Opel Zafira 1.9 120KM 2007 (B) - problem z rozruchem

30 Wrz 2014, 14:38

Witam

Posiadam zafirę 1.9 CDTI 120KM 2007 rocznik. Auto ma problem z pierwszym rozruchem. Wcześniej wydaje mi się że problem był mniej odczuwalny (w lecie). W pierwszej kolejności myślałem, że robi się zimno na dworze dlatego też auto gorzej pali - nigdy wcześniej nie miałem opla. Jednak dzisiejszego ranka (temperatura 16 stopni o godzinie 5:00 rano) autko miało olbrzymi problem z zapaleniem kręciło chwilkę za nim zapaliło. Wydaje mi się że podgrzewanie świec pomaga - dzisiaj odpaliłem za pierwszym razem - pośpiech.

Zazwyczaj odpalam na 2-3 raz i są mniejsze problemy. Jednak temperatura nie jest aż tak niska aby były problemy z świecami - chyba że się mylę>?

Dodam jeszcze, że mam to auto od 4 miesięcy i na samym początku wyskakiwał błąd świec żarowych, który wracał jednak w pewnym momencie znikł na dobre i do dzisiaj nie ma żadnego błędu w komputerze.

Tylko pierwszy rozruch jest problemem gdy auto stoi kilka godzin nie używane (niezależnie od temperatury 0-20 stopni) później pali idealnie.
lukas2921
Nowicjusz

Auto: Golf IV

03 Paź 2014, 11:50

Pewnie świece żarowe do wymiany, ale to trzeba sprawdzić. Ogólnie może być też problem z czujnikiem temperatury. Ja bym zrobił porządną diagnostykę na komputerze, bo Diesel może z wielu powodów źle odpalać.
cosmopll
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda

03 Paź 2014, 11:58

Pod komputerem nic nie wychodzi - czyściutki rejestr błędów.
A czy to możliwe, że to może być również wina akumulatora?

Dodam, że jak poczekam aż wszystkie kontrolki zgasną, oraz zniknie dźwięk tłoczenia paliwa przez pompę to odpalanie jest przyjemniejsze.

Świece też obstawiałem - bo kiedyś te błędy się pojawiały - ale czy świece porz 16-20 stopniach odgrywają znaczącą rolę?
lukas2921
Nowicjusz

03 Paź 2014, 12:07

Nie, pewnie praktycznie żadnej, ale nie jestem pewny akurat co do tego modelu, ale standard to 5oC. Można spróbować je odłączyć (bezpiecznik) i zobaczyć czy odpali. Ja to zasugerowałem, bo było już 5oC z rana, więc pomyślałem, że to może być problem ;). Ogólnie może też być zatkany filtr paliwa, jeżeli dawno nie był zmieniany albo zapowietrzony układ i po chwili lżej pali. Trzeba sprawdzić, czy nie ma bąbelków powietrza w przewodach. Prewencyjnie, przed zimą warto zmienić filtr paliwa, jak nie masz informacji, kiedy było to robione. Jeżeli mieszanka jest nieprawidłowa, to też taki objaw może być. Diagnostyka, to nie tylko błędy, ale również sprawdzenie czujników i parametrów nastawnych. Auto na noc się zostawia i mechanik z rana wsiada na zimnym silniku z komputerem i patrzy, czy parametry do uruchomienia są prawidłowe.
cosmopll
Początkujący
Awatar użytkownika

03 Paź 2014, 12:14

Filtr paliwa wymieniałem przy wymianie olei 2-3 miesiące temu.
Właśnie jedyny problem jest taki, że obecnie jestem w Niemczech i niestety nie mogą zostawić samochodu u mechanika bo codziennie służy mi do dojazdu do pracy.

Zastanawiałem się w pierwszej kolejności nad akumulatorem, ale nie wiem czy to dobra droga myślenia :)
lukas2921
Nowicjusz

03 Paź 2014, 12:31

No może to być droga, ale jeżeli kręci, to powinien odpalać. W dieslu iskry nie ma, musi być prędkość wału odpowiednia. Może być problemem zapowietrzony układ. Jeżeli są bąbelki. Sprawdź przewody. Niech ktoś kręci, a ty zobacz czy nie idą bąbelki w przewodach. Nie wiem jak to jest w Zafirze, ale na filtrze też jest odpowietrznik, jeżeli ktoś go nie dokręcił, to to może być problem. Jeżeli układ paliwowy jest ok (paliwo nie cofa się) i pompa jest na pewno sprawna, to szukałbym w systemach tworzenia mieszanki.

Akumulator łatwo zdiagnozować - trzeba zobaczyć jakie ma napięcie z rana i jakie jest ładowanie tak przy 2k obr/min. Jeżeli ma ponad 5 lat, to może być do wymiany, ale nie musi to być powodem.
cosmopll
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia TECHNOLOGII SKYACTIV Mazdy
    Na czym polega technologia SKYACTIV Mazdy wyjaśniamy poniżej: - Technoligia SKYACTIVE-G - Technoligia SKYACTIVE-D Luty 2012 : Mazda CX-5, pierwszy z serii nowych modeli Mazdy ze wszystkimi elementami TECHNOLOGII SKYACTIV ...
    KWID CONCEPT - solidny i jednocześnie zabawny wygląd
    Samochód KWID CONCEPT, został zaprezentowany podczas Salonu Samochodowego w Delhi w 2014 roku. Postanowiliśmy go Wam przedstawić ponieważ jest Sympatyczny, a przy tym auto ma budzący poczucie solidności design, w połączeniu ...