Opel Vectra A 1.7TD Pas bezpieczeństwa - gniazdo

04 Lut 2008, 12:19

Witam!
Mam problem z ciągle wypinającym się pasem bezpieczeństwa kierowcy. To, w co wpina się ten pas nazywam gniazdem, bo nie znam na to innego określenia. Chciałbym to gniazdo wymontować i na allegro zakupić używane. Jednak mam problem, żeby je wymontować - nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać. Ktoś powiedział mi jakiś czas temu, że powinienem wymontować siedzenie. Prosze, powiedzcie czy to prawda. Prosze również, aby ktoś mógł mi powiedzieć, czego i gdzie poszukać i chociaż w skrócie napisał jak z tym gniazdem zawalczyć.

Mam nadzieje, że ktoś będzie w temacie.
Z góry dziękuję.
pozdro
v1ver
Nowicjusz

Miejscowość: Żyrardów

04 Lut 2008, 19:22

Po pierwsze,takich rzeczy nie kupuje się używanych - tu chodzi o bezpieczeństwo.Nie wiem jak to jest przykręcone w twoim samochodzie,ale zazwyczaj te gniazda są przykręcone do podwozia śrubami M8.Żeby się do niej dostać,najlepiej popatrzeć,dokąd sięga to gniazdo.Żeby go odkręcić,będziesz chyba musiał jednak wyjąć fotel kierowcy,ponieważ bedziesz miał ciężko tam dojść.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Lut 2008, 15:26

Za cholere nie potrafie sie tam dostać. Fotel i ten kokpit idący przez środek skutecznie blokują mi wszelki dostęp.
Dzięki za radę. Na pewno w takim razie kupię nowe.
Będę musiał zbadać to siedzenie, żeby znaleźć sposób na jego demontaż. Czy ktoś z was ma jakieś wskazówki, w jaki sposób to się robi. Od czego się zaczyna? Czy ono jest przykręcone na śruby czy jakoś wyjmuje się je z szyn?
v1ver
Nowicjusz

Miejscowość: Żyrardów

07 Lut 2008, 21:03

nie wiem jak jest w oplu ale spotkałem się też z mocowaniem tego gniazda do fotela , w peugeot 405 tak było , może jednak powinieneś odkręcić fotel i zobaczyć
to tylko 4 śruby....
74
Początkujący