Opel Vivaro czy Renault Trafic pod przyczepę kempingową

24 Maj 2021, 12:04

Witam

Zaczne od tego ze mieszkam w niemczech i posiadamy trojke dzieci 0,1,2 lata. Szukam busa rodzinnego takiego co wrzuce jakies autko elektryczne czy rowerkia nawet spakujemy cos wiekszego. Mam tez w planach w tym roku kupic przyczepe kempingowa dosc spora 7-8m do okolo 2t zaladowana. I teraz mam kilka pytań.

1. Jaki model? Kwota to od 13tys euro do 25tys ale ta gorna polka musi byc warta tego.

Rozgladalem sie nad trafic albo vivaro w zaleznosci jaka promocje trafie takiego kupie. Roczniki powyzej 2014. Problem polega na tym czy ten silnik 1.5 czy 1.6 uciagnie taka przyczepe 2t i czy on moze ciagnac taka przyczepe. Od 2019 jest vivaro 2.0 silnik ale trzeba dac do 25tys euro co wolalbym uniknac.

2. Czy istnieje jakas wersja nie musi byc to akurat trafic albo vivaro ale bardziej w kierunku van, chodzi mi o kanapy na szynach dosc swiezy rocznik i mieszczace sie w 13tys euro do 25 tys euro.

3. Czy jak sa wpinane kanapy za kierowca i obroce kierunek jazdy w drugim rzedzie da rade wsiasc i zrobic przestrzen i czy pasy sa dostosowane.

Srry za znaki ale nie mam w klawiaturze, milego dnia.
Siostra3012
Obserwowany

24 Maj 2021, 12:46

Siostra3012 napisał(a):Mam tez w planach w tym roku kupic przyczepe kempingowa dosc spora 7-8m do okolo 2t zaladowana
Masz prawko B+E? Taki zestaw spokojnie przekroczy 3,5T do tego nie wiem czy któryś z tych busów ma w dowodzie w rubryce O1 2000kg (chodzi o przyczepę hamowną).

Tak sobie z ciekawości popatrzyłem i widzę, że można kupić Vivaro DMC 2990 kg + DMC przyczepy 2000 kg. Musisz jednak na to zwrócić uwagę na wpisy w dowodzie odnośnie przyczepy podczas zakupu auta.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Maj 2021, 09:22

Mam be ce nawet ;)
Siostra3012
Obserwowany

25 Maj 2021, 10:40

Siostra3012 napisał(a):Mam be ce nawet
No to spoko ogranicza Cię tylko wpis w dowodzie rejestracyjnym :wink:

Ja bym szukał wersji Opel Vivaro 1.6 BiTurbo 145 KM. Przy normalnej jeździe na pewno da radę. Zresztą nie bardzo masz wybór w silnikach przy tych samochodach.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...