Opinie na temat Peugeot 206

31 Paź 2010, 20:35

Witam. Rozglądam się za małym, ekonomicznym autem i spodobał mi się Peugeot 206. Jakie są Wasze opinie na jego temat? Jak drogi jest w utrzymaniu? Jak wersje diesel zachowują się w zimie? Ile palą wersje benzynowe i diesel?

Pozdrawiam,
Kirył
kiryl
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

01 Lis 2010, 12:44

U mnie jest Peugeot 206 1,4 HDi jeśli chodzi o spalanie to na trasie przy ekonomicznej jezdzie (5 bieg - 120km) spalił 4,4l/100km więc niezle.Jeśli chodzi o wykonanie wnętrza mogło by być troche lepsze,ale to mieszczuch więc to jest norma.Zawieszenie,tylna belka skrętna dobrze sobie radzą na polskich dziurach.

Rocznik 2003 - przebieg 107tyś i co było robione w zawieszeniu to : Wahacz lewy,łacznik stabilzatora( lewy,prawy,lewy :P) guma na przegubie ale to poprostu ulega rozcięciu.

a w silniku nic.tylko takie rzeczy jak rozrząd,oleje.
ArturRS
Początkujący

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój

01 Lis 2010, 13:17

ArturRS napisał(a):Zawieszenie,tylna belka skrętna dobrze sobie radzą na polskich dziurach

A to ciekawe, bo akurat na zawieszenie i tylną belkę sporo osób w internecie narzekało. Nawet na tym forum, z tego co tam wyczytałem.
kiryl
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

01 Lis 2010, 19:08

Wytrzymałość belki bez jakich kolwiek napraw obliczono na 150tyś km.Jak narazie nic nie słychać nie potrzebnych dzwięków.I komfort podróżowania dobry.
ArturRS
Początkujący

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój

01 Lis 2010, 19:54

Jeśli szukasz małego i ekonomicznego samochodu, to peugeot 206 będzie bardzo dobrym wyborem. Ale ostrzegam-rynek wtórnych samochodów jest pełny "wyklepanego" badziewia, wiec musisz uważać, co kupujesz :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

23 Sie 2012, 19:36

Jeśli chodzi o palenie w zimie to nie wiem jak 206 ale 307 z silnikiem 2,0 HDi 90 KM czyli taki jak mam obecnie w 206 pali bez zarzutu. Jeden jedyny raz nie zapalił po zatankowaniu orlenowskiego zimowego paliwa (zapchało filtr!) . A poza tym tankowałam zimowego ultimate na lotosie i jakieś tam zimowe na BP i nie było problemu. Najlepsze zimowe było na statoilu, ale ponad 6 zł :) Ponoć do HDi trzeba tankować na prawdę dobrej jakości paliwo, bo można popsuć wtrysk który nie jest tani. Także myślę że tak samo będzie w 206, chyba że dojdą problemy z akumulatorem, ale to już inna sprawa.
klaudynka4
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 09 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia kombi
    Gama Nowej Skody Octavii została poszerzona o wersję kombi. Dopłata do wersji liftback wynosi 4000 zł, niezależnie od wersji wyposażenia i silnika. W tej cenie Klient otrzymuje wyjątkowo obszerne i funkcjonalne nadwozie oraz ...
    Moto Session 2017 / relacja
    Targi Moto Session wpisały się już na stałe do naszego kalendarza i odwiedzamy je regularnie przedstawiając Wam relację zdjęciową z tej imprezy W tym roku Targi odbyły się w pierwszy weekend kwietnia czyli dużo wcześniej ...

16 Paź 2014, 15:15

Jak już się tak sprzeczacie, to tutaj macie info na ten temat: http://www.tylna-belka-peugeot-citroen.pl/tylna-belka-szczegoly-techniczne/o-drazkach-skretnych.html. Tzw. tylna belka skrętna w Peugeotach, Citroenach i Renaultach jest bardzo dobrym rozwiązaniem, ale wymagającym dość regularnych wizyt w warsztatach samochodowych. Są na szczęście specjalistyczne, takie jak Antałex zajmujące sie tylko tym, także wszystko jest do przejścia :)

Ja mam Peugeota 206 1.9 Diesel i jestem z niego zadowolona :)
ewcia88
Nowicjusz

Auto: VW