Ople Vectra C - filtr cząstek stałych

07 Maj 2011, 21:53

Hej.

Opel którego użytkuję to Vectra C kombi cdti (110kw).
Decydując się na ten model brałem pod uwagę jego bryłę i wynikającą z tego ilość miejsca dla kierowcy, pasażerów oraz bagażu, a także rodzaj i moc silnika.
No i kupiłem piękną, czarną vectrę kombi 2006 z dobrym wyposażeniem i mocnym silnikiem.
Moja radość trwała krótko, ponieważ okazało się że w tej wesji silnikowej mamy filtr cząstek stałych który właśnie zapchał się co pociągneło za sobą wprowadzenie silnika w tryb serwisowy i miałem za swoje.
Okazało się, że najtaniej i najrozsądniej będzie usunąć fizycznie filtr z wydechu i zmienić oprogramowanie komputera które należy zrobić żeby silnik nie próbował przepalać filtr w celu jego oczyszczania.
No i zakończył się główny problem z silnikiem, ale pamiętajcie o tym żeby tego typu zmiany przeprowadzać tylko w sprawdzonych i doświadczonych w takich sprawach punktach.
Dalszy ciąg usterek to różne problemy z zawieszeniem i oczywiście standardowe wymiany filtrów oraz płynów.
Pomimo nerwowych chwil jakie zapewnił mi mój opelek jestem jego dużym zwolennikiem głównie z powodu przestrzeni jaką dostarcza mojej osobie jak i mojej rodzinie.
Polecam!!!

Pozdr
Ostatnio edytowany przez mar1977, 07 Maj 2011, 22:05, edytowano w sumie 1 raz
mar1977
mar1977
Nowicjusz

Miejscowość: GDYNIA