Opel (vauxhall)-VECTRA

16 Sie 2009, 11:32

Po wyłączeniu świeteł, ale przy załączonym napięciu (przekręcony kluczyk), w kilkusekundowych odstępach następuje wyładowanie i błyskanie lamp.
W przypadku, gdy silnik nie pracuje jest to mniejsza częstotliwośc, ale występuje. Nasila się po załączeniu silnika.
Jaka może być tego przyczyna i czy szkodzi to w jakikolwiek sposób dla instalacji lub żarówek?
karpacz56
Nowicjusz

Miejscowość: gorzów wielkopolski
  • 16 Sie 2009, 13:44

Szkodzi całemu układowi,a najbardziej żarówkom.Może być uszkodzony moduł.Sprawdz napięcie na akumulatora na wyłąćzonym silniku jak i na włączonym.Przyczyną mozę być za wysokie napiećie ładowania jak i za niskie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

16 Sie 2009, 17:52

Do samochodu zakupiłem w Anglii zestaw xenonów (żarówki plus przetwornica).
    Po podłączeniu zgodnie z instrukcją okazało sę, że komputer pokładowy pokazuje błąd-
    <spalone żarówki>
    Same xenony działały prawidłowo.
    Dla wyeliminowania błędu zakupiłem na alegro filtry, które miały za zadanie skasować występujący błąd.
    Okazało się, że błąd owszem zniknął, ale pojawiło się błyskanie, jak opisałem wyżej.
    Proszę o poradę.
    karpacz56
    Nowicjusz

Miejscowość: gorzów wielkopolski

17 Sie 2009, 09:13

karpacz56 napisał(a):Do samochodu zakupiłem w Anglii zestaw xenonów (żarówki plus przetwornica).
    Po podłączeniu zgodnie z instrukcją okazało sę, że komputer pokładowy pokazuje błąd-
    <spalone żarówki>
    Dla wyeliminowania błędu zakupiłem na alegro filtry, które miały za zadanie skasować występujący błąd.
    Okazało się, że błąd owszem zniknął, ale pojawiło się błyskanie, jak opisałem wyżej.
    Proszę o poradę.

znajomy miał dokładnie to samo - założył jakiś super Xenon HID do swojego golfa IV - cały zestaw kosztował ok. 400 zł no może 500zł .... podłączył all według instrukcji - wszystko działa ale tak jak mówisz komp wywala błąd ' spalone żarówki' - dokupił do tego coś co miało wyeliminować problem - tzn . częściowo się udało bo komp nie pokazywał błędów ale ów xenon nadal migały - pojechał do jakiegoś elektryka, który wyeliminował mu miganie świateł ... jednocześnie podkreślił, że z takimi światłami na pewno nie przejdzie przeglądu ! mimo iż na pudle i na samych xenonach jest jakaś tam homologacja to nie jest to zgodne z przepisami uni europejskiej - poza tym gdzieś niby ten gość sprawdzał tą "homologację" pic na wodę coś takiego nie istnieje .... :shock: jeśli trafisz na gościa na przeglądzie który to zauważy to nie przejdziesz przeglądu - jeśli zaś trafisz na bystrych policjantów to dostaniesz mandat i zabiorą Ci dowód rejestracyjny, .
    Tak na marginesie - zrobiliśmy test z kumplem jechaliśmy na przeciwko siebie w nocy, jego Super światełka zajeb*ście oślepiają.... nawet jak się mineliśmy to jeszcze przez ok. 5-7 sekund nie widziałem dobrze na oczy .... dlatego nie rozumiem Was ludziska po jakiego h**ja zakładacie takie g...o do swoich samochodów ....
    Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
    adam-and1
    Aktywny

Miejscowość: Katowice
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: szukam igły ;-)
    Paliwo: Benzyna

17 Sie 2009, 10:12

Nuda luzna kasa i troche szpanu :roll: a potem efekty tego nas oslepiaja :roll:
    dalton ,nie mylic z daltonizmem:)
    dalton
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Wodzislaw Śl
    Auto: Audi a4
    Silnik: 2.0 bp+ lpg 131 KM
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna

17 Sie 2009, 12:20

karpacz56 napisał(a):Do samochodu zakupiłem w Anglii zestaw xenonów (żarówki plus przetwornica).
    <spalone żarówki>
    Proszę o poradę.

Błąd wywala zapewne bo przez oryginalne konektory nie płynie dostateczny prąd.
    Zapewne urządzenie które nazywasz "filtrem" wyrównuje prąd w obwodzie kosztem napięcia obwodu, przez to może ci to migać. To wszystko teoria, bo nigdy bym się nie zdecydował na założenie ksenonów do nieprzystosowanych lamp. Na lampie jest symbol homologacji i symbol żarówki z jaką jest ważna, wsadzasz tam żarówkę która nie będzie miała homologacji i już cała lampa nie posiada homologacji. Tak się składa, że ksenony rzucają się w oczy, a jak do tego oślepiają to jest argument do kontroli.

Wszystkim tym którzy próbują zakładać chińszczyznę do swoich aut stanowczo odradzam, poza tym, że będziecie rozczarowani bo wcale więcej w nocy nie będziecie widzieć od samochodu z tradycyjną żarówką to jeszcze będziecie oślepiać, gdyż strumień świetlny jest zbytnio rozproszony i zamiast trafiać w drogę trafia w niebo.

Dobre żarówki ok (40-60zł) wcale nie świecą słabiej od ksenonów gdyż to reguluje prawo, i lampa musi się legitymować określoną światłością w odpowiednich osiach, w drugą stronę to samo, nie może przekraczać określonej światłości. Po założeniu pseudoksenonów, widoczność na pewno lepsza, będzie tylko gorsza. Wystarczy się przejechać się autem z pseudoksenonami porównać sobie.
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
      Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
      [2018] Audi A6 C8
      Jedno z najbardziej uwielbianych aut Polaków w nowej odsłonie. Jak to w Audi mamy rozwój stylistyki, a nie zmianę. Mi się podoba.

17 Sie 2009, 15:30

No i tak to jest,jak się chce udoskonalać swoje autko,nie mając o tym pojęcia i kupując byle co.
    Tak więc przyczyna jest odnaleziona - wywal te ksenony i załóż takie światła,jakie mają być.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000