Opłata paliwowa na nowe wagony

17 Mar 2009, 20:00

Opłata paliwowa na nowe wagony

Powiększ zdjecie

Od przyszłego roku wzrośnie opłata paliwowa doliczana do każdego litra paliwa. Dodatkowe wpływy od kierowców rząd chce przeznaczyć na zakupu wagonów kolejowych – pisze „Gazeta Wyborcza”.
ms, Gazeta Wyborcza/ 2009-03-17 11:00
Rząd postanowił pomóc województwom sfinansować wymianę wagonów kolejowych przez spółki PKP Przewozy Regionalne. Da na to 200 mln zł w tym roku oraz po 100 mln zł w latach 2010-15. Pieniądze popłyną z Krajowego Funduszu Drogowego (KFD), który gromadzi dochody z opłaty paliwowej doliczanej do każdego litra paliwa na stacji benzynowej.

Ta operacja uszczupli jednak o 830 mln zł kwotę, jaką do 2015 r. KFD miał wydać na budowę nowych dróg. Resort infrastruktury pieniądze na uzupełnienie niedoborów po dofinansowaniu kolei znalazł w kieszeni kierowców.

Od 2010 r. stawka opłaty paliwowej wzrośnie ze 116 do 125 zł za tonę paliwa, a w kolejnych latach będzie rosła o wskaźnik inflacji.

Więcej w "Gazecie Wyborczej"

Ich to juz chyba całkiem po*rdoliło.
Coprawda podwyzka na 1 litrze to 1 grosz, ale jakim prawem rząd przeznacza to na modernizacje koleji skoro jest to kasa z Krajowego Funduszu Drogowego. Drogi w Polsce są w opłakanym stanie a oni zamiast te 100mln wydać na modrnizacje dróg to na kolej wydają.
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

17 Mar 2009, 22:53

to jest polska tutaj nawet obywatel ma prze****** :P paranoja
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

18 Mar 2009, 19:43

skoro trzeba wyciagnac kase, to oczywiscie od kierowcow / obywateli... a czemu nie zwlnia polowe oslow i wypierdola sejm w powietrze... kasa by sie znalazla w chwile... ale to by znaczylo utrate bezpiecznych stolkow dla zlodzieji...
cayman9
Początkujący

21 Mar 2009, 11:31

cayman9 napisał(a):skoro trzeba wyciagnac kase, to oczywiscie od kierowcow / obywateli... a czemu nie zwlnia polowe oslow i wypierdola sejm w powietrze... kasa by sie znalazla w chwile... ale to by znaczylo utrate bezpiecznych stolkow dla zlodzieji...

cały sejm, to tylko wierzchołek góry lodowej. Im dalej w Polskę, tym więcej kolesi i znajomych królika w spółkach, radach nadzorczych, urzędach, itd. Wszyscy z politycznego nadania. Co do samych wagonów, to zgoda. Jak wyglądają wagony każdy wie. Do kibla strach wejść, o sikaniu nie wspomnę. Chyba Ci bardziej zdesperowani załatwiają się stojąc w drzwiach i trudno im trafić z takiej odległości do klozetu. Kilka lat temu jechałem z Wawy w Bieszczady - całą drogę z dziewczyną staliśmy na drzwiach. Co najlepsze w tym wszystkim? Wcześnie rano około 5, konduktor zaczął sprawdzać bilety, ale gdy tylko zobaczył "!@#$%^ ludzi i usłyszał parę epitetów pod swoim adresem, to się wycofał. Koniec końców PKP później zwróciła mi za te bilety...
Zrobią jak chcą. W tym tygodniu tankowałem na Neste ON po 3.44. Niby tanio, bo pamięta się czasy, i to takie niedawne, kiedy ON był już po 4 złote, ale nikt nie lubi jak się z niego ciągnie, tym bardziej, że wszyscy wiemy, że tę kasę PKP przeje...
LukP
Nowicjusz
Awatar użytkownika

21 Mar 2009, 19:53

Najlepiej w wagonach PKP nie jest - to fakt. U mnie na trasie Siedlce-Wawa jeżdżą już nowoczesne Flirty. Nie ma klasycznych przedziałów, ale pociąg wygląda jak autobus komunikacji miejskiej, tyle, że siedzenia są skierowane do siebie.
Pociąg jest dużo cichszy i szybszy. Co prawda z Siedlec do Śródmieścia (ok. 80 km) jedzie się 1h 30', a nie 1h 42', ale zawsze to coś.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Mar 2009, 17:57

Jak nie budują dróg. To niech przynajmniej te wagony kupią. Jestem za.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Auris Hybrid - kompaktowy hatchback do miasta
    Pod maską znajduje się silnik benzynowy o pojemności 1,8 litra pracujący w cyklu Atkinsona, który w połączeniu z agregatem elektrycznym oferuje moc na poziomie 136 KM. Napęd przekazywany jest za pomocą stanowiącej ...

27 Mar 2009, 22:24

Każda inwestycja jest dobra! Nawet w kolej! Ale znając Polskie realia zanim te pieniądze trafią do swojego ostatecznego celu (tu kolej) to przejdą przez szereg ''darmozjadów''!Mam tutaj na myśli urzędników posłów i różnego rodzaje instytucje które pobierają z tej puli pieniądze dla siebie! A tak jeszcze nawiązując do dróg. Polska jest w UE i ta cała śmieszna unia narzuca nam jakieś normy emisji CO2,nowe rygorystyczne nakazy.To dlaczego nie wymuszą na nas budowania dróg. To w UE mogą być takie drogi ?............
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

29 Mar 2009, 12:37

Ale znając Polskie realia zanim te pieniądze trafią do swojego ostatecznego celu (tu kolej) to przejdą przez szereg ''darmozjadów''!Mam tutaj na myśli urzędników posłów i różnego rodzaje instytucje które pobierają z tej puli pieniądze dla siebie!

Bezpodstawne wywody. Polak ma to we krwi że mówi iż politycy to złodzieje, cwaniacy i idioci. Opanujcie się. Puki nie masz namacalnych dowodów na to że tak będzie to nie pisz.
Maki
Początkujący

29 Mar 2009, 15:52

Maki napisał(a):
Ale znając Polskie realia zanim te pieniądze trafią do swojego ostatecznego celu (tu kolej) to przejdą przez szereg ''darmozjadów''!Mam tutaj na myśli urzędników posłów i różnego rodzaje instytucje które pobierają z tej puli pieniądze dla siebie!

Bezpodstawne wywody. Polak ma to we krwi że mówi iż politycy to złodzieje, cwaniacy i idioci. Opanujcie się. Puki nie masz namacalnych dowodów na to że tak będzie to nie pisz.

Bo to prawda ,a skoro tak mówisz to Jesteś urzędnikiem itp.
Pozdrawiam,
norpaw
norpaw
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: k/Poznań

29 Mar 2009, 20:23

To się zdziwisz nie jestem urzędnikiem tylko mechanikiem.

A ty skąd możesz takie rzeczy widzieć. Co bo wszyscy tak piszą.
Maki
Początkujący

29 Mar 2009, 21:38

Maki napisał(a):To się zdziwisz nie jestem urzędnikiem tylko mechanikiem.

A ty skąd możesz takie rzeczy widzieć. Co bo wszyscy tak piszą.

Bo w rządzie Ministrem Gospodarki jest niejaki Waldemar Pawlak. Człowiek, który jest szefem straży pożarnej mimo, iż nie wolno łączyć takich stanowisk ze sobą. Jednak na polecenie Pawlaka zarząd straży państwowej zorganizowano tak, że Pawlak jest kimś w rodzaju prezesa honorowego w spółce handlowej, jednak bez jego zgody nie da się powołać faktycznego szefa. Skutek? Straż jest zarządzana tak jak chce tego Pawlak.

Idźmy dalej, organizowane są przetargi dla straży na sprzęt. Wygrywają te przetargi dziwnym trafem firmy ściśle powiązane z Pawlakiem i zbijają na tym fortunę. Jeżeli konkubina Pawlaka zbija kasę na zamówieniu dla straży pożarnej której szefem jest Pawlak, no to trzeba być debilem do kwadratu, żeby nie przypuszczać, że to wszystko to jedna wielka ściema.

Idźmy dalej, w piątkowej audycji Janusza Weissa w Radiu Zet został poruszony problem wyposażenia Poczty Polskiej. Okazało się, że głupie naklejki, kamizelki, kurtki są 4-5 krotnie droższe w przetargach, niż w sklepach z takimi artykułami. Zatem Poczta wydaje na kamizelki 4 razy więcej, niż są one faktycznie warte. Jasne, że ktoś na tym zarobi. Przypuszczalnie sama firma dzieli się zyskami z ludźmi odpowiedzialnymi za wdrożenie w życie takiego przetargu.

Idźmy dalej. Niejaki Przemysław Gosiewski gdy jego PiS był w rządzie wkurzył się, że do rodzinnej Włoszczowy musi telepać się pociągiem osobowym. Zarządził, aby stację wyremontować i zrobić z niej przystanek dla InterCity, pociągu który zatrzymuje się w największych aglomeracjach Polski, a tu ZONK zatrzymuje się na wygwizdowie. I za czyje pieniądze InterCity zrobiło nierentowną stację? Za Twoje i moje, bo Przemysław "jestem złodziejem" Gosiewski miał takie widzimisię.

Więc nie próbuj mi udowodnić, że politycy i urzędnicy to nie są złodzieje. Oczywiście nie wszyscy, bo większość ma zbyt małe kompetencje by robić przekręty, ale ci co mają taką władzę zawsze z niej korzystają.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Mar 2009, 19:08

Złodzieje i nic wiecej, kradna tylko na czym sie da. Tez jestem przeciwko....niech drogi robia ,anie wagony kupuja, jak narazie moim zdaniem z drog wiecej uzytkownikow korzysta !!!
Bluecard88
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Mar 2009, 19:46

Zdarzyło się kilka lub kilkanaście przypadków machlojstwa u polityków i od razu gadacie że tak to wszyscy. Litości!

A co do Pawlaka. Czy to dziwne że wspiera organizacje w których uczestnicy społecznie? Dla mnie nie. Ja jak był bym na jego miejscu to samo bym zrobił. A media uczepiły się go jak rzep psiego ogona.
Maki
Początkujący

31 Mar 2009, 10:01

Maki napisał(a):Zdarzyło się kilka lub kilkanaście przypadków machlojstwa u polityków i od razu gadacie że tak to wszyscy. Litości!

Chłopie, weź zacznij czytać dzienniki ogólnopolskie, a najlepiej systematycznie czytaj sobie ich archiwa od 90 roku, to się przerazisz. Kilka, lub kilkanaście... na jakim świecie Ty żyjesz?

A co do Pawlaka. Czy to dziwne że wspiera organizacje w których uczestnicy społecznie?

Jak wspiera? Łączenie stanowisk jest zabronione.
Wspiera swój portfel, a raczej swojej konkubiny i działa na szkodę straży, która zamawia ze swojego budżetu sprzęt, który jest ostatecznie za drogi i wybrakowany.

Ja jak był bym na jego miejscu to samo bym zrobił. A media uczepiły się go jak rzep psiego ogona.

I potwierdzasz tylko moją tezę. Większość Polaków jak ma okazję to kradnie i oszukuje, ewentualnie gra nie fair. I co tu się dziwić innym, jak sami tacy jesteśmy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Mar 2009, 13:39

I potwierdzasz tylko moją tezę. Większość Polaków jak ma okazję to kradnie i oszukuje

A to co zrobił Pawlak to kradzież i oszustwo. Nie. Więc o co chodzi.

Nie róbmy OT. Ty wiesz swoje ja wiem swoje i niech tak zostanie.
Maki
Początkujący