Opel Vectra B 1.6 16V benzyna trudności z odpaleniem silnika

15 Cze 2010, 12:48

Witam wszystkich.

Mam drobny problem z samochodem. Do momentu gdy samochód stoi w garażu i jest sucho to silnik można odpalić bez problemu. Jednego razu jadąc z dalekiej podróży w deszczu wstąpiłem na stację benzynową i wyłączyłem silnik po jakichś 10 minutach próbowałem go odpalić używając kluczyka i niestety się nie udało. Podejrzewam, że przyczyna to wilgoć. Udało się go odpalić na tzw. zapchnięcie bez żadnego problemu. Niestety po jakimś czasie musiałem w krzaczek i niefortunnie zgasiłem silnik na poboczu i oczywiście nie mogłem go odpalić. Co ciekawe po pół godzinie stania i zastanawiania się co dalej przekręciłem kluczyk i samochód odpalił. Domyślam się, że bezpośrednią przyczyną jest wilgoć. Czego nie wiem to na jaki element ona tak niekorzystnie działa i co z tym zrobić. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc i rady. :roll:
PawelRo
Nowicjusz

Miejscowość: Dania

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

V-ósemki w planach Lexusa. Jest nowy patent
    Lexus słynie z cenionych silników V8. Japończycy podkreślają też, że – mimo mody na zelektryfikowane napędy i systemy automatyzujące jazdę – zamierzają nadal produkować samochody dla wymagających entuzjastów ...