Opel vectra B 2.0 99R.

21 Mar 2012, 20:32

Mam problem z silnikiem w mojej vectrze. Ucieka mi duzo oleju z silnika jakies 0.8 na 1000 km. nie wiedziałem o co chodzi.pojechalem silnik umyc itd. okazalo sie ,ze wszedzie gdzie sie tylko da to leci olej. Mechanik mi powiedzial ,ze naprawa od 1000 zl do 1500. Leci wszedzie rozrzadem , pompa wody, uszczelka glowicy , gdzies mi mowil ,ze kolo skrzyni i gdzies tam jeszcze . wiec sprawdziłem ile kosztuje komplet uszczelek na allegro. komplet 260 zł?? czy sama robocizna jest aż taka droga ??
Redeye7
Początkujący

Miejscowość: Izbica Kujawska

21 Mar 2012, 20:46

Tak,robocizna musi kosztować w tym wypadku,mechanik się natyra,musi zdjąć skrzynię,głowica do góry,on ci podał koszt orientacyjny zauważ,bo nie wiadomo co jest przyczyną tego,że leci z pod uszczelki pod głowicą.Powie tobie powiedzmy 500 zł a potem niemiłe zaskoczenie.Pamiętaj ,to tak jak z zębami.Jeśli chcesz dobrze i solidnie,to musi być drogo i nie szybko,mechanika nigdy nie popędzaj!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Mar 2012, 21:45

czy moze mnie cos zaskoczyc po rozebraniu silnika ?? po za tym olejem chodzi dobrze
Redeye7
Początkujący

21 Mar 2012, 22:24

Z doświadczenia wiem,że zaskoczyć zawsze coś może,(np.głowicę trzeba będzie splantować), dobry mechanik po pracy silnika wie,czy silnik jest dobry.Czasami wyskoczy np.przytarty lub zużyty wałek rozrządu ,silnik to silnik,części w nim mnóstwo,niemniej jednak, jeśli uważasz,że gdyby nie te wycieki,to wszystko byłoby ok to,zażycz sobie tylko uszczelnienie silnika i koniec!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

25 Mar 2012, 10:07

chciałbym jeszcze od razu wymienić uszczelniacze , na wszelki wypadek. Żebym potem nie był zaskoczony jak będZIE dużo oleju brać
Redeye7
Początkujący

25 Mar 2012, 10:52

Racja,uszczelniacze powinno wymieniać się zawsze,gdy tylko jest robota w ich obrębie(dostęp),nie kosztują dużo.Czasami ktoś wymienia skrzynię lub sprzęgło a nie wymieni uszczelniacza od strony wału silnika,przy samym silniku,bo dobry,potem trzeba wyjmować skrzynię tylko po to, by uszczelniacz wymienić,wtedy koszty!Dobrze myślisz,tak trzymaj!;)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W trudnych warunkach liczą się ułamki sekund
    Zima trzyma, a drogowcy nie zawsze nadążają z odśnieżaniem. Samochody z napędem na dwie osie są wtedy bardzo przydatne, choć napęd na cztery koła wynaleziono z myślą o pojazdach wojskowych, by umożliwić im poruszanie się ...

26 Mar 2012, 10:41

tak wpadlem z tym silnikiem ,ze szok. Sluchaj, kupilem sobie samochod. Myslalem ,ze to tylko uszczelka pod klawiatura. Bo silnik byl w oleju. Pojezdzilem troche. I mowie cos mi duzo oleju ubywa. Sprawdzilem i wyszlo mi 8 setek na tysiac km. Mowie o jeny masakra. Jade umyc silnik, a potem okazuje sie ,ze leci olej z kazdej uszczelki jakiej sie da
Redeye7
Początkujący

05 Kwi 2012, 21:00

Olej ucieka uszczelnieniami, ponieważ w twoim przypadku ma ogromne przedmuchy do skrzyni korbowo tłokowej. odma niedrozna i olej wywala wszędzie
mechan12
Początkujący

Prawo jazdy: 07 08 2012

08 Kwi 2012, 13:20

czyli wymienic wszystkie uszczelki silnika i bedzie ok ??
Redeye7
Początkujący

08 Kwi 2012, 20:29

proponował bym sprawdzić odmę, umyć silnik i zobaczyć z kąd dokładnie cieknie, jezeli ze wszyskich uszczelek to mysłe ze ich wymiana pomoże tylko na krótką mete, w ostateczności wymiana pierścieni, i uszczelnienie silnika, ale to drogi biznes
mechan12
Początkujący

09 Kwi 2012, 09:56

sprawdzic odme ?? Czyli bo nie rozumiem. Jesli chodzi o silnik to go umylem. Leci wszedzie. Od rozrzadu, pod glowica, gdzies jakas uszczelka kolo skrzyni, nie wiem bo nie widzialem ale chyba jeszcze kolektorem ssacym. Koszt zrobienia to pewnie jakies 1000 zl.
Redeye7
Początkujący

09 Kwi 2012, 10:29

Jeżeli wał korbowy ma za duże luzy na panewkach głównych to wymiana na nim uszczelniaczy nic nie zmieni.
Na nowych uszczelnieniach olej dalej będzie przechodził przez nie.
andrzej_124
Stały forumowicz

09 Kwi 2012, 11:20

czyli lepiej sie rozejrzec za drugim silnikiem ??
Redeye7
Początkujący

09 Kwi 2012, 16:29

tak sprawdzić odmę tzn odpowietrzenie skrzyni korbowej, czy nie jest zciśnięta, przełamana, a co do luzu na panewkach wału korbowego, nie bedzie takiego nigdy luzu żeby wysadzało uszczelniacze, prędzej panewkę na wale obruci, zasada napraw silnika, jeżeli koszt naprawy silnika przekaracza 70% to należy sie zastanowić nad jego wymianą, trzeba tylko wiedzieć co się kupuje i w jakim stanie jest sinik:P
mechan12
Początkujący

09 Kwi 2012, 19:53

za 900 zl kupie silnik , przekladka ze 200,300 zl. Czyli jakies 1200 1300 zl. Hmmm zrobie silnik wiem co mam. Kupie silnik , zawsze cos moze sie wydarzyc. Nie wiem co mam zrobic
Redeye7
Początkujący