(opel) Vauxhall Astra 1.6 115HP benzyna Problem z wypadaniem zaplonu

25 Lut 2021, 07:33

Witajcie!

Przeszukałem wiele forów, nie znalazłem odpowiedzi na problem z którym sie borykam od początku. Główny błąd który mi co jakiś czas wyskakuje to wypadanie zapłonów, wczesniej pokazywało na którym cylindrze teraz już nie pokazuje, zwyczajnie co jakis czas wyskakuje. Byłem u mechanika nie raz, on rozkłada ręce bo mówi że nie wie co jest bo nie pokazuje na komputerze :o , wiec powiedział ze póki co bedzie kasował a jak coś wiecej pokaże to wtedy bedziemy naprawiać :x . Na początku powiedział że to uszczelka pod głowicą i dlatego tak sie dzieje, wiec wymienił pochodziło ok i znowu to samo :naughty:. Kupiłem listwe zapłonową i nowe świece, było ok przez jakiś czas teraz znowu to samo pokazuje w dodatku doszedł kod P0400 ze słabą efektywnością katalizatora. Gdzie szukać problemu?

Rozrząd, filtry, olej, listwa zapłonowa, świece, pompa wody. Wymienione

Przepraszam bo prawdopodobnie wyszło masło maślane wiec prosze o pytania to postaram sie odpowiedzieć. Pozdro!
BLACKDIIVIL
Nowicjusz

25 Lut 2021, 07:42

Wymień czujnik położenia wałka rozrządu, częsty problem tego silnika.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Lut 2021, 07:58

Moge zapytać Cię za co on odpowiada i skąd ten wniosek że akurat to może być?
BLACKDIIVIL
Nowicjusz

25 Lut 2021, 09:49

Czujnik PWR przekazuje sygnał do sterownika, jeżeli Sterownik widzi anomalie może (chodź nie musi) pokazywać wypadanie zapłonu.
Sprawdź najpierw ciśnienie na cylindrach
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Lut 2021, 09:58

Sprawdzałem, mieściło sie w normie 125, 135, 140 i 150 od 1 do 4 cylindra,
BLACKDIIVIL
Nowicjusz

25 Lut 2021, 10:25

Spróbuj wymienić czujnik na najtańszy jaki jest, on chyba z 40 zł kosztuje, jeżeli będzie reakcja no to trzeba będzie kupić oryginał bo te najtańsze szybko padają.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS 430
    Wyjątkowym samochodem Lexusa był również IS 430, opracowany na targi SEMA w 2003 roku. Choć auto na pierwszy rzut oka przypominało po prostu nieco stuningowanego sedana IS, zmiany były znacznie istotniejsze. Pod maską ...
    Co to jest Defensive Driving?
    Amerykanin Chris Imhoff z National Safety Council jako pierwszy sformułował reguły "Defensive Driving" (DD), czyli jazdy defensywnej. Pierwszy kurs DD zorganizowano w USA w 1964 roku. Od 50 lat w krajach anglosaskich oraz ...

25 Lut 2021, 10:56

Ciężka jest wymiana czy sam dam rade ?
BLACKDIIVIL
Nowicjusz

25 Lut 2021, 11:11

BLACKDIIVIL napisał(a):Sprawdzałem, mieściło sie w normie 125, 135, 140 i 150 od 1 do 4 cylindra,
Tak sobie patrze na te parametry i widzę że masz spore różnice w kompresji szczególnie między pierwszym a czwartym cylindrem. Wartości podane są psi?
- 125 psi (8.62 bar)
- 150 psi (10.34 bar)
Rożnica to prawie 1,7 bar i to jest sporo bo teoretycznie różnice ciśnienia na cylindrach nie powinny przekraczać 1 bar.

To jest silnik A16XER?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Lut 2021, 11:16

O ile się nie mylę jest tam samo gdzie w 1.8 i 2.0 czyli pod kółkami walków (między nimi) , musisz zdemontować osłonę rozrządu.

Fakt faktem ze troche ciśnienie nie równe co też może dawać błąd wypadania zapłonu.
Czy gdy zaświeci się check to wkręca się powyzej 4.5 czy nie?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Lut 2021, 11:37

Mierzone było w barach, wujek Google powiedział ze między 6-10 jest ok i w tym przedziale się mieściło. Nie mam pojęcia czy to ten silnik. Check Engine zapala się średnio co 2 tyg. Dodam ze spalanie tez widzę duże bo na 25 l robie 60-70 mil
BLACKDIIVIL
Nowicjusz

25 Lut 2021, 12:39

Tu nie chodzi może o ciśnienie a bardziej o jego różnice miedzy cylindrami
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Lut 2021, 12:41

BLACKDIIVIL napisał(a):Mierzone było w barach
Hm... to jakoś źle to zapisałeś. Co to za wartość 125 bo na pewno nie bar? Chyba że to jest 12,5 bar?

Z którego roku masz auto, jaki to model Astry J?

BLACKDIIVIL napisał(a):wujek Google powiedział ze między 6-10 jest ok i w tym przedziale się mieściło
Trochę źle ci podpowiedział.

Jeżeli to jest Astra J i silnik ten o który zapytałem czyli A16XER to stopień sprężania powinien wynosić 10,8 bar.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Lut 2021, 10:31

Kao napisał(a):Fakt faktem ze troche ciśnienie nie równe co też może dawać błąd wypadania zapłonu.
kontrolka .
Zgadza się. I na 90% jest to wina tej różnicy ciśnień sprężania. Ważna jest raczej ta różnica między 1 i 4 oraz między 2 i 3. Wypadanie tego zapłonu jest tak naprawdę cały czas. Tyle tylko, że zanim sterownik silnika pokaże kontrolkę , to to wypadanie czujnik musi do sterownika przesłać kilka razy. W między czasie sterownik robi wszystko, żeby to wypadanie zapłonu zniwelować. I dopiero jak mu się nie uda, to wywali błąd. Często jest tak, że zanim sterownik zaświeci kontrolkę, zdążysz zgasić silnik. A potem po odpaleniu, wszystko "zaczyna" się od nowa. Dlatego nie za każdym razem wywali ci ten błąd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Lut 2021, 12:29

Ok panowie wiec teraz co mam robić ??. Uszczelka pod głowica wymieniona przecież, to gdzie leży problem
BLACKDIIVIL
Nowicjusz

26 Lut 2021, 13:51

w pierścieniach najprawdopodobniej
Kao
Moderator
Awatar użytkownika