Opel Zafira A

29 Wrz 2008, 18:04

Mianowicie mam pytanie. W moim aucie strasznie ciężko wchodzi jedynka? Słyszałem że ta skrzynia jest nieprecyzyjna ale żeby aż tak. Czy to tylko w moim się coś takiego trafiło. Auto jest z 2000 r ze stycznia diesel 2.0 ten słabszy. Z góry dzięki
Black199
Nowicjusz

29 Wrz 2008, 20:01

Wydaje mi się że to nie ze skrzynią biegów masz problem , tylko z mechanizmem lewarka zmiany biegów . Zdejmij osłone i zobacz czy aby tam nie ma nadmiernych luzów - wyciera się to cholerstwo .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

29 Wrz 2008, 23:10

odpowietrz tez sprzeglo
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

30 Wrz 2008, 15:06

Ale myślę że gdyby to były powycierane mechanizmy to inne biegi też by ciężko wchodziły a to jest problem tylko z jedynką .
Black199
Nowicjusz

30 Wrz 2008, 20:50

Zgadza się . Ja napisałem że - wydaje mi się iż problem jest w lewarku , a nie że jest . Sprawdzić nie zaszkodzi a być może rozwiąże problem . Bo wiesz , ja mam niejako pod swoją opieką taką właśnie zafire i tam też pierwszy bieg wchodzi bardzo ciężko . Wyrobiona jest plastikowa kula ( gniazdo również ) na dzwigni lewarka . Jak się dociśnie lewarek w dół i jednocześnie podciągnie do siebie , to jedynka wchodzi bez problemu . Zdejmij tą osłone i zobacz czy nie jest to samo . Jak będzie ok , to wtedy szukaj przyczyny w sprzęgle i jego sterowaniu .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fiat Tipo - funkcjonalność, prostota i charakter
    Fiat Tipo kończy 30 lat, umocniony sukcesem w kluczowym segmencie C, w którym Fiat od zawsze był liderem, stanowi doskonałą odpowiedź na współczesne i przyszłe wyzwania rynku. Premiera Fiata Tipo miała miejsce ...