flini napisał(a):Planuję kupno samochodu na min 5 lat. Rocznie będę robił 7-10 tysięcy km. Jeżdzę głównie po mieście. Do pracy mam 8km w jedną stronę, pozostałe odcinki są między 2 a 5 km.
Licz że jak będziesz miał gaz to zrobisz na pewno 10tyś. bo wtedy z reguły więcej się jeździ.
flini napisał(a):czy silnik zdaży przełączyć się na gaz ?
Tak, w zimie przełączy ci się po maksymalnie 1 - 1,5km mówię tu o temperaturach około -8 na dworze i całonocnym postoju. W pozostałych przypadkach będzie szybciej.
flini napisał(a):Lepiej szukać czegoś w gazie czy postawić na silnik benzynowy z małym spalaniem ?
Zależy wszystko od tego jaki masz przeznaczony fundusz na zakup samochodu + pakiet startowy.
Piszesz mały silnik, tu mogę ci polecić kupno Yarisa z silnikiem 1.0 do niego nie opłaca się zakładać instalacji LPG choć znam takich co i tu zakładają. Do każdego samochodu z silnikiem powyżej 1.3 będzie opłacało się założyć instalację jeżeli planujesz jeździć 50 tyś. km, a jak kupisz samochód z założoną już instalacją to tym bardziej (pod warunkiem że ktoś o nią dbał i jest dobrze założona).
Sprawdziłem w naszym forumowym
kalkulatorze LPG jak mogło by to wyglądać w twoim przypadku. Biorę pod uwagę
średnie spalanie 7 litrów (tu żeby spełnić ten warunek musi być to naprawdę mały, lekki samochód z małym silnikiem), większość jazda na krótkich odcinkach i 10kkm/rok. Pozostałe dane w podsumowaniu:
"Nasze podsumowanie w oparciu o dane które podałeś: Przy obecnych średnich cenach benzyny 4.6 zł i LPG 2.3 zł oraz koszcie 2500 zł jaki musimy ponieść na założenie instalacji gazowej, powyższe wyliczenia wskazują na to, że założenie instalacji gazowej zwróci nam się po około 22 miesiącach i przejechaniu w tym czasie dystansu 18268.18 km. Dodatkowe opłaty w wysokości około 305.56 zł które musimy ponosić w ciągu roku mając samochód wyposażony w instalację LPG zwrócą nam się po przejechaniu kolejnych 2232.81 km. Oszczędności na jakie możemy liczyć po założeniu instalacji gazowej do naszego samochodu w ciągu roku wyniosą w przybliżeniu 1062.94 zł uwzględniając dodatkowe okresowe wydatki związane z założoną instalacją LPG."Czyli przez pięć lat jesteś w stanie zaoszczędzić ponad 5tyś. zł odejmując koszt założenia instalacji wychodzi około 2500zł do przodu, a jak będziesz jeździł więcej to oszczędności będą większe