Opel Tigra gaśnie przy włączeniu świateł

01 Paź 2017, 10:44

Witam. Posiadam Opla Tigre 1.4 16v, 1996 rok, benzyna+gaz. Ostatnio zaczął coś świrować. Podczas jazdy zgasły mi wszystkie kontrolki w samochodzie i wylaczyly się światła i wszystko a auto jechalo dalej, zjechalem na bok przekrecilem kluczyk żeby go wyłączyć a Tigra dalej chodziła....dopiero po minucie zgasla, postanowiłem ja dalej odpalic, odpalila ale chwile to trwało, włączyłem światła a ona zgasla dalej. Aktualnie teraz sprawa wygląda tak: odpalamy Tigre pod domem chodzi dobrze, jadę się przejechać, daje jej gazu a ona przerywa nie może się zebrać strasznie zmulona, i później wyłączy się wszystko radio światła i gaśnie, próbuje odpalić i nic dopiero po jakimś czasie aż sobie postoi to wtedy mi odpali ale co z tego że raz jest dobrze jak po czasie dalej to samo...Nie wiem co jest grane. Proszę o jakieś rady. Dziękuję bardzo i pozdrawiam.
pilk09
Obserwowany

Auto: Opel Tigra
Silnik: 1.4 16v benzyna+gaz
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996
  • 01 Paź 2017, 11:03

Do sprawdzenia akumulator i poziom ładowania
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Paź 2017, 10:40

Takie rzeczy mogą się pojawiać jak masz słaby akumulator lub ładowanie jak już wspomniał @Kao, ale może tu być też problem połączeń masy akumulatora z nadwoziem, silnikiem/skrzynia biegów. Przyjrzyj się czy nie są pordzewiałe te połączenia.

W pierwszej kolejności sprawdź jednak ładowanie alternatora i napięcie spoczynkowe na akumulatorze min. po około 3 godzinach od wyłączenia silnika.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999