Opel Vectra C czy Ford Mondeo MK3 (2000-2006)

19 Lip 2008, 11:23

Opel Vectra C czy Ford Mondeo MK3 (2000-2006)
Co polecacie?
pawleryb
Nowicjusz

19 Lip 2008, 16:45

Witam kolege . Jak byś mógł określić czy to ma być benzyna czy diesel , na długie dystanse czy po mieście jazda , czy będziesz wozić rodzine często czy raczej tylko dla ciebie .
polo94
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

19 Lip 2008, 17:56

Witam, głównie jazda po mieście, myślę że benzyna (diesel w tej chwili jest nie opłacalny). Z rodziną rzadko jeżdżę, głównie samemu do pracy. Zależy mi także na przestronności wnętrza.
pawleryb
Nowicjusz

20 Lip 2008, 15:36

Z tych co wymieniłeś wybrał bym vectre . A to popierwsze niemiecki samochód (nigdy nie byłem przekonany do ford-ów) , dobrze wykonane wnętrzne, tylko trzeba się przyzwyczaić do konsoli środkowej , ma duży bagażnik (500 l),i awaryjność ... nie wiem zabardzo jak sie vectry spisują ale kuzyn miał Astre II i pare razy przydażyły mu sie poważne naprawy ale ogółem nienarzekał . hmm co jeszcze ... aaa polecał bym ci diesla ale jak patrze na osiągi tych silników CDTi to nie zachwycają jak na tą moc . Ale jak ja bym miał kupić samochód klasy średniej rozglądał bym sie za VW passatem b5 po face liftingu . Z silnikiem 1.9 TDi o mocy 130 km . Są naprawde elastyczne . Ma dobrą skrzynie biegów , oraz dobry układ jezdny . O przestronności nie będe wspominał , bo w środku jest mniej więcej tyle miejsca co w Audi A6. Mówi się , że te silniki mogą nawet przejechać nawet 500 tys km . Czy to prawda to nie wiem ale znajomy miał passata właśnie z tym silnikiem no i przejechał nim 200 tys km bez większych problemów . Pewnie i 300 tys nie będzie kłopotem . A passat to jest według mnie najlepszy samochód klasy średniej .
polo94
Nowicjusz

20 Lip 2008, 17:54

Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź. Ja także jestem bardziej przekonany do Opla, jeżdżę Vectrą ale B (1998, 2.0 Diesel 170,000km), nie ma na co narzekać. Raz wysiadła mi pompa, tylko klima mi co roku nawala, ale zazwyczaj są to jakieś pierdoły, w maju wymieniałem jakąś kostkę od przewodów bo nie stykała. Na wakacjach miałem przygodę bo po przejechaniu 1000km z Polski zaczęła mi ostro skakać temperatura wody, zdenerwowałem się i zacząłem oglądać pod maską silnik ale nic nie widziałem, dolałem wody do zbiornika, przejechałem dwa kilometry i wyleciała para z wywietrzników, byłem tak zdenerwowany tą całą sytuacją, że zerwałem taką osłone górną silnika i okazało się że jedna obejma puściła od przewodu z wodą, który wchodził do chłodnicy. Założyłem na nowo i zakręciłem to drutem i na takim prowizorycznym naprawieniu przejechałem 700 km. Jak na razie wszystko ok tylko po powrocie założyłem profesjonalną obejmę
pawleryb
Nowicjusz

20 Lip 2008, 18:26

Heh no niezłe przeżycia z vectrą . A jak byś napisał mniejwięcej za jaką cene chcesz kupić tą vectre to bym mógł coś poszukać :) i może jakiś silnik bym doradził
polo94
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Luksusowy crossover Lexus LF 1 Limitless
    Na targach North American International Auto Show w Detroit zadebiutuje koncepcyjny crossover Lexus LF-1 Limitless. Wyrafinowane linie nowego modelu mają potencjał, by kształtować przyszłość flagowego luksusowego crossovera ...

20 Lip 2008, 20:01

Do 40 tys. "z małym przebiegiem". Silnik - myślałem o dieselu
pawleryb
Nowicjusz

20 Lip 2008, 20:49

Niezła okazja . Zobacz sobie [link do oferty na Allegro wygasł]
polo94
Nowicjusz