Ople vectra B vs. Ford mondeo mk2

13 Lut 2011, 16:56

Witam :mrgreen:
Ostatnio zastanawiam się nad zakupem autka. Ostatnio przeglądałem oferty na różnych stronach internetowych i spodobały mi się opel vectra B i ford mondeo mk2.
Rocznie robić będę 10k-15k z przewagą miasta więc będzie to benzyna.
Kwota jaką dysponuję to max 8k.
Powiem szczerze że mondeo mk2 trochę sobie upatrzyłem i słyszałem że są bardzo trwałe, nie wiem jak z resztą ale słyszałem, że to dobre samochody, natomiast o vectrze słyszałem że lubią rdzewieć na błotnikach. Chciałbym usłyszeć opinie o tych samochodach i także który jest lepszy.
Ewentualnie możecie mi zaproponować inne oferty, ale interesują mnie samochody Europejskie (poza Francuzami) i Autko powinno mieć klimatyzacje, el. szyby, centralny zamek, powinno być <u>żwawe</u> i bezpieczne.
Z góry dzięki :grin:
Pozdrawiam :mrgreen:
mati7777
Nowicjusz

Miejscowość: Biłgoraj

13 Lut 2011, 17:13

Mondeo też lubi gnić :wink: ja bym Ci zaproponował Audi 80 B4.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Lut 2011, 17:14

Chyba mu źle zyczysz podczas wypadku. Zdecydowanie bezpieczniejszy będzie Ford czy Vectra niz takie stare Audi.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

13 Lut 2011, 19:56

Też uważam że Audi 80 B4 to nie najlepszy pomysł...
mati7777
Nowicjusz

13 Lut 2011, 20:40

Ciekawe czemu?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

13 Lut 2011, 20:43

Bo ma słabą ochronę podczas wypadku. Bardzo przestarzała konstrukcja.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW M6 Gran Coupe - wysokie osiągi i luksus
    Trzeci wariant nadwoziowy rasowego samochodu sportowego BMW M6 zostanie zaprezentowany światu jako BMW M6 Gran Coupe, dołączając do znanych już modeli Coupe i Convertible. Nowy członek rodziny M6 nie wyrzekł się ani wyjątkowego ...

13 Lut 2011, 21:52

I jeszcze do tego nie wygodny... Wiem bo jechałem i audi 80 i mondeo i vectrą i 80 bardzo odstaje od reszty. Przestarzała konstrukcja itp. A mi zależy żeby samochód był wygodny zwłaszcza że mam dwójkę dzieci
mati7777
Nowicjusz

13 Lut 2011, 22:09

Najtrwalsza z podanych rzeczywiście byłaby 80 - tka tyle, że trzeba by szukać takiej z lat 96-97 aby przynajmniej poduszki miała z przodu (co każde Mondeo ma w najuboższym standardzie od 93r). Zawieszenie po prostu zwyczajne, stabilnie się prowadzi, jest tanie i wytrzymałe. Ja jednak szukałbym zadbanego Mondeo, jeśli tak się boisz o rudą to po zakupie na początek zrobić mu porządną konserwacje i jeśli samochód nie bity to problemów nie będzie. Wyposażenie, wygląd i zawias - bez porównania nawet do 80 -tki.
Wszystko zupełnie inny poziom, ale to nie dziwi, MKII jest znacznie młodszą konstrukcją, jak MKII zaczynano produkować to B4 niebawem kończyli a wchodziło A4 - ale za te pieniądze to tylko benzyna z początku produkcji. Może jeszcze Leganza?
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

13 Lut 2011, 22:44

W mondeo to o rudą niezbyt łatwo, ponieważ większość samochodów jest zadbanych i te samochody to porządne konstrukcje.
A co do leganzy to może, może, tylko jak z częściami do leganzy i na jakiej podstawie jest zrobiona bo wiadomo, daewoo to ople np. daewoo lanos to to samo co opel kadet.
I też nie wiem czy leganza nie będzie za duża
mati7777
Nowicjusz

13 Lut 2011, 23:07

Tutaj troche sie mylisz ale poprawie Cie,Lanos to inaczej Astra a Kadett to Nexia.
Ogólnie z częściami to Leganzy nie jest żle,auto dobre tylko fakt może być troche za duża bo to troche tak jakby limuzyna.
Barol
Awatar użytkownika

13 Lut 2011, 23:17

Nexia=Kadett ale już np. Lanos to nie jest Astra.
Kiedyś już był poruszany ten temat.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

13 Lut 2011, 23:57

Wiem pamiętam doskonale że to nie jest Astra ale starałem sie wytłumaczyć i jak widać znowu nie wyszło :roll:
Barol
Awatar użytkownika

14 Lut 2011, 16:27