Opel Vectra B...problem ze wspomaganiem...

06 Wrz 2009, 17:13

Witam serdecznie.

Jestem tutaj nowy i mam problem taki jak w temacie. Posiadam Opla Vectre z 1996roku z silnikiem 1.6 v16 EcoTec. Mój problem polega na tym, że cieknie mi płyn z układu wspomagania i muszę go dolewać...nie wiem dokładnie co muszę wymienić żeby się pozbyć problemu. Czy wymiana kolumny kierowniczej pomoże czy problem może być gdzie indziej? Jaką kolumnę opłaca się kupi jakby co...taka używana kupiona na allegro z gwarancją rozruchową będzie dobra czy szukać gdzieś indziej?

I jest też druga sprawa...gdy kręcę kierownicą do oporu w obie strony to na końcu słuchać potem dziwne dźwięki...nie wiem, to jest jakaś pompa czy co?

Jeśli kotś jest w stanie mi pomóc to proszę pisać...z góry dzięki.

Pozdrawiam serdecznie!
Stackhouse
Nowicjusz

Miejscowość: ...
  • 06 Wrz 2009, 20:48

Jeżeli są wycieki,to wiadomo,że musisz je odnaleść i usunąć.
    Co do dziwnych dzwięków,pojawiących się jak skręcisz max w lewo lub prawo,to jest to takie jakby delikatne buczenie,to jest ok.To normalka - to dzwięk pompy.Ale należy tego unikać.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

06 Wrz 2009, 21:45

Tylko czy te wycieki mogą być spowodowane wyrobioną już kolumną kierowniczą?

Aha, czyli tymi dźwiękami nie należy się przejmować, ale lepiej nie skręcać do oporu tak?
    Stackhouse
    Nowicjusz

Miejscowość: ...

06 Wrz 2009, 22:06

Zobacz najpierw skad ten wyciek. Wjedz na kanal, samochod uruchomiony i niech ktos skreca kierownica w lewo i w prawo jezeli zobaczysz ze z przekladni, to przekladnia do wymiany, jezeli z przedowow to przewody. Czasami jest to taki wyciek ze spotkalem sie z przypadkiem gdzie cala lawa byla zalana w oleju od wspomagania i trudno zlokalizowac wyciek :???: .
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin