Opel Zafira B centralny zamek

05 Lis 2015, 15:11

Witam.
Od wczoraj mam problem z centralnym zamkiem, nie moge otworzyć ani zamknąć auta z pilota oraz po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki radio się nie wyłącza (wcześniej normalnie się wyłączało). Zamykając auto od środka przyciskiem przy radio auto normalnie się zamyka i otwiera.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.
misiek9511
Nowicjusz

Auto: Seat Leon

01 Lip 2017, 14:47

Odkopuje temat bo w ostatnich dniach dwa auta trafiły do mnie z tym problemem. Zafira B i Astra H. Będzie to opis przyczyny i rozwiązanie. Być może komuś się przyda a jest tych aut sporo i się starzeją. Więc zaczynamy od odłączenia akumulator , Wystarczy jedna klema na około minutę. Po ponownym podłączeniu sprawdzamy czy powróciło działanie pilota. Jeśli zamyka , otwiera auto to wkładamy kluczyk w stacyjkę , przekręcamy na zapłon, wyłączamy , wyciągamy kluczyk , zamykamy drzwi i ponownie sprawdzamy . Jeśli znowu pilot nie zareaguje i nie wyłącza się samoczynnie radio to mamy problem z zabrudzeniem , zakleszczeniem trzpienia we wkładce stacyjki. Mimo wyjęcia kluczyka elektronika widzi go dalej włożonego i nie wyłącza radia i nie zezwala na działanie centralnego z pilota. Trzeba wymontować wkładkę. Na jej końcu będzie czarny pierścień zabezpieczający na dwóch zatrzaskach. Wyjmujemy. W środku mamy biały trzpień. Ma przesuwać się lużno. Będzie tam trochę sprasowanego kurzu. Dziurkę wgłębi czyściłem odpowiednim wiertłem . Po wyczyszczeniu , usprawnieniu składamy wszystko z powrotem i cieszymy się z naprawy.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

02 Cze 2019, 16:13

Witam
Mam ten sam problem. Po zdjęciu klemy akumulatora wszystko działa. Z tym że czasem raz czasem dwa razy zgaśnie radio i zamek zadziała i znów wszystko szwankuje. Czy to może być wina tej wkładki?
tk11339
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi na Pikes Peak International Hill Climb
    Firma Mitsubishi Motors Corporation (MMC), wystawi w legendarnym wyścigu górskim Pikes Peak International Hill Climb dwa samochody z napędem elektrycznym (EV). MMC spróbuje wygrać wyścig w kategorii samochodów ...
    Pogoń za najlepszymi czasami w symulatorze - Formuła E
    Dwaj kierowcy Audi: Daniel Abt i Lucas di Grassi, już 13 stycznia wystartują w trzeciej rundzie bieżącego sezonu Formuły E, która odbędzie się w Marakeszu, w Maroku. Jednak zanim zawodnicy staną na linii startu kolejnego ...