Opłaty samochodowe w Niemczech

30 Sty 2009, 18:46

Witam. Mam pytanie odnośnie opłat za samochód zarejestrowanego w Niemczech. Za jakieś 3 miesiące mam zamiar kupić Audi A6 rocznik 2005 w dieslu i muszę je zarejestrować w Niemczech. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś wie, ile wyniosłyby mnie opłaty, tj. OC + AC + podatek. Chciałbym zaznaczyć, ze nie mam niestety żadnych zniżek. Z góry dzięki za pomoc :?:
pan_samochodzik33
Nowicjusz

30 Sty 2009, 22:21

Powiem tylko o podatku bo AC i OC to nie moja działka:

1. badanie techniczne - 200 zł
2. tłumaczenie - 150 zł
3. urząd skarbowy vat-25 - 160 zł
4. urząd celny 17 zł + akcyza czyli 18,6% dla aut o pojemności pow. 2000cm3 lub 3,1% do 2000cm3 ceny rynkowej takiego samochodu zarejestrowanego w Polsce.
5. opłata recyklingowa 500 zł
6. rejestracja - 300 zł

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

30 Sty 2009, 23:03

Dzieki ale mi chodzi o opłaty w Niemczech, ponieważ tam będę rejestrował samochód.
pan_samochodzik33
Nowicjusz

30 Sty 2009, 23:06

W takim razie ja nie pomogę ;(

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

30 Sty 2009, 23:45

a ja będę płacił

1. badanie techniczne - 200 zł / 169zł
2. tłumaczenie - 150 zł / 50zł
3. urząd skarbowy vat-25 - 160 zł / zwolniony
4. urząd celny 17 zł + akcyza czyli 18,6% dla aut o pojemności pow. 2000cm3 lub 3,1% do 2000cm3 ceny rynkowej takiego samochodu zarejestrowanego w Polsce / około 450zł
5. opłata recyklingowa 500 zł / 250-300zł
6. rejestracja - 300 zł / 247zł
nom
Nowicjusz

31 Sty 2009, 12:15

podałem ceny w zaokrągleniu.

Opłata recyklingowa taniej tylko w przypadku kupienia samochodu na firmę

Zwolnienie z vat - z jakiej przyczyny?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprzedaż opon w 2019 roku
    Według Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego, na podstawie danych Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Opon i Gumy, w 2019 roku producenci i importerzy opon w Polsce odnotowali wzrost sprzedaży w segmencie ...

31 Sty 2009, 17:26

orzecznictwo o stopniu niepełnosprawności
nom
Nowicjusz

31 Sty 2009, 20:25

czyli jest zwolnienie z tej opłaty jak się jest osobą niepełnosprawną?

Czy w takim razie analogicznie nie ma zwolnienia z akcyzy?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

03 Lut 2009, 17:32

DariuszSawicki napisał(a):czyli jest zwolnienie z tej opłaty jak się jest osobą niepełnosprawną?

Czy w takim razie analogicznie nie ma zwolnienia z akcyzy?

pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Co do akcyzy to każdy musi płacić, u mnie wyszło 358zł (Audi A4 Sedan 110KM 1.9TDi 97r.) + 17zł za jakieś znaczki i tyle dzisiaj faktycznie zapłaciłem :D a co do podatku VAT-24 jednak każdy musi płacić złodziejski podatek 160zł :( w piątek odbieram papiery od UC i od UC potrzebne do rejestracji samochodu.
nom
Nowicjusz

03 Lut 2009, 22:12

szkoda, że się nie udało zaoszczędzić 160 zł ;(

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

07 Lut 2009, 11:17

pan_samochodzik33 napisał(a):Witam. Mam pytanie odnośnie opłat za samochód zarejestrowanego w Niemczech. Za jakieś 3 miesiące mam zamiar kupić Audi A6 rocznik 2005 w dieslu i muszę je zarejestrować w Niemczech. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś wie, ile wyniosłyby mnie opłaty, tj. OC + AC + podatek. Chciałbym zaznaczyć, ze nie mam niestety żadnych zniżek. Z góry dzięki za pomoc :?:

Witaj!
Jezeli chcesz zarejestrowac auto w Niemczech to wyglada to mniejwiecej tak:

wydzial komunikacji + tablice rej.: 70E
podatek zalezy od silnika, jezeli masz 2,5TDI to jakies 380E platne z gory na rok

z ubezpieczeniem to troche gorsza sprawa, jezeli nie masz znizek to zaplacisz najprawdopodobniej 140% skladki podstawowej, ile dokladnie to zalezy od firmy, od tego ile km rocznie bedziesz jezdzil, od wieku najmlodszego kierowcy (lepiej zeby mial wiecej niz 23 lata), od miasta, w ktorym auto jesz zameldowane itp. Orientacyjnie moge ci powiedziec ze OC(Haftpflicht) razem z Teilkasko(np kradziez, kolizja ze zwierzeciem, peknieta szyba itp) to w twoim przypadku wydatek conajmniej 1500EUR na rok. Jezeli chcial bys tzw Vollkasko( w razie wypadku z twojej winy dostaniesz rowniez odszkodowanie) to musisz sie liczyc z wydatkiem ok 2500 Eur( zalezy od udzialu wlasnego ustalonego w umowie), natomiast samo OC( ryzykowne w przypadku tak mlodego auta) to ok 1000 EUR rocznie.

Warto zaznaczyc, ze suma ubezpieczeniowa w Niemczech wynosi 100 Milionow Euro, dlatego skladki sa odpowiednio wysokie.

Pozdrawiam
thomas83
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: DE