Opel vs bmw

12 Paź 2009, 12:41

witam.
Od pewnego czasu planuje kupno samochodu poza granicami kraju a dokładniej w Hiszpanii. Po przeczytaniu setek postów i opinii zacząłem się już powoli gubić w tym wszystkim. Jedyne co wiem to jakie auta mi się podobają, lecz także nie wykluczam innych samochodów, moje typy:

opel astra II rok 00-03
1.8 16v, 2.0 16v i 2.0 dti

bmw e46 rok 99-00
1.8 lub 2.0 (vanos), diesel z tych lat nie wchodzi w grę, czytałem że są awaryjne ale sam nie wiem jak to jest?

Przebiegi tych aut to 100 -130 tys (oczywiście wizyta w ASO obowiązkowa)

Moje pytania do was szanownych forumowiczów:
1. jak podane wyżej silniki benzynowe znoszą gaz?
2. który z nich będzie najmniej awaryjny?
3. jaki jest komfort i wyciszenie w środku? (bardzo ważne)
4. eksploatacja którego auta będzie droższa?
5. jak się sprawuje zawieszenie tych aut na naszych polnych drogach?
6. co powinienem wiedzieć na temat tych aut?
7. jakie opłaty mnie czekają przy rejestracji w kraju? (w 2010roku)

Dodam że autem będę robił do 20 tys rocznie, głownie na dojazdy do pracy 30km w jedną stronę i głownie po trasie.

Dzięki wszystkim za odp.

[ Dodano: Wto Paź 13, 2009 15:39 ]
Jakiekolwiek informacje mi pomogą.

[ Dodano: Sro Paź 14, 2009 16:37 ]
czy te pytania są aż takie trudne? czy szukać innych samochodów?
a może jakieś przykłady pomogą:

http://www.segundamano.es/vizcaya/opel- ... 1/?ca=28_s

http://www.segundamano.es/barcelona/bmw ... 9/?ca=28_s
jacenty1111
Nowicjusz

Miejscowość: B-stok

14 Paź 2009, 15:52

szkoda gazować takie auto chyba że sekwencją wtedy bmw jak najbardziej.z drugiej strony opla kupisz w dieslu wiadomo silnik porządny, oszczędniejszy z większą kulturą pracy.rozgladał bym sie za bmw ze wzgledu na sentyment do tej marki.pomijając sentymenty szukaj auta w lepszym stanie, bo auto nowsze nie koniecznie oznacza "zdrowsze"
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

15 Paź 2009, 17:02

ja też jestem bardziej za bmw, bardziej mi się podoba. nie ukrywam także że osiągami też się kieruje. tylko nie wiem czy nie przerosną mnie koszty utrzymania? z tego co czytałem to ceny części są porównywalne do vw? a tak ogólnie to ceny jakich części mam porównać? jakich firm? jestem laikiem w tych sprawach.
wdzięczny będę za jakiekolwiek odpowiedzi.

[ Dodano: Pią Paź 16, 2009 19:14 ]
forum jest chyba od tego aby pomagać... jak narazie żadnej pomocy nie uzyskałem...

dzięki wszystkim pozrdrawiam
jacenty1111
Nowicjusz

Miejscowość: B-stok

17 Paź 2009, 16:08

ja mam e46 od kilku miesięcy jak narazie autko spisuje się świetnie. nic nie mogę powiedzieć o awariach ale zawieszenie to udane połączenie komfortu i sportowej jazdy. myślę że na polskie drogi będzie trochę za twarde. mogłoby być trochę ciszej w środku ale silnik miło mruczy więc też jest ok.

silnik astry 16v jest opisany kilka tematów wyżej,nie jest on raczej na +
ludzie polecają tą stronkę -http://www.autocentrum.pl/ jak dla mnie to jest mało wiarygodna(opinie ludzi).

pzdr
Ostatnio edytowany przez hiszpan1, 18 Paź 2009, 19:10, edytowano w sumie 1 raz
Polska rzeczywistość:
licznik do tyłu i w ludzi.
Zgroza...
hiszpan1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Madryt
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...