Opel Zafira A 2.0 DTI v.s. Renault Scenic II 1.9 DCI ?

Który z tych samochodów jest lepszy/ciekawszy :)

Opel Zafira A 2.0 DTI
7
88%
Renault Scenic II 1.9 DCI (nie Grand Scenic !)
1
13%
Razem głosów : 8

03 Cze 2010, 10:40

Witam !
W ostatnim czasie stwierdziłem, że mój obecny samochód muszę wymienić na coś nowego...Jestem młodym kierowcą, który od czasu do czasu mocniej depnie na gaz.Na oku mam dwóch faworytów...mianowicie Renault Scenica II generacji z silnikiem 1.9 DCI oraz Opla Zafirę I generacji z silnikiem diesla o oznaczeniu 2.0 DTI...Scenic II jest troszkę nowszym wizualnie autkiem od Zafiry, lecz obydwa modele można kupić z roku 2004...Dodam jeszcze, że nie interesuje mnie Zafira II generacji oraz Grand Scenic !! Z tego co uzyskałem z danych to Scenic II jest troszkę krótszy...lecz gdy wsiadłem do obydwóch samochodów to właśnie w Zafirze gdy obejrzałem się za siebie to było dalej do tylnej szyby.
Proszę o Waszą pomoc, które autko jest bardziej przyjazne dla kierowcy, wygodniejsze dla pasażerów (dodam, że nie kieruję się tym, że Zafira ma 3 rząd siedzeń), oraz które autko nadaje się do tego aby od czasu do czasu przycisnąć troszkę na gaz, a zimą zaciągnąć ręczny na jakimś placu :D
Ostatnio edytowany przez wojciech28 03 Cze 2010, 13:24, edytowano w sumie 2 razy
wojciech28
Nowicjusz

Miejscowość: Złotów

03 Cze 2010, 10:54

wojciech28 napisał(a): które autko nadaje się do tego aby od czasu do czasu przycisnąć troszkę na gaz, a zimą zaciągnąć ręczny na jakimś placu :D

Chyba żadne z wyżej wymienionych. Na takie popisówki czy bączki żaden samochód typu minivan ani tym bardziej van się nie nadaje, jest wysoki. Że się da to ja wiem ale pomyśl sam. Van i kręcenie bączków albo "drifty" po placu...
Nie napisałeś ile chcesz przeznaczyć na zakup samochodu. Ale sądząc po silnikach jakie opisujesz to żaden jakimś zrywem szczególnym się nie wykaże. Po przesiadce z Civica licz się z tym że nieco inaczej zachowuje się takie wyższe auto na drodze.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

03 Cze 2010, 11:36

wojciech28 bez urazy, ale Twój post mnie ciutkę rozbawił :)

Jeżeli szukasz auta, którym można od czasu do czasu poszaleć, to zdecydowanie pomyliłeś kategorie pojazdów. Oba egzemplarze nad którymi się zastanawiasz to raczej auta rodzinne, do spokojnej jazdy. Oczywiście Zafira ma swoją wersję OPC, ale to go tylko wizualnie "usportawia".

Nie wspomniałeś, czy to auto ma być tylko do szaleństw, czy ma też służyć jako rodzinne.
W każdym razie obie te potrzebny trudno będzie chyba pogodzić w jednym samochodzie.
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin

03 Cze 2010, 13:03

stasiowski121, unknownman...pisząc o tych lekkich szaleństwach nie miałem na myśli codziennych driftów na placach itp...wiadomo każdy w zimę raz zaciągnie ręczny dla frajdy...do wariowania mam Civica, który i tak przy mnie pozostanie właśnie w takich celach, bo nie opłaca mi się go obecnie sprzedawać...Co do jazdy po przesiadce z Civica...mój tata ma Zafirę A i jeździ się nią fajnie...oczywiście jest różnica w stosunku do Civica, lecz da się ogarnąć...Auto najbardziej ma służyć do podróżowania ze znajomymi w różne miejsca - czyli bardziej jako autko rodzinne...Rodzice mojego kolegi mają właśnie Scenica II 1.5 DCI i samochód całkiem nieźle radzi sobie w mieście i na trasie...zarówno jak Zafira...Ogólnie to jest już raczej pewne, że zakupię któryś z tych samochodów, lecz nie wiem do końca czy Scenica II czy Zafirę I...i właśnie proszę Was o konkretne odp dot ostatniego pytanka :D
wojciech28
Nowicjusz

03 Cze 2010, 14:33

Moim zdaniem powinieneś zainteresować się C-max'em prowadzi się lepiej niż Zafira i Scenic, dobrze nawet jeśli traktować go jako osobówkę(układ jezdny Focusa II).
A z dwóch wcześniej wymienionych to Scenic zdecydowanie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Cze 2010, 18:11

Najlepiej przejechać się każdym ( w tym wspomnianym C-Maxem, który też jest fajnym autem) i wybrać najwygodniejszy i najlepiej prowadzący się.

Tylko naprawdę, do szaleństw i zabawy jazdą polecam się najpierw przesiąść do Civica :)
Ja osobiście bałbym się takim Vanem ślizgać nawet lekko. No i to w ogóle fajnie nie wygląda :D
unknownman
Początkujący

Miejscowość: Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Rozgrzany asfalt może być niebezpieczny!
    Letnie upały są nie tylko uciążliwe dla kierowców z powodu wysokich temperatur w kabinie, nagrzewających się plastików oraz towarzyszącego uczucia rozdrażnienia i zmęczenia, ale także ze względu na stan nawierzchni, ...

04 Cze 2010, 17:34

C-Max odpada totalnie...tak jak wspomniałem...interesuje mnie TYLKO Scenic II oraz Zafira A i pomiędzy tymi dwoma muszę wybrać...Do szaleństw tak jak wspomniałem zostaje Civic, który będzie podróżował na lotniska itp na lawecie, którą pociągnie właśnie któreś autko z w/w...nadal pytanie tylko które :D
wojciech28
Nowicjusz

04 Cze 2010, 20:04

Osobiście wybrałbym Zafirę,Scenic może wygląda nowocześniej lecz Opel jest moim zdaniem bardziej "młodzieżowym" samochodem i o wiele mniej awaryjny,we "francuzach" elektronika lubi czasem poszaleć :mrgreen:
remik19
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Knurów

05 Cze 2010, 15:50

A po co Civica który ledwo się odpycha wozić na lawecie na lotnisko? przecież to nie sportowiec tylko miejskie toczydełko. Sprzedaj go lepiej i dołóż do nowszego vana. Skoro C-max odpada( a szkoda bo prowadzi się z tej dwójki zdecydowanie najlepiej) to lepiej wziąć Scenica, Zafira A to przeżytek.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000