Opel Vectra 1.9 CDTi

12 Mar 2010, 08:55

Witam, szukam od kilku dni uzywanego autka. Do wydania mam 45tys. zl. Szukam auta nie starszego niz 2006 rok, w miare pojemnego i bezawaryjnego. Szczegolnie wpadl mi w oko Opel Vectra 1.9 CDTI 120km. Chodzi dokladnie o ten model;

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Samochod wywarl na mnie bardzo duze wrazenie, zarowno czysto wizualne jak i jezeli chodzi o doznania z jazdy. Tyle, ze te wrazenia to jedno, a samochod i wszystko z nim zwiazane to drugie. Chodzi mianowicie o to, ze samochod byl "firmowka" w leasingu. Widac to zwlaszcza po lakierze (miejsca gdzie widac zarysowania) oraz bagazniku (ubrudzony). Wiadomo jednak, ze mozna to doprowadzic do wlasnego wymaganego stanu. Martwi mnie natomiast zbyt maly przebieg ktory wynosi w chwili obecnej 96 tys km. Chyba raczej malo realny jak na auto firmowe ? Kolejna sprawa, slyszalem kiedys, ze w Oplach zero przed przebiegiem praktycznie odrazu znaczy, ze licznik byl cofany. Ile w tym prawdy ? Bowiem licznik kilometrow wyswietla "096143"
Tyle, ze przedstawiono mi ksiazke serwisowa i przy ostatnim przegladzie rzeczywiscie wklepano przebieg niespelna 92 tys km. Jednakze czy oprocz tego da sie jakos sprawdzic (np w salonie) czy ten przebieg jest rzeczywiscie wiarygodny ? Kolejne pytanie dotyczy awaryjnosci powyzszego modelu jak i kosztow jego utrzymania ? Spytam wprost, ile kosztuje utrzymanie takiego wozu przy rocznych przebiegach rzedu 40 tys km ? Na co szczegolnie zwrocic uwage ? Bowiem bardzo podpalilem sie na ten woz i powaznie zastanawiam sie czy nie postawic go na stacje diagnostyczna w celu sprawdzenia we wlasnym zakresie stanu technicznego auta. Jednakze przed dokonaniem tej czynnosci chcialbym poznac opinie fachowcow :)

Chcialbym tez zapytac o Astre, bowiem spotkalem sie z modelem o rok mlodszym ale nie wiele drozszym. Dodatkowo z ESP i Tempomatem.. ale domyslam sie, ze zdecydowanie lepiej kupic starsza Vectre nawet z gorszym wyposazeniem ?

Orientujecie sie ponadto gdzie na terenie Lublina i okolic mozna Techem sprawdzic prawdziwosc przebiegu auta? Ew czy mozna to zrobic w ASO Opla ?
Majin
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

15 Mar 2010, 04:12

Ja bym wolał Mazdę 6 lub Saaba 9-3 niż Vectrę :)
Techa dostaniesz w ASO. Sprawdzenie w ok. 300zł
maxxis
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk

15 Mar 2010, 10:36

Na temat Vectry dużo nie mogę powiedzieć, choć mój znajomy bardzo sobie ją chwali. Mimo to występowały u niego drobne awarie elektroniki. Samochód ładnie się prezentuje, a szczególnie 150 konny silnik CDTi sprawia, że auto ładnie się zbiera. Uważam, że 92 tyś. km to realny przebieg na samochód służbowy. Pracuje w firmie gdzie jestem również użytkownikiem samochodów służbowych a wręcz zajmuje się nimi tj. serwisowanie itd. Nasz samochód w dieslu Skoda Octavia z 2006 roku ma przejechane 145 000. Jest dużo jeżdżona co w przypadku Vectry nie musiało być. Druga służbówka Fabia 1.4 z 2007 roku ma przejechane 61 000 km :shock: Ciekawe jeszcze jak była traktowana ta Vectra, trzeba ją porządnie przebadać, w aspekcie bezwypadkowości również.

Majin napisał(a):Chcialbym tez zapytac o Astre, bowiem spotkalem sie z modelem o rok mlodszym ale nie wiele drozszym. Dodatkowo z ESP i Tempomatem.. ale domyslam sie, ze zdecydowanie lepiej kupic starsza Vectre nawet z gorszym wyposazeniem ?

Jeździłem Astrą 1.8 120 KM wersja GTC, samochodzik wizualnie różniący się od zwykłej Astry, na plus oczywiście. Ta wersja była była bardzo dobrze wyposażona. Układ jezdny, zawieszenie bajeczne. Ten samochodzik bym polecał.

Osobiście mając 45 tyś. nie kupił bym Opla. Choć technologia Opla się polepsza jeszcze troszke mu brakuje do konkurencji. Wybrałbym bardziej niezawodne auto. (Audi A4 B7 2.0 TDi, Mercedes C 220 2.2 CDI, Toyota Avensis 2,0 D-4D)
Horny
Nowicjusz

Miejscowość: Ciechanów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...