OPEL VECTRA C 2002R. PROBLEM ELEKTRYKA

01 Lis 2011, 22:53

Witam. mam problem ze swoja vectra... a mianowicie taki ze zapalaja mi sie wszystkie kontrolki podczas jazdy i zegary mi przestaja dzialac.... i niewiem dlaczego tak sie dzieje.... moze jakas rada co robic....? jak mi sie tak dzieje i zgasze silnik to juz pozniej nie moge go odpalic....
damianbar1
Obserwowany

Auto: OPEL VECTRA C

02 Lis 2011, 17:04

Pisząc, że nie możesz odpalić - nie kręci rozrusznik i jest cisza, czy rozrusznik kręci, a silnik nie zaskakuje?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Lis 2011, 18:04

witam

odlaczylem dzis aku wszystko bylo ok nawet po podlaczeniu auto odpalilo normalnie kilka razy , poszedlem do domu na godzine wziac kod do radia zeby je zaprogramowac robilem to kilka razy ale bez skutku zawsze swiecilo sie 10 safe i tak z 5 arzy wiec postanowiem odjechac autem i w tym momencie po przekreceniu stacyjki zaczely sie problemy cale auto oszalalo zaczely sie palic wszystki kontroli migac kierunkowsazy oczywiscie przy prubie uruchomienia nic zero reakcji wszystko gaslo
posrtanowilem zamknac auto i tutaj nadal problem wlancza sie alarm dzwi zamykaja sie tylko tylne jak ancisne w kluczyku klape bagarznika wszystkie sie zamykaja kompletny obled co moze byc tego przyczyna???
pawelwilk
Nowicjusz

Auto: opel vectra c

19 Lis 2011, 19:37

Usterka w magistrali CAN
andrzej_124
Stały forumowicz

20 Lis 2011, 10:21

dzieki Andrzej ,aleco to jest magistrala CAN?? dodam ze wieczoram wziolem ja na pych zalapala ,ale swiatla cala elektryka przygasala ale jechal po ponownym zatrzymaniu oczywiscie nie odpalil choc natezenie swiatla bylo ok aaaaaa dodam jeszcze ze jak wpisalem jednak ten kod do radia radzio zaczelo dzialac to jakby troszke sie poprawila praca elektryki z kluczyka juz tak ie szlal przy zamykaniu mozna powiedziec ze normalnie reagowal z kluczyka na wszystkich przyciskach , ale odpalic nie chcial i jeszcze jak tylko przekrece kluczyk w I polozenie gasnie wszystko po czym normalnie sie wszystki kontrolki swieca normalnie ,ale nie ma sily przekrecic czasami slychac przy przekreceniu kluczyka w zaplon stukanie i to wszystko(taka reakcja jest jak pisalem wczesnie po przekreceniu kluczyka w pozycje I zgaszenie wszyskich kontrolek i ponownym normalnym swieceniu) czy to nadal bedzie CAN?
pawelwilk
Nowicjusz

20 Lis 2011, 11:20

MOżesz mieć spadki napięcia dlatego sprawdź: akumulator, WSZYSTKIE masy, klemy wewnątrz i bieguny na aku.
andrzej_124
Stały forumowicz

20 Lis 2011, 11:40

sprawdzilem mase podlaczenie do aku (podlanczawlem go chyba z 5 ray)nadal to samo chyba bez podlaczenia do komputera sie nie obejdzie??
pawelwilk
Nowicjusz

20 Lis 2011, 17:58

postanowilem sprawdzic wszystko jeszcze raz wszystkie styki i bezpeczniki , otwieram drzwi zaswieca sie wszystko co powinno radio gra ,teraz przekreacam kluczyk i pipa ,ale jak tylko wlacze swiatla wszystko pada i zanika chyba bedzei to aku gdzie jest jakies zwarcie ze go 30 min rozladowalo
pawelwilk
Nowicjusz

04 Gru 2011, 18:31

dzieje sie tak ze przekrecam kluczyk i nie ma krecenia zadnego.... tylko cos tyka jak juz kluczyk przelanczam na rozruch.....oczywiscie zegary nie dzialaja i kontrolki dalej sie pala....:(
damianbar1
Obserwowany

Auto: OPEL VECTRA C

04 Gru 2011, 20:53

sprawdz auto na pobur prądu na wyłączonych odbiornikach i ładowanie alternatora i stn akumulatora moze być felerny
Janusz00
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 2000
Auto: peugeot 306

01 Lut 2015, 14:32

Witam,
Mam podobny problem. Zostawiłem Vectrę na prawie dwa tygodnie w połowie stycznia bez odpalania i jak chciałem po tym czasie ją zapalić to po otwarciu drzwi kluczykiem (z pilota nie chciało) wszystko w środku i światła postojowe zaczęło migać i piszczeć. Przy próbie zapalenia silnika chodził tylko rozrusznik i nic nie chciało zaskoczyć. Momentami wydawało mi się, że zapalił po czym momentalnie gasł i dalej kręcił rozrusznik. Nagrałem film z próby zapalenia zaraz po tym jak wstawiłem świeżo naładowany akumulator: https://www.dropbox.com/s/bol4clb9hw5zt ... 8.mp4?dl=0

Proszę o pomoc!
kajfasz111
Obserwowany

Auto: Opel Vectra C GTS
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2002