Opinie o silniku GDI - benzynowym z wtryskiem bezpośrednim

07 Lut 2009, 12:06

Silnik taki ma m.in. Mitsubishi Space Star. Mój jest z 1999 roku.

Jako jeden z pierwszych (benzynowych) z wtryskiem bezpośrednim,
choć dość oszczędny, jest chyba nieudany - bo ja czytam z wadą.

Wadą jest powszechna dosyć awaryjność popychaczy (szklanek)
co powoduje, że trzeba często wymieniać ten fragment silnika.
Objawem ułomności popychaczy jest praca silnika (a ściślej
odgłosy tej pracy) jak słyszymy w dieslu, takie cykanie.

Co o tym silniku sądzicie i jak sobie dajecie radę z tym problemem ?
czuk1

08 Lut 2009, 13:09

Refresh, gdyz tez zbieram info na temat w/w silnika :D 8)
Luq
Początkujący

Miejscowość: woj. Lodzkie

10 Lut 2009, 19:19

Moja wiedza na ten temat???Trzymaj się od tych silników z daleka,cholernie problematyczne w serwisowaniu!!!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Lut 2009, 13:32

PhantomASA1 napisał(a):Moja wiedza na ten temat???Trzymaj się od tych silników z daleka,cholernie problematyczne w serwisowaniu!!!

moja wiedza na temat Maybacha, trzymaj sie zdaleka bo przy 200km/h slychac zegarek :roll: tak slyszalem z gazet :?
Jezdziles kiedys tym samochodem ze masz taka a nie inna opinie :?:
Ja jezdze od ponad 4lat i oprocz dolewania plynu do spryskiwaczy i pilnowania stanu paliwa nie wiem co to samochod, a serwis odwiedzam odpukac tylko na okresowe przeglady co 15 000tys km czyli wymiana filtrow i olejow.
Na felerny egzemplarz mozna wpasc nawet w Mercedesie czy BMW...
Co do popychaczy to, nie prawda. Halasuja troszke na zimnym, ale ten typ tak ma.
Ale rewanzuje sie spalaniem rzedu 7-8litrow w miescie, na trasie mozna zejsc do 4 litrow a przy normalnej jezdzie 5, 5-5 max.
Moj max zasieg na zbiorniku 1200km, przyspieszenie do 100km/h w 9,8s. Silnik i samochod wrecz idealny.
I znam kupe osob ktore maja takie same zdanie jak ja (posiadacze Carsim GDI, nie teoretycy jak co poniektorzy :wink: )
Pozdroo
Robson86
Mitsumaniak
Pozdroo
Robson86
Nowicjusz

Miejscowość: inąd

23 Lut 2009, 23:51

Aby sie przekonać nalezy kupic taki samochod i poczekac do pierwszej awarii silnika!A o taka w samochodzie ktory nowy nie jest nie jest trudno! :wink: My tutaj nie mowimy o nowych samochodach tylko używkach.Bo oczywiscie gdy kupisz taki samochod z malym przebiegiem to nie ma problemu,do czasu!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

24 Lut 2009, 10:34

Zawsze oprócz dobrych głosów na temat tego silnika znajdzie się ktoś kto uważa inaczej jednak biorąc pod uwagę procentowo tych krytycznych jest zdecydowanie mniej. Druga sprawa to że jak ktoś kupi zaniedbany to właśnie później twierdzi że to najgorsza jednostka. Czytając opinie na różnych forach czy autocentrum jest to jeden z najbardziej chwalonych silników.
pirlo333
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Filmy szpiegowskie Toyoty Supry z toru Nürburgring
    Szpiegowski film z testów Toyoty Supry na torze Nurburgring. Tył auta przypomina koncepcyjny supersamochód Toyota FT-1. Premiera flagowego auta sportowego Toyoty jest przewidywana na 2018 r., rok po debiucie ...

24 Lut 2009, 16:12

Pirlo sek w tym ze Mitsubishi niestety ten silnik nie dopracowało tak jak nalezy czego nie mozna powiedziec o silnikach zwykłych 1.8 ktore sa b.dobre i godne polecenia.Te silniki GDI to był taki fajerwerk okazalo sie,że niedopracowany,no wiesz póki z malym przebiegiem.Nie wiem czy Mitsubishi rozwija dalej ten temat.Ja tylko pisze to co sadze,ja takiego silnika bym nie chciał,po cholere mi to?ze troche mniej spali?Zapytajcie mechanikow co sadza na temat tych silnikow.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

24 Lut 2009, 18:04

PhantomASA1 napisał(a):Aby sie przekonać nalezy kupic taki samochod i poczekac do pierwszej awarii silnika!A o taka w samochodzie ktory nowy nie jest nie jest trudno! :wink: My tutaj nie mowimy o nowych samochodach tylko używkach.Bo oczywiscie gdy kupisz taki samochod z malym przebiegiem to nie ma problemu,do czasu!

z takim mysleniem proponuje przesiasc sie na rower :wink:
bo kazdy uzywany samochod moze sie zepsuc, kwestia tego w jaki sposob jest uzywany,eksploatowany itd
Ja w swojej Cari mam 170 000km i oprocz corocznych przegladow nie wiem co to samochod, wiec nie plec glupot. Znam wiele osob ktorzy zlamali tymi silnikami 200 000 czy 250 000tys km i oprocz lania paliwa takze nie wiedza co to jest samochod :wink:
Silnik jak silnik, jak dbasz tak masz :wink:
Myslac w ten sposob VW nie bral by sie za FSI, a w tej chwili skupia sie tylko na tych silnikach :wink:
Pchalem kiedys Golfa 5 TDI, widzialem stojace na poboczach Audi ale nigdy nie widzialem ani nie slyszalem zeby jakies GDi kogos zawiodlo. A interesuje sie tym tematem od ladnych paru lat odkad mam swoj samochod. Ja nie wiem skad Wy wszyscy macie takie informacje... :?
PhantomASA1 napisał(a):Aby sie przekonać nalezy kupic taki samochod i poczekac do pierwszej awarii silnika!A o taka w samochodzie ktory nowy nie jest nie jest trudno! :wink: My tutaj nie mowimy o nowych samochodach tylko używkach.Bo oczywiscie gdy kupisz taki samochod z malym przebiegiem to nie ma problemu,do czasu!

ehh kto Ci takich glupot naopowiadal :lol:
Ostatnio jakis czlowiek sie ze mna poklucil bo wmawial mi ze kupic samochod z silnikiem benzynowym z przebiegiem ponad 100 000km to dramat. Ratuje tylko remont kapitalny i wtedy ewentualnie mozna pojezdzic :lol: Ehh i wmowi taki czlowiek drugiemu jego pokroju i juz sie mity tworza :wink:
pirlo333 napisał(a):Zawsze oprócz dobrych głosów na temat tego silnika znajdzie się ktoś kto uważa inaczej jednak biorąc pod uwagę procentowo tych krytycznych jest zdecydowanie mniej. Druga sprawa to że jak ktoś kupi zaniedbany to właśnie później twierdzi że to najgorsza jednostka. Czytając opinie na różnych forach czy autocentrum jest to jeden z najbardziej chwalonych silników.

dokladnie Pirlo, jak dbasz tak masz :)
Dla przykladu Carisme GDi miala swego czasu (poki jej nie rozbili) w Policji (Łódzkiej chyba) i skonczyla swoj zywot z przebiegiem ponad 400 000tys km i jezdzila by dalej :)
PhantomASA1 napisał(a):Pirlo sek w tym ze Mitsubishi niestety ten silnik nie dopracowało tak jak nalezy czego nie mozna powiedziec o silnikach zwykłych 1.8 ktore sa b.dobre i godne polecenia.Te silniki GDI to był taki fajerwerk okazalo sie,że niedopracowany,no wiesz póki z malym przebiegiem.Nie wiem czy Mitsubishi rozwija dalej ten temat.Ja tylko pisze to co sadze,ja takiego silnika bym nie chciał,po cholere mi to?ze troche mniej spali?Zapytajcie mechanikow co sadza na temat tych silnikow.

na jakiej podstawie wysuwasz takie wnioski, ze ktos Ci powiedzial, ktory sam to uslyszal albo przeczytal w gazecie??
Wiesz jak sie pytasz w warsztatach ktore zatrzymaly sie na poziomie polonezow i golfow 2 to sie nie dziwie bo te silniki GDI potrzebuja specjalistow a nie za przeproszeniem pana Staszka z za rogu :wink:
Jezdzilem swoja Cari na przeglady nie do jednego ASO i wszedzie gdzie bylem jak rozmawialem z mechanikami i ogolnie ludzmi z servisu Mitsubishi mowili mi ze nie wiedza dlaczego Mitsubishi zrezygnowalo z tych silnikow, gdyz sa to bardzo udane silniki :wink:
GDi w porownaniu do zwyklego 1,8 przyspiesza lepiej, jest bardziej elastyczny, mniej pali gdyz osobiscie udalo mi sie na trasie na jednym baku przejechac 1200km co wydaje mi sie ze jest dobrym wynikiem. Wierz badz nie mnie to nie obchodzi ale nie wprowadzaj w blad innych ludzi. Jak nie masz tego samochodu to sie o nim nie wypowiadaj szczegolnie majac wiedze zaczerpnieta z gazet i podrzednych warsztatow. Tacy teoretycy wlasnie mowia najwiecej znajac sie niewiele :?
Ja sie nie wypowiadam o samochodach ktorych nie znam. Mimo ze nie nawidze diesli nie powiem o nich zlego slowa...
PhantomASA1 napisał(a):Ja tylko pisze to co sadze,ja takiego silnika bym nie chciał,po cholere mi to?ze troche mniej spali?.

ja za to gdyby tylko Mitsu dalej produkowalo te silniki to kupilbym bym jeszcze raz, tak jestem zadowolony :) Pisze to z rozsadku, bo jezdze tym samochodem nie od dzisiaj. mam go od kilku lat i odpukac jedyne co musialem zrobic to wymienic komplet tarczy i klockow bo byly juz cienkie. Wcale przesadnie nie dbam o samochody, ale powaznie ten silnik jest za malo doceniany. Jest to bardzo udana jednostka napedowa.
Dla porownania znajomy w nowym Lancerze 1,8 ma spalanie w tych samych warunkach o 2-3litry wyzsze niz ja. Mimo ze ma 143KM a ja 125KM to przyspieszamy identycznie (0-100km/h nowego Lancera to 9,6s).
Jezdzi mi sie tez duzo lepiej Carisma GDI gdyz jest tez bardziej elastycznym silnikiem niz "nowe" 1,8 z nowego Lancera z max momentem obrotowym polozonym powyzej 4000obr/min gdy ja mam go przy 3750obr/min
Pozdroo
Robson86
Mitsumaniak
Pozdroo
Robson86
Nowicjusz

25 Lut 2009, 12:03

Robson jestes pierwszym gosciem ktory mnie rozsmieszyl,150 tysiakow?To Dacie robily bezproblemowo wiecej! ja maluchem zrobilem 120 000 km nim mi sie rozrzad rozsypalWiesz co ja bym sie wstydzil chwalic ,że zrobilem Mitsubishi 150 tysiakow i nic mi sie nie zepsulo to juz o czyms swiadczy jesli ty uwazasz to za sukces,moja 190-tka zrobila 700 kkm,benzyna nim silnik padl ,a nie bylo przy nim robione nic!Robson o czym ty piszesz? :lol: Jestes chyba jedynym czlowiekiem ktory chwali silniki GDIMitsubishi a kazdy wie ,że to jest po prostu niewypal ktory przerosl Mitsubishi!Kto chce niech sobie kupi tylko po co jesli zwykle silniki 1.8 sa po prostu lepsze,zdecydowanie lepsze? :wink:Mam Renault Clio 1.2 180 kkm ,silnik jak nowy jeszcze a ty sie chwalisz 150 kkm przebiegu :shock:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

25 Lut 2009, 15:08

Widze, ze dyskusja sie rozpetala ;P.
Niedlugo kupuje Carisme z takim silnikiem wiec za pare miechow dodam cos od siebie :D.
Luq
Początkujący

25 Lut 2009, 15:43

Lug to bacz tylko by nie miala duzego przebiegu! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

25 Lut 2009, 18:25

PhantomASA1 napisał(a):Robson jestes pierwszym gosciem ktory mnie rozsmieszyl,150 tysiakow?To Dacie robily bezproblemowo wiecej!

a czy ja napisalem 150 :lol: Proponuje dokladniej czytac a jak to nie pomaga to jeszcze raz i tak do skutku :wink:
po drugie do 170 000 tylko leje paliwo a reszta mnie nie obchodzi i wiem ze tak bedzie dalej :wink:
Ten samochod daje mi pewnosc ktorej nie koniecznie dawaly mi poprzednie samochody :P
Przy tym przebiegu ok 170 000 vw pasek b5 kumpla sie juz zaczal rozkladac wiec patrzac na Ciebie, oznacza to ze VW sa gorsze od Dacii :P
Nie ma co sie smiac, bo czy tego chcesz czy nie GDI sa to bardzo dobre i UDANE silniki benzynowe :wink:
PhantomASA1 napisał(a):,moja 190-tka zrobila 700 kkm,benzyna nim silnik padl ,a nie bylo przy nim robione nic! Mam Renault Clio 1.2 180 kkm ,silnik jak nowy jeszcze a ty sie chwalisz 150 kkm przebiegu :shock:

ojj skoro jezdzisz takimi samochodami to sie nie dziwie ze korzystasz z warszatow gdzie poziom wiedzy sie zatrzymal na poziomie polonezow. Ja na taki warsztat bym nawet nie spojrzal :lol:
Pozniej dziwic sie opini takich ludzi, ze cos jest zle ble ble ble. Jak sie na codzien ma doczynienia z golfami 2 a pozniej zobaczy samochod z silnikiem o ktorym sie nie ma pojecia co z nim zrobic to sie nie dziwie ze daja takie opinie :lol: Jak sie czlowiek czegos boi to to krytykuje proste :wink:
PhantomASA1 napisał(a):Robson o czym ty piszesz? :lol: Jestes chyba jedynym czlowiekiem ktory chwali silniki GDIMitsubishi a kazdy wie ,że to jest po prostu niewypal ktory przerosl Mitsubishi!Kto chce niech sobie kupi tylko po co jesli zwykle silniki 1.8 sa po prostu lepsze,zdecydowanie lepsze? :wink: :shock:

chlopie co ty w ogole do mnie rozmawiasz, wmawiasz MI osobie ktora jezdzi tym samochodem ze moj silnik jest zly. Ja mam o tym inne zdanie.
Powiedz ile znasz osob ktore jezdza tymi silnikami... ja osobiscie znam bardzo duzo, jezdze na zloty, spoty, mam duzo znajomych dzieki temu z ktorymi utzrymuje staly kontakt :!: A ty bedziesz mi wmawial ze jestem jedyna osoba ktora tak chwali ten silnik :wink: to dopiero jest smieszne :lol:
I uwierz mi ze nikt nie powiedzial na silniki GDI zlego slowa :!:
Jesli sa dobrze serwisowane czyli w przeciwienstwie do ciebie, serwisowane u specjalistow i profesionalistow znajacych sie na japonczykach typu ASO to nie ma zadnej ale to zadnej opcji zeby odmowil posluszenstwa :wink:
ale skad ty o tym mozesz wiedziec :roll:
jestem jedyna osoba ktora to mowi :?: Wejdz sobie na byle jakies forum UZYTKOWNIKOW Mitsubishi :wink:
Tam sobie popatrz, bo jedyne problemy z tymi silnikami to wymiana plynow i filtrow oraz oleju co 15000km oraz raz na jakis czas podczyszczenie przepustnicy :wink: Wszystko :!:

Ale sadzac po twoim tonie rozmowy nie ma najmniejszego sensu zebym z toba kontynuowal ta rozmowe...sa tacy dla ktorych biale jest zawsze czarne...oczywiscie szanujemy ich za to :lol:
Pozdroo
Ostatnio edytowany przez Robson86 25 Lut 2009, 18:34, edytowano w sumie 4 razy
Robson86
Mitsumaniak
Pozdroo
Robson86
Nowicjusz

25 Lut 2009, 18:28

PhantomASA1 napisał(a):Lug to bacz tylko by nie miala duzego przebiegu! :wink:
a ty znowu z tym przebiegiem :lol:
Kolego, jesli chcesz kupic Cari GDI to posluchaj uzytkownika, a nie kogos kto czyta gazety typu auto-swiat i mysli ze wszystko wie :roll:
Pamietaj zeby autko bylo okresowo systematycznie serwisowane czyli dobry olej, filtry itd raz w roku lub co 15 000km. Patrz zeby za to byly faktury. Nie wierz nikomu na slowo. Jesli kupisz bankowo bedziesz zadowolony, bo z osob ktore kupily Cari z tego co pamietam wszyscy sa zadowoleni z wyboru jakiego dokolanali :D
PhantomASA1 napisał(a): Jestes chyba jedynym czlowiekiem ktory chwali silniki GDIMitsubishi

A ty za to jestes kolejnym teoretykiem jakich w internecie pelno. Oczytany, ktory nigdy nawet nie mial okazji sie przejechac danym samochodem ale za to daje swoje jakze drogocenne opinie innym, ktorych traktuje z gory, bo ma wiedze z gazet :?
PhantomASA1 napisał(a):a kazdy wie ,że to jest po prostu niewypal ktory przerosl Mitsubishi!Kto chce niech sobie kupi tylko po co jesli zwykle silniki 1.8 sa po prostu lepsze,zdecydowanie lepsze?

a kazdy to ty, ty i dzieci z autokraty ktore w co drugim wyrazie pisza slowa K**** itd :wink:

Na koniec naszej jak niezwykle emocjonujacej rozmowy powiedz mi dlaczego masz takie zdanie o silnikacg GDI. Rozumiem ze zajezdziles przynajmniej kilka egzemplarzy tego samochodu z tym silnikiem i dlatego tak sie wypowiadasz :?: :wink:
Pozdroo
Robson86
Mitsumaniak
Pozdroo
Robson86
Nowicjusz

25 Lut 2009, 20:29

Robson86 ja juz jestem w 100 % zdecydowany na taka Cari i nic mnie od tego nie odciagnie ;)

Zasiegnalem juz z reszta opinii uzytkownika smerda_jajeczny (sorry jesli przekrecilem nick) i on bardzo sobie chwalil ten samochod.

Robson masz moze jakies ciekawe info na temat Cari 1,8 GDI ?? (Mysle, ze jako uzytkownik masz na pewno sporo do powiedzenia ;P ) Napisz tu albo na PW
Pzdr
Luq
Początkujący

25 Lut 2009, 21:12

Luq gdybys mial jakiekolwiek pytania wal jak w dym, jesli tylko bede mogl z checia pomoge :) Co wiecej, jesli masz na oku jakas Carisme to daj mi linka, obcenie ja dla Ciebie :) Carisme dosyc dobrze znam, wiem co, gdzie i jak powinno lezec wiec z checia moge pomoc :)

Co jakis czas w carismach moga sie pojawic falujace obroty. Jak sie zaglebisz w internecie to "fachowcy" zaczna mowic ze konieczna bedzie wymiana przepustnicy badz silniczka krokowego wartych po 5-7tys zl. Ale prawda jest taka ze wystarczy tylko raz na 50tys km przeczyscic przepustnice. Ten obiaw jest skutkiem w wiekszosci tankowaniem (stalym) na stacjach paliw ze zlym paliwem. Taki jest problem kazdego silnika z bezposrednim wtryskiem. Stad polecam tankowanie na markowych stacjach benzynowych :) Ja co drugi, trzeci przeglad robie to profilaktycznie przy okazji przegladu. W ASO kosztuje mnie to ok 150zl, ale jesli tylko masz chwile czasu mozesz bez problemu sobie to zrobic w ciagu pol godziny wlasnymi rekami :)

Kolejna sprawa to charakterystyczne cykanie silnika GDI, jednym to przeszkadza innym w ogole. Mnie w ogole to nie przeszkadza :) Cykanie jest tylko chwilke na zimnym silniku pozniej znika :) wiec problemu nie ma :)

Interesuje Cie Carisma do 99roku do 2002roku ???
Pozdroo
Robson86
Mitsumaniak
Pozdroo
Robson86
Nowicjusz