Nowicjusz

23 Lut 2010, 23:52

Po pierwsze zastanów się czy chcesz : Tigrę czy jej konkurenta Pumę. Na Twoim miejscu wybrałbym jednak pumę ale tylko w silniku 1.7 bo 1.4 jest słabiutki ,a 1.6 nie różni się praktycznie niczym jeżeli chodzi o osiągi a spalanie wiesze. Na prawdę Puma jest znacznie lepszym wyjściem od Tigry bo:
-ma więcej miejsca
-ciekawszy kształt (chociaż Tigra też ma swój niepowtarzalny wygląd)
-W Tigrze jest dobrze dopóki nie zobaczysz tylnych siedzeń i nie poczujesz się jak w tramwaju
-osiągi też ma gorsze (no może 1.4 Pumy nie dorównuje 1.4 Tigry ,no ale przecież zakładamy że odrzucasz wariant kupna 1.4)
-Puma ma swój niepowtarzalny koci "ryk" który powala wszystkie kobiety na kolana
-ostatnim argumentem za kupnem Pumy jest jego zdecydowanie mniejsza awaryjność niż opla Tigry

Zakładając że posłuchałaś mojej rady XD do w wyścigu zostaje jeszcze Megane ,Puma oraz Rover 200

Jak już wspomniałem Rovery są jedno wielką niewiadomą ... dostaniesz albo szrot albo egzemplarz z którego będziesz bardzo zadowolona. Jednak Megane nie są też specjalnie "pewne". Biorąc pod uwagę wspomniane już przez Ciebie ceny części to ewentualna pomyłka w kupnie i w konsekwencji konieczność naprawy zakupionego autka Megane nie "zagrozi" twojej kieszeni w takim stopniu jak Rover. Pozatym Rovery w porównaniu z ilością spalanej benzyny odpadają w przedbiegach w stosunku do Francuza. Niestety nieco ucierpiały na tym osiągi Meganki ale nie jest najgorzej.

Tak więc znowu zostaje nam jeden model mniej ;)
Teraz postaram się ocenić to co zostało w miarę moich możliwości i dość słabego wzroku

Oto meganki coupe:

Zdaje mi się że nie jest walnięta chociaż intryguje mnie jak wygląda z bliższej odległości i z drugiej strony

Wygląda na zdrową chcociaż przyjrzałbym się przy tylnych nadkolach (lewe wygląda na dość nierówne)oraz naokoło bagażnika

Jest wgniecenie po lewej stronie samochodziku przy przednim zderzaku ale nie wygląda na nic ostrzejszego ... pewnie przy parkowaniu lub skręcaniu mógł w kogoś / krawężnik przygrzmocić . Gdyby było to coś poważniejszego to z pewnością by to skomentował i opowiedział jakąś łzawą historyjkę.

PUMY:

W kilku miejscach troszkę zarysowana oraz wydaje mi się że jest leciutko wgnieciona z prawej strony od tyłu od koła do drzwi (pewnie się mylę warto zobaczyć autko ... myślę że tłuczone nie było ;))

Nic na niej nie widzę chyba jest czysta od wszelkich skaz ;)

Była bita z tyłu ... jak się przyjrzeć to widać że był klepany. Niech się jeszcze ktoś wypowie na temat tego samochodu ,ale moim zdaniem lepiej żebyś go nie brała pod uwagę

MEGANE CLASSIC:

Wgnieciona w kilku miejscach ( szczególnie z prawej strony ) Co prawda wgniecenia nie są groźne ale poprosiłbym faceta o bliskie zdjęcie auta : centralnie z przodu i centralnie ztyłu (tak dla pewności)

Mało zdjęć a te co są to kiepskiej jakości ... nie wiem czy facet zrobił to celowo ale poprosiłbym tez o jak najwięcej zdjęć

Auto na pierwszy rzut oka wygląda nieskazitelnie. Z przodu nic się nie działo - jest wszyściutko równo tak jak powinno być ... zato chętnie zobaczyłbym tył auta bo światła z tyłu troszeczkę odstają ,tak jakby były położone za wysoko - mówię o tych od klapy bagażnika( najprawdopodobniej jest to fabryczny błąd ale zawsze warto zobaczyć resztę dupy samochodu ). Czepiam się tak tego auta bo wygląda na zbyt zadbane ,a jeszcze to że jest z komisu ... to może zastanawiać. Z reguły są to auta których trzeba się szybko pozbyć bo się sypią ,są lakierowane na ostatni moment czyszczone itd itp. Może właśnie z tego ten nieskazitelny wygląd

W odróżnieniu od poprzedniego samochodu przód wygląda dość podejrzanie a konkretnie lewa strona samochodu czyli niespasowane światło co widać na pierwszym zdjęciu za to na fotce ukazującej drugą stronę samochodu (prawą) światło jest dobrze ustawione. Lewa strona maski też wygląda jakby odginała się bardziej do góry. Jeżeli chodzi o tył to nic nie widzę oprócz tego że światła od klapy bagażnika są położone wyżej niż te od karoserii ... tak jak wyżej (a więc jednak wada fabryczna ). Ogółem temu konkretnie autu bym nie zaufał.
Sonimul
Nowicjusz

Miejscowość: Trójmiasto