REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Opłata paliwowa na nowe wagony
Powiększ zdjecie
Od przyszłego roku wzrośnie opłata paliwowa doliczana do każdego litra paliwa. Dodatkowe wpływy od kierowców rząd chce przeznaczyć na zakupu wagonów kolejowych – pisze „Gazeta Wyborcza”.
ms, Gazeta Wyborcza/ 2009-03-17 11:00
Rząd postanowił pomóc województwom sfinansować wymianę wagonów kolejowych przez spółki PKP Przewozy Regionalne. Da na to 200 mln zł w tym roku oraz po 100 mln zł w latach 2010-15. Pieniądze popłyną z Krajowego Funduszu Drogowego (KFD), który gromadzi dochody z opłaty paliwowej doliczanej do każdego litra paliwa na stacji benzynowej.
Ta operacja uszczupli jednak o 830 mln zł kwotę, jaką do 2015 r. KFD miał wydać na budowę nowych dróg. Resort infrastruktury pieniądze na uzupełnienie niedoborów po dofinansowaniu kolei znalazł w kieszeni kierowców.
Od 2010 r. stawka opłaty paliwowej wzrośnie ze 116 do 125 zł za tonę paliwa, a w kolejnych latach będzie rosła o wskaźnik inflacji.
Więcej w "Gazecie Wyborczej"
cayman9 napisał(a):skoro trzeba wyciagnac kase, to oczywiscie od kierowcow / obywateli... a czemu nie zwlnia polowe oslow i wypierdola sejm w powietrze... kasa by sie znalazla w chwile... ale to by znaczylo utrate bezpiecznych stolkow dla zlodzieji...
Ale znając Polskie realia zanim te pieniądze trafią do swojego ostatecznego celu (tu kolej) to przejdą przez szereg ''darmozjadów''!Mam tutaj na myśli urzędników posłów i różnego rodzaje instytucje które pobierają z tej puli pieniądze dla siebie!
Maki napisał(a):Ale znając Polskie realia zanim te pieniądze trafią do swojego ostatecznego celu (tu kolej) to przejdą przez szereg ''darmozjadów''!Mam tutaj na myśli urzędników posłów i różnego rodzaje instytucje które pobierają z tej puli pieniądze dla siebie!
Bezpodstawne wywody. Polak ma to we krwi że mówi iż politycy to złodzieje, cwaniacy i idioci. Opanujcie się. Puki nie masz namacalnych dowodów na to że tak będzie to nie pisz.
Maki napisał(a):To się zdziwisz nie jestem urzędnikiem tylko mechanikiem.
A ty skąd możesz takie rzeczy widzieć. Co bo wszyscy tak piszą.
Maki napisał(a):Zdarzyło się kilka lub kilkanaście przypadków machlojstwa u polityków i od razu gadacie że tak to wszyscy. Litości!
A co do Pawlaka. Czy to dziwne że wspiera organizacje w których uczestnicy społecznie?
Ja jak był bym na jego miejscu to samo bym zrobił. A media uczepiły się go jak rzep psiego ogona.