Opel Tigra vs. Audi a3

13 Sty 2014, 19:40

Witam! Jestem tu nowy i od razu chciałbym zasięgnąć dobrej rady od stałych bywalców forum oraz od ludzi, którzy naprawdę znają się na samochodach a nie przepisują dopiero co przeczytane teksty żeby tylko nabić sobie postów. Moja sprawa wygląda następująco, że mam dylemat jakie wybrać auto Tigrę czy a3 w pierwszych wersjach. Budżet jaki w tym momencie posiadam to ok 6-8 tysięcy. Wiem, że Tigra jest tańsza od audi, ale czy warto w ogóle kupować ten samochód ? O a3 słyszałem wiele dobrych opinii, ale też zdarzały się gorsze recenzje "znawców". Prawdę mówiąc wolałbym zapłacić mniej za tigrę i cieszyć się jazdą, ale jeśli miałbym zaraz wydawać dodatkowe kilka stówek na naprawy to chyba lepiej dołożyć i zakupić a3. Szczerze mało się znam na samochodach i z tego co zauważyłem ile osób tyle opinii. Może na tym forum zakończę swój dylemat. Pozdrawiam !
idontcare
Nowicjusz

Przebieg/rok: 32tys. km
Auto: citroen c3

13 Sty 2014, 19:59

W tych pieniądzach nie kupisz dobrego A3 więc zostaje Ci tylko Tigra. Jest to samochód mały, tani, dobry ( Corsa B w innym opakowaniu) ale nie praktyczny i kiepsko nim się jeździ.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Sty 2014, 20:43

chyba skuszę się jednak na tigrę, skoro większość osób mi tam radzi. a tak btw. to za ile można kupić ogarniętą a3 żeby w miarę chodziła ?
idontcare
Nowicjusz

13 Sty 2014, 21:03

ja bym szukał A3 tak z 10k w kieszeni, najwyżej coś się by utargowało. No i zależy czy ropniak czy benzyniak.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

13 Sty 2014, 21:06

jakby miał te 10 k w kieszeni to raczej na pewno nie patrzyłbym na tigrę :) no chyba, że coś się z zmieni i nagle dostanę zastrzyk gotówki. chciałbym diesla, ale tigry chyba nie była produkowane z takimi silnikami, no chyba, że jestem źle poinformowany.
idontcare
Nowicjusz

13 Sty 2014, 22:01

Ja mając 8000zł w życiu bym nie kupił Tigry,to już lepiej Polo III w trzech drzwiach czy nawet Corolla E11.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Superb z wyposażeniem Laurin & Klement
    Skoda Superb z najbardziej luksusowym i prestiżowym pakietem wyposażenia - Laurin & Klement, na polskim rynku pojawił się w październiku ubiegłego roku. Teraz pakiet dostępny jest z nowym silnikiem. Do dotychczas oferowanych ...

13 Sty 2014, 22:21

Jak interesuje Cię tigra to może pomyśl o tojce paseo też jest w ten desen :D a lepiej jedzie i można dołozyć kilka detali żeby fajniej wyglądała, cena w stosunku do tego co oferuje jest super atrakcyjna.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

13 Sty 2014, 22:25

to dorzucę kolejną opcję, czyli Hyundai Coupe 2,0
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

13 Sty 2014, 22:43

Toyota paseo trochę mnie zaciekawiła. Ciekawy samochód, muszę teraz wszystko pomalutku przemyśleć, bo nie ma co skakać na szybko. Jeśli chodzi o polo III / corolle to nie za bardzo w moim guście. a Hyundai Coup bardzo ciekawy. Kolejny powód do większego zastanowienia się. Jeśli ktoś jeszcze ma jakieś ciekawe propozycje to chętnie ogarnę :)
idontcare
Nowicjusz

13 Sty 2014, 23:01

Jakbyś miał 10k to starczyłoby na Forda Cougara i Puga 406 Coupe.
Koniu
Forumowicz VIP

13 Sty 2014, 23:22

Tylko że Cougar należał chyba do awaryjnych?
Ja zaproponuje jeszcze takie coś [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

13 Sty 2014, 23:28

To są poprostu stereotypy. Cougar jest zbudowany z podzespołów Mondeo także wszystko jest w porządku :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

14 Sty 2014, 00:16

Moja propozycja to ford Puma z silnikiem 1.7 to nawet jakoś jedzie największy problem tego auta to korozja
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

14 Sty 2014, 15:14

[link do Tablica wygasł] zerknij na tą Celicę
[link do Tablica wygasł] ta jest z 97 roku.
[link do Tablica wygasł] a Może Honda prelude,zauważylem że w twoim budżecie jest sporo takich Hond.To są tylko moje propozycje,ale zerknąć nie zaszkodzi :)
Pikasek
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 08 04 2013
Auto: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 16 v
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2004

14 Sty 2014, 21:42

Ta Prelude całkiem całkiem.
Barol
Awatar użytkownika