Opel Vectra C, 2005 r. Pb+LPG - prośba o ocenę ogłoszenia

24 Lis 2018, 17:18

Witam wszystkich,

zamierzam kupić Opla Vectrę C z lpg, w związku z tym bardzo proszę o ocenę ogłoszenia z linka. Czy jest w ogóle sens oglądać ten samochód. Zamontowana instalacja to BRC.

[link do oferty na Olx wygasł]
Sergius13
Nowicjusz

24 Lis 2018, 17:49

Wygląda ok i te silniki dobrze przyjmują gaz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Lis 2018, 17:59

Dziękuję za odpowiedź!
Sergius13
Nowicjusz

24 Lis 2018, 20:16

Barol napisał(a):te silniki dobrze przyjmują gaz.
ale dość często trzeba regulować zawory (z tego co pamiętam to przez wymianę popychaczy)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

24 Lis 2018, 21:09

Wiem, że ten silnik nie ma hydraulicznej regulacji zaworów i dla tego zalecane jest sprawdzanie luzów zaworowych na LPG jakoś co 30 tyś. km.

Odnośnie auta z ww. ogłoszenia to z rozmowy ze sprzedającym się dowiedziałem, że przed założeniem LPG nie sprawdzał luzów, a zakładał ją 2 lata temu. Twierdzi że dobrze śmiga na i benzynie i na gazie i nic się ie działo przez te 2 lata. Czy jest szansa żeby coś już się z tymi zaworami się działo?
Od prazu przepraszam jeżeli zadaję głupię pytania, ale z gazem do tej pory nie miałem do czynienia.
Sergius13
Nowicjusz

24 Lis 2018, 21:43

Mój sąsiad sprzedaje Astrę z tym silnikiem i LPG i z opisu wynika, że coś jest nie halo (nierówno pracuje na zimnym, prawdopodobnie przepływomierz), na gazie od 3 lat
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Linie na drodze - nie dla ozdoby!
    Przekraczanie linii ciągłej pojedynczej lub podwójnej na zakręcie, w pobliżu skrzyżowania czy podczas wyprzedzania to częste zachowania na polskich drogach, mimo że utrzymanie swojego toru jazdy jest jedną z podstawowych ...

24 Lis 2018, 22:38

Sergius13 napisał(a):Wiem, że ten silnik nie ma hydraulicznej regulacji zaworów i dla tego zalecane jest sprawdzanie luzów zaworowych na LPG jakoś co 30 tyś. km.
Sprawdzenie luzów zaworowych w tym silniku trzeba dokonać przy wymianie rozrządu . Ewentualna regulacja jest droga ze względu na koszt szklanek. Poza tym ten motor syfi nagarem pod pokrywą zaworów. Poza tym czasami ulega awarii zawór odpowietrzania skrzyni korbowej . Znajduje się w pokrywie głowicy. Jak na razie z mojej praktyki wynika że na lpg nie ma tragedii z luzami zaworowymi w tych motorach :ok:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lis 2018, 10:59

Jeśli z autem jest wszystko ok to bierz, koszt regulacji luzów płytkami to w najgorszym razje kilkaset złotych, a sama instalacja lpg to 2.6 tys.zł.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

25 Lis 2018, 15:11

O ile się nie myle koszt jednej szklanki w ASO to 70-80zł a ASO twierdzi że producent tych silników Z18XER zaleca regulację w silnikach pracujących z lpg co 120tys.
Jeżeli luzy nie były do tej pory sprawdzane to warto sprawdzić i kontrolować na gazie co ok 40-50tys.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

26 Lis 2018, 20:37

Ossy napisał(a):koszt regulacji luzów płytkami to w najgorszym razje kilkaset złotych
Kolego Ossy tutaj nie ma płytek :mrgreen: Są szklanki o różnych wysokościach/grubościach . Twój post jest bardzo mylny i wprowadzający w błąd :evil: Aby tutaj zrobić weryfikację luzów trzeba wymontować wałki rozrządu dlatego napisałem że trzeba to sprawdzić przy planowej wymianie rozrządu.
bonifacy
Stały forumowicz

26 Lis 2018, 20:49

Barol napisał(a):O ile się nie myle koszt jednej szklanki w ASO to 70-80zł

Ale kto kupuje części a ASO do Vectry z 2005R ? chyba jakiś kolekcjoner albo fanatyk
INA kosztuje tyle
https://aparts.pl/partscatalogue/420-01 ... 0510.aspx#
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

26 Lis 2018, 21:03

andrewb25 napisał(a):Ale kto kupuje części a ASO do Vectry z 2005R ? chyba jakiś kolekcjoner albo fanatyk
A jest jakieś inne żródło zakupu szklanek :mrgreen: Np.KOLBENSCHMIDT robi to jako zamiennik ale cena jest niewiele niższa a jakość dyskusyjna zaś dostępność mierna :mrgreen: Ci co regenerują głowicę radzą sobie w inny sposób bez wymiany szklanek. Sam trafiłem na motor w starej renówce gdzie zginęły luzy a szklanki niedostępne. Zrobiłem :P
bonifacy
Stały forumowicz

26 Lis 2018, 21:44

np. INA...dobry producent
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

26 Lis 2018, 22:32

andrewb25 napisał(a):np. INA...dobry producent
Jakość dyskusyjna . W 1.9 TDI wymieniałem wałek rozrządu INY ( ktoś już wcześnie grzebał tutaj ) bo ogoliło krzywki :mrgreen: Wymieniłem też na INĘ i też z biegiem czasu ogoli :mrgreen: Co oryginał to oryginał . To tak jak np z amorami . Jest fabryczny to żyje nawet 10 lat i więcej , zrobi pół miliona kilosów. Wymienisz na zamiennik jakiejś tam renomowanej firmy to będziesz wymieniał , wymieniał , wymieniał ..... To samo się tyczy elementów zawieszenia , układu hamulcowego czy np. podnośników szyb drzwi. Po prostu wszystko co w zamienniku jest g...o warte :mrgreen:
bonifacy
Stały forumowicz

26 Lis 2018, 22:42

Temat nie dotyczy jakości części, chcecie sobie podyskutować - zapraszam na PW :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika