Opel vectra 1.9tdci 150km silnik pracuje tylko na wolnych ob

02 Maj 2015, 14:31

SILNIK PRACUJE TYLKO NA WOLNYCH OBROTACH ,.STWIERDZONO ZAPCHANY DPFODLACZYLI ALE NIE POMOGLO ,POTEM REGENERACJA WTRYSKOW ,TO TEZ NIE POMOGLO A NA KONCU STWIERDZONO ZE CALY SILNIK DO REMONTU POMOCY BO JUZ NIE MAM SIL
darecki12345
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 03 1990
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: opel vectra
Silnik: 1,9 tdci 150km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

02 Maj 2015, 16:21

Jaki sprzęt używa do diagnostyki ten co w tej vektrze grzebie ?
Silniki CR są trudne w diagnostyce i bardzo drogie w naprawach zwłaszcza po mechanikach, którzy capki naprawiali.
Zacznij od diagnostyki pompy wysokiego ciśnienia, zaworu dawki paliwa potem sprawdź EGR.
Jak auto odpala ?
andrzej_124
Stały forumowicz

03 Maj 2015, 06:24

auto odpala na strzala stwierdzili ze jest zatarta jedna panewka na wale ale nie chce mi sie w to wiezyc.dodam tylko ze wectra jest w serwisie opla i coraz bardziej mysle o sadzie.
darecki12345
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 03 1990
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: opel vectra
Silnik: 1,9 tdci 150km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

03 Maj 2015, 08:38

Akurat objawy zacierającego się wału są odwrotne.
Silnik nie jest w stanie pracować na wolnych obrotach na wyższych sobie radzi do czasu.
andrzej_124
Stały forumowicz

04 Maj 2015, 20:47

W takim przypadku faktycznie warto wykonać profesjonalną diagnostykę komputerową. Jeśli silnik nie reaguje na gaz to może potencjometr przyspieszenia. Przytkany układ dolotowy lub wydechowy, niskie ciśnienie paliwa.
Zapraszamy serwis Auto-Conrad
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

05 Maj 2015, 05:24

Też wydaje mi się na komputer najlepiej go wziąć. A może to jest jakiś problem z turbosprężarką? Może była źle eksploatowana i coś tam się uszkodziło?
maciekluka
Początkujący

Auto: renault laguna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Schyłek ery diesla to już tylko kwestia czasu
    Może się wydawać, że blisko połowa samochodów użytkowanych przez Polaków to auta z silnikiem Diesla. Ich liczba jest jednak niższa niż sądzi wielu zmotoryzowanych – a co więcej, systematycznie spada. Samochody ...