Opinie o Volvo S80 2.4 (link)

13 Wrz 2015, 13:02

W mojej okolicy pojawiło się takie oto ogłoszenie S80:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Czy ktoś obeznany w Volvo mógłby coś powiedzieć o aucie ze zdjęcia? Wiem, że 2.4 to dość udany silnik, automaty są drogie w naprawach, ale może ktoś zobaczy coś niepokojącego na tych zdjęciach.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Wrz 2015, 13:12

Wygląda dobrze, zdrowo. Plusem jest że w jednych rękach od 2008 roku. Silnik dobry pod gaz, oczywiście jak dobry magik się nim zajmie. Warto podjechać i obejrzeć "live".
Dla porównania to samo tylko w dieslu (2.5D to ten sam co w VW LT)
[link nie aktualny]
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

14 Wrz 2015, 13:24

Ze zdjęć nie wynika nic podejrzanego, jednostka napędowa jak najbardziej na tak :) pozostaje zobaczyć na żywo. A i na 99 koma 9 % licznik cofany, poproś o VIN i sprawdź historię samochodu :) Co do automatu nie polecam, lecz zdania są podzielone regeneruję się i śmiga dalej :)
roziom3388
Początkujący

Zdjęcia: 39
Auto: Honda Prelude
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Wrz 2015, 15:39

Rom33 dzięki, na diesla mam średnią ochotę, wolę benzynę, bo wyjdzie taniej na LPG i auto będzie miało niższy przebieg.
Ten z 2.5 TDI zadbany, ale po skórzanych fotelach widać, że przebieg większy niż na liczniku. Chociaż wiem, że na tym silniku przebiegi powyżej 500 tysięcy nie robią większego wrażenia.
Ossy
Forumowicz VIP

15 Wrz 2015, 07:55

no to akurat udane silniki były i pół bańki to norma :D
roziom3388
Początkujący

18 Wrz 2015, 10:27

A co sądzicie o takim S60:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Opis szczery, ale czy czegoś (jeszcze) właściciel nie ukrywa?
Ossy
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

FLV – koncept Toyoty i Lexusa, którego nie znałeś
    W połowie lat 90. Toyota i Lexus pokazały światu koncepcyjny pojazd FLV. Auto o nieszablonowym nadwoziu pokazywało ciekawe podejście Japończyków do projektowania luksusowych samochodów. Wybraliśmy się w krótką ...
    Prawidłowe ułożenie dłoni na kierownicy
    Aż 30% polskich kierowców przyznaje, że w czasie jazdy trzyma kierownicę tylko jedną ręką – wynika z ankiety zorganizowanej we współpracy Szkoły Jazdy Renault i serwisu Motoryzacja w portalu Interia.pl(1572 ...

18 Wrz 2015, 12:30

Wygląda więcej niż dobrze, opis jak to opis, papier/ekran wszystko przyjmie a jak jest na prawdę kto trzeba sprawdzić.
Na volvoforum.pl jest dość prężna ekipa z pomorza, może ktoś zna ten samochód? Można popytać, może ktoś go już oglądał?
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

20 Wrz 2015, 13:52

Ciekawa wersja, ale chyba w tym budżecie auto nie będzie idealne:
Ossy
Forumowicz VIP

21 Wrz 2015, 07:24

Ta S80 na prawdę mega :D jak bym miał wolne 13 tys. to bym brał :D tylko ta klapa jakoś z przodu dziwnie odstaje .
roziom3388
Początkujący

21 Wrz 2015, 13:00

Na pierwszym i czwartym zdjęciu ta klapa wygląda ok, ale trochę obawiam się tej wersji silnikowej. Optymalna wydaje mi się wersja 2.4T:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

30 Wrz 2015, 20:54

Witajcie,

Rzadko się tu na forum udzielam, ale w tym wypadku wypada, żebym zabrał głos, skoro mój samochód pojawił się w jednym z linków. Przyznam, że ciekawie się czyta takie wpisy. Moje ogłoszenie było pewnie jednym z niewielu, gdzie podałem wszystko bez ogródek, włącznie z rzeczami negatywnymi i historią wypadkową, a mimo to sporo osób próbowało się doszukiwać w nim drugiego dna. Nie warto, bo go nie było.

Samochód kupiłem kiedyś z pomocą tego forum i co wywołało uśmiech na mojej twarzy, to Ossy sam mi w tym temacie podrzucał pomysły, gdy rozważałem różne modele. Jaki ten świat mały. :)

Nie chcę tu wnikać w szczegóły, bo to moje sprawy osobiste, ,ale auto było ogłoszone, bo miałem nieprzewidziane zdarzenia i taką decyzję nakazywał zdrowy rozsądek, bo nie jest to samochód użytkowany na co dzień. Na szczęście udało mi się uporać się z kłopotami i auto zostało u mnie.

Samochód kupiłem bardzo zaniedbany. Wymagał ogromnego nakładu pracy, a przede wszystkim kosztów, żeby był w takim stanie jak jest obecnie. Większość osób pewnie popukałaby się w czoło słysząc kwotę, jaką włożyłem w doprowadzenie tego samochodu do porządku, bo za to spokojnie kupiłbym drugi. Przerobiłem w nim wszystkie możliwe awarie - od tych prostszych elektronicznych, aż po padnięcie silnika. O wyciekach zewsząd nawet nie wspominam. Oczywiście wszystko wynikało z zaniedbania, ale auto kupiłem za dużo niższą cenę, niż rynkowa i liczyłem się z tym. Mam ogromną satysfakcję, że się udało, choć nie było łatwo.

Ossy, 2.4T to naprawdę fajna zabawka do jeżdżenia, ale są mniej trwałe, niż np. 2.3 T5. Poza tym znaleźć zadbane Volvo z turbo to prawie cud... I tu nie ma zmiłuj, bo koszty części są ogromne, a na dodatek na palcach można policzyć serwisy, które nie zepsują powierzonego im auta. A tam, gdzie się znają to z kolei słono sobie liczą, bo i tak kolejki do nich stoją. Przyjemność z jazdy i komfort są niesamowite, ale koszty również.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

01 Paź 2015, 11:52

O, to miło się spotkać. ;)

Wkleiłem link z Twoim S60 z ciekawości, ale nie biorę zbytnio tego modelu pod uwagę, ze względu na mały bagażnik i średnią przestronność. Ciężko odzwyczaić się od przestronności po takim modelu jak W210...
Ossy
Forumowicz VIP