Opinie na temat zakupu bmw e46 318ci 2003 rok

07 Gru 2019, 09:11

Witam, mam zamiar kupić bmw e46. Mieszkam w Holandii i tutaj rozglądam sie za swoim pierwszym bmw, wpadło mi w oko, fajne bmw z 2003 roku coupe tylko ze z silnikiem 2.0 r4 (chyba n46)
Czytałem na internecie dużo złego na temat tego silnika, a samochód w dobrych pieniądzach jak na ten rok, gość jest 3 właścicielem. Sprawdzałem historie tego auta w Holandii i jest wszystko dobrze, przebieg to 325 tys 100% oryginalny zatwierdzony. Moje pytanie jest takie czy to nie za duzy przebieg? Czytałem o tym silniku ze jest awaryjny i jeszcze z takim przebiegiem, to mnie troche zmartwiło, jade w niedziele oglądać i jesli było by okej to chciałbym kupić, doradźcie mi prosze, bo ja nie znam sie bardzo na bmw co sprawdzić przy oglądaniu, żeby nie wpaść na mine...
Film z pracy silnika poniżej:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

link do ogłoszenia [link wygasł]
Ostatnio edytowany przez Explosive11, 07 Gru 2019, 09:14, edytowano w sumie 1 raz
Explosive11
Obserwowany

08 Gru 2019, 11:07

Przy takim przebiegu nie może być aż tak źle z tym silnikiem :) Byłeś oglądałeś?
Generalnie przebieg jest spory i tu warto by było dokładnie obejrzeć samochód i zobaczyć czy sprzedający ma jakieś potwierdzone naprawy i co wymieniał w ostatnim czasie. Takie dokumenty zawsze to jakieś potwierdzenie tego czy o auto było dbane choć nie zawsze właściciele je trzymają.
Przypuszczam że będzie to silnik N46 tak jak napisałeś i w tym silniku warto zwrócić uwagę na uszczelnienie pokrywy zaworów bo lubi tam się mocno pocić, na to czy nie brzęczą klapki w dolocie które odpowiadają za jego zmienną długość. Przy dużych przebiegach tak jak masz w tym przypadku potrafi siadać pompa paliwa a raczej sam jej wirnik nie wytrzymuje i trzeba ją wtedy wymienić. Poza tym nie ma problemów z łańcuchem rozrządu i nie rozciąga się tak jak to było w N42.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!