01 Lip 2017, 14:47
Odkopuje temat bo w ostatnich dniach dwa auta trafiły do mnie z tym problemem. Zafira B i Astra H. Będzie to opis przyczyny i rozwiązanie. Być może komuś się przyda a jest tych aut sporo i się starzeją. Więc zaczynamy od odłączenia akumulator , Wystarczy jedna klema na około minutę. Po ponownym podłączeniu sprawdzamy czy powróciło działanie pilota. Jeśli zamyka , otwiera auto to wkładamy kluczyk w stacyjkę , przekręcamy na zapłon, wyłączamy , wyciągamy kluczyk , zamykamy drzwi i ponownie sprawdzamy . Jeśli znowu pilot nie zareaguje i nie wyłącza się samoczynnie radio to mamy problem z zabrudzeniem , zakleszczeniem trzpienia we wkładce stacyjki. Mimo wyjęcia kluczyka elektronika widzi go dalej włożonego i nie wyłącza radia i nie zezwala na działanie centralnego z pilota. Trzeba wymontować wkładkę. Na jej końcu będzie czarny pierścień zabezpieczający na dwóch zatrzaskach. Wyjmujemy. W środku mamy biały trzpień. Ma przesuwać się lużno. Będzie tam trochę sprasowanego kurzu. Dziurkę wgłębi czyściłem odpowiednim wiertłem . Po wyczyszczeniu , usprawnieniu składamy wszystko z powrotem i cieszymy się z naprawy.
Nie odpowiadam na problemy na PW