Opłaty, dokumenty idt.

10 Lis 2007, 20:16

witam, mam problem

Na wstępie sorki jeśli piszę nie tam gdzie trzeba. W razie czego proszę moderatora o przeniesienie postu lub o jego likwidację.

Do rzeczy:

auto kupione w auto - handlu. Jest faktura VAT, Certyficat De Conformite, ubezpieczenie na 30 dni, aktualny stan techniczny (poza tym książka serwisowa, instrukcja, faktury z napraw oraz serwisów), faktura zakupu auta przez 1 właściciela (Luksemburg), do tego doszło jeszcze ksero jakiegoś dokumentu o nazwie Carte D'IMMATRICULATION (to jest chyba brief). Do tego koleś z auto - komisu zainkasował ode mnie 300 zł jako opłata recyklingowa tłumacząc że ma podpisaną jakąś umowę i dlatego nie trzeba płacić 500 zł. Papieru żadnego na to nie mam.

Czy na podstawie tego co mam można zarejestrować auto w urzędzie komunikacyjnym?

Gdzieś czytałem że jak mam fakturę VAT z komisu, auto - handlu to nie muszę przestawiać dowodu żadnych opłat akcyzowych, podatku w US i inne?

Dziękuję za odpowiedzi.
kuffs
Nowicjusz

11 Lis 2007, 13:25

Skoro już masz wszystkie te dokumenty,to lepiej je weź ze sobą.Nasi urzędnicy,są tylko "urzędnikami",ponad 90% z nich nie myśli,a 50% nie zna obowiązujących przepisów.Więc żeby się niepotrzebnie nie nalatać,lepiej je weź.Nie wiadomo,czy w WK lub US nie dowiesz się,że masz przynieść jeszcze jakiś dokument.Np. akt urodzenia lub nr buta :) .
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dbać o klimatyzację w samochodzie?
    Zadbana klimatyzacja odwdzięczy nam się dobrym chłodzeniem wnętrza samochodu i nie będzie przyczyną chorób dróg oddechowych. Co należy zrobić, aby uniknąć niespodzianek w upalne dni wyjaśniamy poniżej. Przegląd ...