pan_samochodzik33 napisał(a):Witam. Mam pytanie odnośnie opłat za samochód zarejestrowanego w Niemczech. Za jakieś 3 miesiące mam zamiar kupić Audi A6 rocznik 2005 w dieslu i muszę je zarejestrować w Niemczech. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś wie, ile wyniosłyby mnie opłaty, tj. OC + AC + podatek. Chciałbym zaznaczyć, ze nie mam niestety żadnych zniżek. Z góry dzięki za pomoc
Witaj!
Jezeli chcesz zarejestrowac auto w Niemczech to wyglada to mniejwiecej tak:
wydzial komunikacji + tablice rej.: 70E
podatek zalezy od silnika, jezeli masz 2,5TDI to jakies 380E platne z gory na rok
z ubezpieczeniem to troche gorsza sprawa, jezeli nie masz znizek to zaplacisz najprawdopodobniej 140% skladki podstawowej, ile dokladnie to zalezy od firmy, od tego ile km rocznie bedziesz jezdzil, od wieku najmlodszego kierowcy (lepiej zeby mial wiecej niz 23 lata), od miasta, w ktorym auto jesz zameldowane itp. Orientacyjnie moge ci powiedziec ze OC(Haftpflicht) razem z Teilkasko(np kradziez, kolizja ze zwierzeciem, peknieta szyba itp) to w twoim przypadku wydatek conajmniej 1500EUR na rok. Jezeli chcial bys tzw Vollkasko( w razie wypadku z twojej winy dostaniesz rowniez odszkodowanie) to musisz sie liczyc z wydatkiem ok 2500 Eur( zalezy od udzialu wlasnego ustalonego w umowie), natomiast samo OC( ryzykowne w przypadku tak mlodego auta) to ok 1000 EUR rocznie.
Warto zaznaczyc, ze suma ubezpieczeniowa w Niemczech wynosi 100 Milionow Euro, dlatego skladki sa odpowiednio wysokie.
Pozdrawiam