Opłaty za auto zza granicy

09 Mar 2014, 15:17

Witam
Trafia mi sie w Niemczech roczne auto lekko stukniete mam teraz kilka pytan odnosnie oplat w Polsce
1 Jak wyglada sprawa z podatkiem/akcyza? Wszedzie slysze inne wersje, czy wyglada to tak ze jest
3.5procent do 2000cm a 16procent powyzej 2000cm ? Bez ograniczen wiekowych że auto ma pol roku czy 50lat?
2 Czy mając firme autohandel moge ,,ominąc,, ten podatek?
3 Co jesli ja kupuje auto za poł ceny tej ,,katalogowej,, to musze zrobic jakies pismo odnosnie tego ze samochod jest uszkodzony itd.?
Z gory dziekuje za odpowiedz pozdrawiam
mototom
Nowicjusz

Auto: CC

09 Mar 2014, 15:34

mototom napisał(a):2 Czy mając firme autohandel moge ,,ominąc,, ten podatek?
W tym wypadku zadajesz trochę dziwne pytanie.Mając taką firme i nie wiesz jakie opłaty i w jakiej wysokości ponosisz... :?:
A co ma wiek auta do jego pojemności... :?: Przeciez jak sam napisałes wysokośc akcyzy pobierana jest od pojemności a nie od wieku.Owszem wiek auta będzie miał znaczenie od jakiej sumy ta akcyza będzie liczona.
W przypadku kiedy samochod jest uszkodzony to fakt ten musisz wpisac w umowie k/s lub fakturze.Oczywiscie dobrym dokumentem będzie tez opinia rzeczoznawcy..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

09 Mar 2014, 15:40

Chodzi mi o to zeby samochod przeszedł do mnie przez taką firme,ktora mogłaby jakos zmniejszyc ta opłate.Czy wystarcza fotografie plus opis wraz z podpisami sprzedajacego ze samochod jest uszkodzony?
mototom
Nowicjusz

Auto: CC

09 Mar 2014, 15:47

mototom napisał(a):Chodzi mi o to zeby samochod przeszedł do mnie przez taką firme,ktora mogłaby jakos zmniejszyc ta opłate
Nie słyszałem o takich firmach.Nie ma znaczenia czy to firma,czy import prywatny.Kazdy z nich akcyzę buli.Owszem,wiadomo Polak potrafi.Modna była a moze jeszcze jest przerobka niby na cięzarowy za ktory jesteś zwolniony z akcyzy.Jednak jak pokazało zycie oszustwo to ma krotkie nogi.Szczęśliwi posiadacze pseudo "cięzarowek"wzywani są po latach przez UC do zaplaty akcyzy wraz z odsetkami... :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

09 Mar 2014, 16:09

Ps."Foto"itp to mozesz zrobic dla siebie ku pamięci...
Dla UC musisz przedstawić tak jak pisałem wyzej:
1/Umowa k/s z adnotacja ze samochod jest uszkodzony/pokolizyjny.Jedak musisz uwazać zeby Ci tego nie zakwalifikowali jako odpad/smiec ktory nie będzie mógł byc zarejestrowany w RP.
2/Ocena rzeczoznawcy plus ewentualne foto przez niego wykonane...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

09 Mar 2014, 17:31