OPEL VECTRA C GTS "woda pod wycieraczką"

15 Kwi 2015, 16:23

Witam,
jakiś czas temu zauważyłem że zbiera mi się woda (deszczówka) , dokładnie chodzi o miejsce pod wycieraczką przednią pasażera , wyjąłem ową wycieraczkę i został mi sam materiał bodajże z gumą/ matą wygłuszająca blachę , całość jest mokra nie mam pojęcia do kogo się zgłosić i o co pytać: wydaje mi się że system odprowadzania wody nie działa prawidłowo ale gdzie szukać szczegółów , co zrobić co wymienić jak sobie z tym poradzić... jeśli tego nie zrobię wilgoć mam gwarantowaną a i myślę że nie unikniona będzie wymiana poszycia/obicia podłogi od strony pasażera? jakieś podpowiedzi?
będę wdzięczny za każdą dobrą radę i cenowo jak to wygląda?
Pozdrawiam
vici03
Nowicjusz

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Białystok
Prawo jazdy: 0-12-2004
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: OPEL VECTRA C GTS
Silnik: 1.8 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

16 Kwi 2015, 09:00

Pierwsze co musisz zrobić, to udrożnić odpływ wody z podszybia, bo to on jest powoderem - poprostu się przytkał. Ewentualnie liście lub jakieś inne badziewie leżą na wlotach do odprowadzenia wody z podszybia.
Następnie i to jak najszybciej musisz wysuszyć wykładziny wygłuszające i tapicerkę oraz wytrzeć do sucha podłogę, bo zacznie gnić i będzie w środku przykry zapach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Kwi 2016, 23:05

Witam,
trochę minęło a awarie pojawiają się na nowo :
1) od pewnego momentu zauważyłem że w kole zapasowym zbiera mi się woda , nie wiem gdzie szukać i czego wg filmu z YT, czyli co sprężarką przedmuchać czy jak??

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

2) wycieraczka tylna przestała mi działać , czy to jest sprawa bezpiecznika? słychać charakterystyczne kliknięcie ale nie zaskakuje ...
3) oświetlenie kabiny wewnątrz auta również przestało działać , przy przekręceniu zapłonu lampki u góry się świecą ale prądu nie dają zarówno z przodu jak i z tyłu a także przy otwieraniu auta też to nie działa

ktoś coś jakieś dobre rady ...do kogo się zgłosić z tymi usterkami??
vici03
Nowicjusz

13 Kwi 2016, 10:44

Wszystkie przez ciebie wymienione usterki maja jeden wspólny mianownik - dach. Czy samochód ma przeszłość powypadkową ? Jesli tak, to pewnie jest nieszczelność, woda dostaje się do auta uszkadzając lampki i mechanizmy lub wiązkę elektryczną i finalnie zostaje przy podłodze. Jeżeli chcesz mieć zrobione to porządnie, to musisz zakasać rękawy sam, bo mechanikowi wątpię czy będzie się chciało przy tym robić. Zdiagnozowanie wszystkiego zajęłoby kupę czasu, a co za tym idzie będzie dużo kosztowało.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

13 Kwi 2016, 22:32

Wszystko dobrze tyle że wcześniej tego nie było a jeżdżę vectrą 3 rok i dopiero teraz taki(sprowadzone) , na pewno było malowane a co za tym idzie może i gdzieś puknięte ... ok dach ... jedyne miejsce to pod zaślepkami pod relingi innych brak? dodam tylko że mokro zawsze jest bliżej prawej strony a bezpieczniki są po lewej i w skrzynce z kolei nie widać żadnych zacieków...
vici03
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód dla niepełnosprawnego kierowcy
    Odsetek osób niepełnosprawnych w Polsce wynosi ponad 12% mieszkańców, czyli 3,1 mln obywateli. Podobnie sytuacja kształtuje się w całej Europie. Najczęstszą przyczynę niepełnosprawności stanowią schorzenia układu ...