Opel Zafira (A), benzyna - opinie

11 Sty 2012, 07:22

Hej! Czy ktoś posiada/posiadał Opla Zafire A (benzyniak)? Czy za kwotę 15-20 tyś zł można kupić zadbaną? Czy lepiej szukać np Skody Octavi 1.6 MPi?
Jak Zafiry znoszą instalację LPG(sekwencje oczywiście)? Jak jest z korozją?
Jakoś nie mam zaufania do Opla (może przez stare Astry które rdzewiały na potęgę)...
LOSMARCELOS
Początkujący

Miejscowość: 127.0.0.1

11 Sty 2012, 11:41

Cześć.
Rok temu też szukaliśmy auta typu Zafira. Tyle, że z silnikiem diesla. Przekopałem całe fury informacji na temat samochodów. I ostatecznie wybór padł na Xsarę Picasso. Włóczyłem się po giełdach, komisach. Testowałem Zafiry, Scenic, I szczerze mówiąc najlepszą opcją okazała się właśnie Cytryna. Zafira A, którą chciałem kupić okazała się tylko troszkę wyższą wersją astry. Mało miejsca we wnętrzu, oraz te same zawieszenia. Auto mało przyjemne. Masz dość Sporą kasę na zakup auta. Moim zdaniem zakup Zafiry to nie będzie dobry wybór.
Bałem się i nadal mam obawy co do aut na "F". Jednak HDI rekompensuje te obawy.
karola44-81
Początkujący

Miejscowość: Połaniec

11 Sty 2012, 11:52

Hmm czy spora kasa? Jak bym miał 50-60 tyś zł to już by była spora. Tak niestety jestem zmuszony kupić używany samochód. :/
Citroen Xara Picasso w srodku mi sie nie podoba (brak obrotomierza i wskazniki po srodku).
Ale szczerze-to nie jechałem nim...
Niestety w kwocie 15-20 tyś zł np BMW będzie już mocno wyeksploatowane...
Zakup auta to jedno-a koszt utrzymania to drugie.
Kiedyś myślałem o Dacii Logan MCV-ale niestety rdzewieją dość szybko (aczkolwiek mechanicznie trwałe).
Suzuki Vitara? będzie już dość stara...
Dlatego zastanawiam się czy jednak Skoda Octavia nie będzie alternatywą...
LOSMARCELOS
Początkujący

11 Sty 2012, 13:38

jak patrzysz na zafiry to zobacz tez na Renault Scenic albo I po lifcie albo Scenic II moze cos sie wyrwie w tych pieniadzach, nie szukasz diesla co jest bolaczka renault tylko benzynki a taki scenic ma bardzo dobre opinie w silnikach benzynowych, moj mechanik jezdzi I po fl i sobie chwali , polecil bym to co on ma czyli 2.0 140ps benzyna + lpg spokojnie miesci sie w 10-12litrach lpg na 100
bioly21
Zaawansowany

Miejscowość: malopolska
Prawo jazdy: 17 08 2002
Auto: Alfa159 , Civic VII

07 Kwi 2012, 14:19

Hmm a może jednak lepiej Citroena Xsare Picasso ? :)
LOSMARCELOS
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    To już przeszło 30 lat Volkswagen Poznań
    Volkswagen Poznań, który obecnie jest gigantycznym pracodawcą zatrudniającym 9 500 osób i jednym z głównych producentów samochodów w Polsce, narodził się przed trzydziestu laty jako skromny ...