19 Wrz 2010, 15:17
Zgadza się - znalazłem co i jak ( wczoraj już nie miałemczasu ) - w 2007 roku zmieniły się przepisy i babcia nalezy do I grupy podatkowej. Kwota, o której pisze kolega GB to dokładnie 9637 zł. Ale może ona być przyjeta od najbliższej rodziny tylko raz na pięć lat.
Od 1 stycznia 2007 r. spadki i darowizny przekazywane w ramach najbliższej rodziny (tzn. małżonka, rodziców, dziadków, dzieci, wnuków, pasierbów, ojczyma, macochy i rodzeństwa) są zwolnione od podatku. W całości. Nawet więc od bardzo wysokiej darowizny, choćby idącej w miliony złotych czy spadku o olbrzymiej wartości (np. pałacu czy dzieł sztuki), nie trzeba już płacić podatku. Ani złotówki.
Tak więc nie musisz się o nic martwić.
Co do sprzedaży rzeczy podarowanej - niestety nic na ten temat konkretnego nie znalazłem, ale wiem, że było tak iż przez pięć lat nie można było sprzedac tej podarowanej rzeczy. W przeciwnym przypadku trzeba było płacić podatek. Jeżeli nikt nic konkretnie ci nie napisze, to najlepiej zapytać o to w US i uniknąć ewentualnych późniejzych kłopotów.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...