Opel vectra c lub Volvo v50/s40

09 Lut 2020, 22:05

Witam,
planuję w najbliższym czasie zakupić swój pierwszy samochód, a jako że jestem zielony w tych sprawach więc proszę o pomoc.
Budżet jakim dysponuje to około 20k złotych, z tymże chciałbym alby zawarło się w nim:
- oc - jako, że nie mam zniżek więc wyniesie około 2k
- jakiś pakiet startowy do auta - wiadomo prędzej czy póżniej po zakupie coś trzeba będzie zrobić :oops:
Realna kwota pozostała na auto wynosi więc około 15-17k. Chcę uzyskać jak najlepszy balans i nie kupić po taniości skarbonki w którą wpakuje drugie tyle, a z drugiej strony chciałbym się zmieścić w wyznaczonym przedziale lub poniżej.
Przebiegi jakie będę wykonywał na początek to większość trasa i to głównie w weekendy. Zakładam około 1000-1500 km miesięcznie, dlatego chciałbym dość wygodne auto, żeby podróż kilka godzin była przyjemna. Zrobiłem rozeznanie w innych tematach w podanym przedziale cenowym i wytypowałem 2 marki które chyba najbardziej przypadły mi do gustu: vectra c lub volvo v50/s40.
Co do silnika to myślę, że benzyna będzie bardziej niezawodna na początek i z czasem można zamontować lpg jeżeli wyjdzie to korzystniej. (A może jednak diesel? Tutaj także chciałbym poznać Waszą opinię)
W związku z tym proszę o pomoc najlepiej w postaci podrzuconych ogłoszeń wartych uwagi, najlepiej Warszawa i okolice.
Sam wybrałem kilka ogłoszeń, ale po przeglądnięciu sporej liczby tematów na forum obawiam się, że zbyt ładnie się prezentują te auta na zdjęciach i do tego są w wiekszości sprowadzane więc pewnie coś z nimi nie tak :unsure:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - ten droższy ale z gazem

Bardzo proszę o rzucenie fachowym okiem na te ogłoszenia i z góry dziękuję za wszystkie propozycje i porady. :roll:

Pozdrawiam
m4teusz
Nowicjusz

09 Lut 2020, 22:23

m4teusz napisał(a):wytypowałem 2 marki które chyba najbardziej przypadły mi do gustu: vectra c lub volvo v50/s40.
trafne wybory :ok: zwrócę jedynie uwagę na pewien szczegół - Volvo jest trochę na straconej pozycji, bo to jednak kompakt (płyta podłogowa Focusa mk2). Komfort jazdy, przestrzeń będzie więc trochę niższa niż w Vectrze.

Oceniam linki:
1. Wygląda ok, silnik bardzo dobrze znosi gaz.
2. Silnik trochę gorszy pod LPG. Bardzo "sterylny" egzemplarz, jak to z komisu. Silnik również został umyty, więc w razie ew oględzin trzeba go dokładnie obejrzeć, czy nie ma jakiś wycieków, które mogły zostać zamaskowane poprzez jego umycie.
3. j.w
4. Jak na polift trochę tanio, ale to pewnie kwestia nadwozia, bo sedany są mniej poszukiwane i cenione na rynku. Na plus, że sprzedaje właściciel, a nie handlarz. Normalny, nie odpicowany wóz
5. Co tu wiele pisać - zdjęcia chyba po delikatnym tuningu, auto sterylne i idealne :wink: no i ten gorszy silnik, a nie wiadomo co tam siedzi za instalacja i jak była serwisowana (wraz z samym silnikiem)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Lut 2020, 20:41

mike dziękuję bardzo za ocenę ogłoszeń :ok:
Mam jeszcze pytanie, ponieważ na otomoto widzę możliwość wykupienia raportu z carfax mówiącego o historii samochodu. Macie jakieś doświadczenia w tym kontekście? Chodzi mi o to czy faktycznie są tam rzetelne informacje czy to bardziej tak zwany pic na wodę? :mrgreen:
m4teusz
Nowicjusz

10 Lut 2020, 20:48

Masa firm oferuje takie raporty, nie tylko carfax.

Generalnie w każdym zobaczysz praktycznie to samo - serwisy/przebiegi które były wklepane w system, ew. wypłaty z ubezpieczeń

Ogólnie wykupić warto bo to żadna kwota przy wartości auta ale nie masz co się łudzić, że dowiesz się "wszystkiego" o kilkunastoletnim aucie.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Lut 2020, 22:21

m4teusz napisał(a):mike dziękuję bardzo za ocenę ogłoszeń :ok:
Mam jeszcze pytanie, ponieważ na otomoto widzę możliwość wykupienia raportu z carfax mówiącego o historii samochodu. Macie jakieś doświadczenia w tym kontekście? Chodzi mi o to czy faktycznie są tam rzetelne informacje czy to bardziej tak zwany pic na wodę?

carfax to raczej dla aut z USA, ale sa autodna, autobaza, jeżeli są w nich jakieś informacje o danym pojeździe to warto wykupić...tyle tylko że znam już osoby które wykupiły z 20 takich raportów i są ładnych kilka stówek w plecy i dalej nie mają ochoty tego wykupywać tylko po prostu jechać i na miejscu oglądać. Bo tak to rok czasu można sobie wykupywać i nigdy nic nie kupić.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć bezpiecznie samochodem w nocy?
    Jazda samochodem w nocy jest wyzwaniem nawet dla doświadczonych kierowców. Oprócz ograniczonego pola widzenia, kierowca musi poradzić sobie ze zmęczeniem, sennością oraz oślepiającymi światłami innych samochodów ...