Opel Vectra C 1.9CDTi 150KM - prośba o ocenę

02 Gru 2016, 10:54

Mam na oku Opla Vectrę C, lecz nie posiadam wiedzy technicznej, aby zweryfikować jego stan. Znalazłem ofertę, gdzie komis daje gwarancję techniczną, lecz nie mogę znaleźć eksperta, który sprawdziłby je przed zakupem. Link do ogłoszenia:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy w ofercie jest coś na co należy zwrócić uwagę?
mzbro
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 08 2007
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: VW Golf V 2008r.
Silnik: 1.9TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

02 Gru 2016, 12:16

Przytoczę tylko dwa zdania z oferty pana sprzedawcy:

"Ręczymy za przebiegi większości sprzedawanych przez nas aut."
Powyższe oznacza tyle że za nic nie ręczą
"Niniejsze ogłoszenie nie stanowi oferty ani zapewnienia, w szczególności w rozumieniu art. 66 § 1 i art. 556 § 1 Kodeksu Cywilnego. Autlet zastrzega sobie prawo do doprecyzowania treści ogłoszenia oraz ewentualnych korekt omyłek."
Oznacza że wszystko co napisane wcześniej to bzdura niejasność i oczywista pomyłka pisarska. Dotyczy to także przebiegu, bezwypadkowości, pochodzenia, przeglądów itd danego egzemplarza.

Dla mnie za dużo niewiadomych aby w ogóle sobie czas zawracać ale to twoje pieniądze i twój czas
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

02 Gru 2016, 12:23

Zdaję sobie sprawę, że to jednak komis, a wiadomo co jest w komisach. Jednak w tym wielkim morzu ofert, ten egzemplarz jest droższy (nie szukam cud maliny za 14tys.), plus komis daje roczną gwarancję (dzwoniłem upewnić się), więc to mnie zainteresowało. Najbardziej mi zależy, żeby nie był powypadkowy.
mzbro
Nowicjusz

02 Gru 2016, 14:22

Gwarancja komisowa to ubezpieczenie które kompletnie nic nie obejmuje albo ma wyłączenia elementów. W każdym bądź razie to fikcja i chwyt marketingowy. Pisano o tym wielokrotnie i poruszano w prasie motoryzacyjnej. Jak chcesz to ci za 100 zł dam taką gwarancję na 10 lat. Po krotce masz gwarancję na skrzynię biegów ale tylko w przypadku gdy sprzęgło było całkowicie sprawne. Z całym szacunkiem ale auto przejechało 200 tys i sprzęgło zapewne ma ślady zużycia.
A oferta może jest droższa bo piękny komis, piękna hala i kącik dla dzieci. Twoje pieniądze twój wybór.
A przypominam. Zapis w ofercie o tym że nie jest to oferta handlowa uniemożliwia jakiekolwiek powoływanie się na treść ogłoszenia podczas ewentualnych roszczeń. Znaczy się widziały gały co brały. Taki zapis mówi o tym że takiego auta nie musi w ogóle być.
diddy79
Zaawansowany

05 Gru 2016, 10:03

No i całe szczęście, że zamówiłem rzeczoznawcę. Przebieg według baz danych Opla oryginalny, ale na start musiałbym zainwestować ok. 7tys. zł na:
- Sprzęgło + prawdopodobnie koło dwumasowe, bo bieg wsteczny i pierwszy wchodził problematycznie
- Przednie opony kompletnie zużyte
- Skorodowana magistrala wodna pod pokrywą silnika (niedługo może zacząć cieknąć, a koszt wymiany może być w granicy 800-1000zł)
- Rozrząd, ponieważ nie ma informacji o jego ostatniej wymianie
- słaby akumulator
- błąd świecy żarowej (do wymiany)

Ponadto auto było całe malowane, poza tylną pokrywą bagażnika. Przednia szyba nieoryginalna (to akurat nie problem, bo może poleciał kamyk, zdarza się). Dwie szyby boczne z lewej i jedna z prawej mają daty prawdopodobnie młodsze od auta. Dodatkowo: wg. nr VIN auto powinno mieć ksenony, a nie ma, czyli albo była kolizja, albo ktoś sobie je po prostu wymontował przed sprzedażą. Podczas jazdy próbnej lekko ściągał w prawo.

A już miałem brać -.-
mzbro
Nowicjusz

05 Gru 2016, 12:09

Pomijam wypadkową przeszłość i lakierowane elementy oraz ksenony, ale:

mzbro napisał(a):- Sprzęgło + prawdopodobnie koło dwumasowe, bo bieg wsteczny i pierwszy wchodził problematycznie
- Przednie opony kompletnie zużyte
- Skorodowana magistrala wodna pod pokrywą silnika (niedługo może zacząć cieknąć, a koszt wymiany może być w granicy 800-1000zł)
- Rozrząd, ponieważ nie ma informacji o jego ostatniej wymianie
- słaby akumulator
- błąd świecy żarowej (do wymiany)

Kolego kupujesz samochód z doświadczeniem, który ma w kołach i metryce 8 lat i 200 tys przebiegu. Nie wydaje mi się powyższe "usterki" nie zdarzały się w innych autach w tym budżecie przy podobnym wieku i przebiegu. Niestety z takimi "usterkami i "kosztami" musisz się liczyć kupując używanego diesla klasy średniej
diddy79
Zaawansowany

05 Gru 2016, 12:14

Kupując auto za 20tys. szykowałem jeszcze 2tys. na serwis, ale chyba muszę przygotować więcej, albo poszukać wersji z silnikiem benzynowym. Dziękuję za pomocne informacje, temat można zamknąć.
mzbro
Nowicjusz

05 Gru 2016, 14:10

Zawsze przy zakupie używanego auta trzeba mieć dodatkowy fundusz naprawczy :)
Jak ktoś na auto wyda wszystko - to później jest tylko narzekanie.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

06 Gru 2016, 11:29

kolego nie opowiadaj bzdur magistrala wody z kwasówki używana ok 150 zł wiem bo ma m vectre c
panczos
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 1989
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: opel Vectra C 150Km

06 Gru 2016, 11:32

Dobrze słyszeć kolego. Informację o cenie z wymianą dostałem od rzeczoznawcy, ale widocznie chodziło mu o nową.
mzbro
Nowicjusz