<opel vectra>

01 Maj 2010, 10:27

cześć

tak naprawdę jestem na tej stronce po raz pierwszy a powodem tego jest zakup samochodu.
chciałbym dowiedzieć się od Was czegoś co może mi się kiedyś przydać (jako, że nie jestem wielkim ekspertem). wszystko co Wam przyjdzie do głowy, nawet najprostsze rzeczy... porady, wskazówki, ukierunkowania - za wszystko będę wdzięczny

a więc kupiłem opla vectre 2001r. silnik 2.5 V6, sekwencja z gazem.
chciałbym wiedzieć co sądzicie o tym wyborze. może z doświadczenia wiecie na co powinienem uważać, na co zwracać uwagę, czego się wystrzegać?

jaki olej będzie najlepszy, jaki płyn hamulcowy? jakie usterki są często spotykane, na co uważać podczas serwisu, napraw? naprawdę będę wdzięczny za każdą radę.

Kacper
:>
kacper_k5
Nowicjusz

Miejscowość: śląskie

06 Maj 2010, 07:23

Proponuję znalezc naprawdę uczciwego mechanika i dobry warsztat. Nie ...auto nie będzie tam częstym gościem ale jeśli już,to nie można po prostu dawac z siebie robic jelenia i płacic ponad miarę za naprawy tego nieskomplikowanego samochodu.
Jak już ktoś zobaczy V6,to mu się zdaje że można z właściciela doic ile wlezie...
Co do samego auta które posiadasz,to jest to naprawdę dosyc solidna konstrukcja z porządnym motorem,który dzięki sekwencji nie doprowadzi Ciebie do bankructwa.
Jeśli tylko stan twojego auta jest dosyc przyzwoity,to moim zdaniem będziesz zadowolony.
Co do części eksploatacyjnych...Na Twoim miejscu zapomniałbym o serwisach,a auto naprawiał u jednego mechanika.Części do swojego auta kupisz w hurtowni albo w zwykłym sklepie z częściami do Opla.Można polecic jakichś producentów części tylko po co..? Ja do swojego auta kupuję wszystko co nie jest rdzennie z Chin i zawsze jest ok: np: amortyzatory Delphi,świece GM,filtry Filtron,sprzęgło LUK,olej Lotos lub Orlen i nie ponoszę z tego powodu jakich astronomicznych wydatków,a wszystko pracuje jak trzeba ! :smile:
Co do olejów... Zalewaj takim jaki jest !!! Oczywiście nie chodzi o producenta ale o klasę oleju. Sądzę że w Twoim silniku jest pewnie półsyntetyk czyli 10W/40 albo już niestety jakiś mineralny 15W/40.Jak masz możliwośc,to dowiedz się od poprzedniego własciciela,bo raczej nie wlewa już się oleju lepszego jak był do tej pory stosowany...
Płyn hamulcowy..? Zwykły o oznaczeniu DOT-4...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Maj 2010, 11:12

uczciwy mechanik - będzie ciężko ale w końcu to w moim własnym interesie więc postaram się:) z tymi pytaniami do poprzedniego właściciela - dobra myśl i w sumie jestem już z nim umówiony bo podrzuca mi jeszcze zimówki do auta.
w międzyczasie przyszło mi kilka pytań do głowy. jak to jest z wymianą oleju w skrzyni biegów i silniku? co ile km? czy może co ile miesięcy? jaki olej do skrzyni biegów? i jak wygląda sprawa z rozrządem? tak jak najbardziej szczegółowo... nie wiem czy w każdym samochodzie wygląda to podobnie... czy może zależy to od silnika, marki czy jeszcze czegoś innego?
:>
kacper_k5
Nowicjusz

Miejscowość: śląskie

08 Maj 2010, 14:51

No rozrząd to trzeba po kupnie obligatoryjnie wymieniac jak najprędzej !!!
Co ile pózniej..?
Różne bzdury ,różni ludzie mówią i wciskają ale ja polecam przyjąc nieprzekraczalny przebieg od wymiany do wymiany co 50-60tys kilometrów.
Olej..? Najlepiej co 10 tys wraz z filtrem oleju.Jak przejedziesz 15 tys,to też nie powinno się się nic stac ale to wartośc graniczna.Co 20 tys filtr powietrza obowiązkowo.

Skrzynia biegów..? Nie potrzeba wymieniac,tylko sprawdzac w warsztacie jej poziom oleju.Jak jest ubytek,to uzupełnic. W przypadku Opla nie może tam byc akurat dolewane byle co ale taki jak Opel zastosował i wiem,że litr to ok 80 zł...
Oczywiście kluczowy wpływ na pracę silnika na lpg mają przewody WN (Wysokiego Napięcia) oraz dobrze dobrane świece !!! Silnik na gazie jest na te elementy o wiele bardziej czuły niż silnik pracujący na samej benzynie. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna