Opel Vectra B jaki silnik ? +LPG

20 Mar 2016, 08:49

Witam forumowiczów jak w temacie, jaki silniczek do vectry będzie najlepszy ?
chodzi mi tutaj o awaryjność, ekonomiczność i dynamikę
dodam że będzie współpracował z LPG
-1.6 i 75KM
-1.6 i 16V 101KM
-1.8 i 16V 116KM
-1.8 16V ECOTEC 125KM
-2.0 i 16V 136KM
sądzę że większe nie są na moją kieszeń więc prosze o wybór z pośród tych które podałem , z góry dziekuje za wszelkie odpowiedzi
Kevczix
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 02 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Golf 4
Silnik: 1,9TDI 90km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

20 Mar 2016, 10:12

Wszystkie są dobre nie licząc 1.6 bo 8v zamula i nie nadaje się do tej budy a16v chla olej :)
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

20 Mar 2016, 11:17

Poniżej 1,8 nieschodziłbym
Innych aut nie rozważasz?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna

20 Mar 2016, 12:10

rozważam, mam ogólnie 8tyś wiec szukam czegos fajnego z lpg albo do 6 i zeby zamontowac sekwencje. do tej pory mialem VW i nie żałowałem, teraz przemieszczam sie astrą i troche za mało wyposażona jest wiec sprzedaje i chce cos bardziej "komfortowego" jezeli tak mozna okreslic auta w tej klasie cenowej
Kevczix
Nowicjusz

20 Mar 2016, 12:15

a co powiesz na Peugeota 406 i Toyotę Avensis?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna

20 Mar 2016, 12:44

peugeot wydaje mi się w środku bardzo stary, wszystko takie jak ze sredniowiecza no i to peugeot, nigdy nie mialem ale wiele zlych opini sie slyszy natomiast toyota była gdzies z tyłu głowy, tymbardziej ze niby bezawaryjna ale o tym modelu slyszalem duzo, ze bardzo czesto zdazaja sie jakies drobne usterki itd, srodek tez n ie zachwyca ale linia nadwozia bardzo ładna
Kevczix
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

20 Mar 2016, 13:44

A Vectra B wygląda wewnątrz nowocześnie? O ile z zewnątrz po lifcie wygląda jako tako, w latach swojej świetności nawet ładnie, o tyle wewnątrz jest paskudna. Trzeba przyznać Ople z tamtych lat miały paskudne wnętrza, zresztą później również, takie kanciaste rysy i pionowe kolumny środkowe do mnie nie przemawiają.

Peugeot 406 bardzo wdzięczne auto, z tym że w 2.0 chyba było kilka rodzai uszczelniaczy zaworowych. Ale 2.0 ciężko dostać, znacznie łatwiej 1.8. Może nie jest demonem prędkości, ale samochód bardzo trwały, zresztą za co jest chwalony, nie ma jeszcze tej sławnej francuskiej elektroniki. Za 6k kupisz ładny egzemplarz po liftingu.

Co jeszcze, może uda się kupić Accorda Vi 1.8/2.0. Dość ładne auto z fajnym wnętrzem. Tylko uwaga na blachę.

Laguna I po lifcie jest w zasięgu Twojego portfela, na II też starczy, ale nie polecam. Może udałoby się trafić bezawaryjny egzemplarz z 1.8 po 2001 roku, ale tak naprawdę będzie to loteria czy elektronika będzie płatać figle czy nie.

W tej cenie może znajdziesz Borę, moim zdaniem zdecydowanie ładniejsza od Golfa. Sam taką miałem 1.6 i fakt jest zamulona, ale do codziennej jazdy wystarcza. Często gęsto mają pełną elektrykę, klimę automatyczną i czasem jeszcze jakieś gadżety, inaczej niż Golf często "goły".

Szukaj może Citroena C5, zdecydowanie najświeższy z tego grona i naprawdę bezawaryjne auto, nawet samopoziomujące zawieszenie jest bezobsługowe w zasadzie. No i mega komfortowe auto, i dość ładne wnętrze.

Audi A4 nie polecam, bo ma kosztowne w naprawach zawieszenie, a kupując używany samochód trzeba liczyć się z koniecznością jego naprawy.
Slim17
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Saab 9-3 SS
Silnik: 2.0T 210KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

20 Mar 2016, 14:05

Audi, Citroen, Bora odpadają odrazu. te c5 to jest masakra. znajomy miał i wiecej stała niż jeździła a on sam jeździł starym fiatem uno. audi na naszym rynku będą straszne a dodatkowo paliwożerne no i to aluminiowe zawieszenie.. w borze podobno zawieszenie pada szybciutko. myslalem nad tą laguną 2 ale chce zeby to auto było ze mną dość długo. wiec po co mam sie pakowac w auto w któym tylko czekać na katastrofe.
Accord jeszcze brzzmi fajnie. neiwiem jak z opiniami ale wyglada ok
a nisan primera p12(?) ten taki z zegarami na srodku. pojawiło się pare ogłoszen w oklolicy do 8k. moze warto w tą strone pójść

a tak jeszcze wracająć do tematu, dlaczrgo niby nie brac vectry tylko inne ?
Kevczix
Nowicjusz

20 Mar 2016, 14:12

Vectra ani blachy ani jakichś wyjątkowych silników nie ma, poza tym auto dość leciwe. Ople z tamtych lat naprawdę mają fatalną blachę. Generalnie Vectra B to już bardzo leciwe auto, które nie oferuje zbyt wiele, średnio wygodne, średnie silniki, słaba blacha.
Primera P12? Hmm to już ta Primera, która powstała ze współpracy z Renault. Sam nie wiem, auto pakowne, dość ciekawe jak na tamte czasy.
Honda też będzie miała problemy z blachą. Jeśli nie widzisz w tym problemu to ok. Jeśli jednak jest inaczej, szukaj czegoś z dobrym zabezpieczeniem antykorozyjnym, typu 406, C5.
Slim17
Początkujący

20 Mar 2016, 15:58

Primera P12 nie dość że ohydna to jeszcze awaryjna i gnije. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Mar 2016, 16:01

Koniu napisał(a):Primera P12 nie dość że ohydna to jeszcze awaryjna i gnije. :ok:

Wygląd to kwestia gustu :) jeden lubi dziury w serze, drugi w skarpetkach. Ale fakt, samochód zrobiony z Renault, więc o bezawaryjności można zapomnieć.
Slim17
Początkujący