Opona dziura czy można jedna nowa oponę - Subaru napęd na 4

01 Lut 2018, 16:41

Cześć,
mam nadzieję że mi ktoś doradzi wkręciła mi się śruba w oponę.
W dwóch zakładach powiedzieli mi że przy nie powinno sie opony z tym limitem prędkości już naprawiać. Jeżeli to ważne opona - BRIDGESTONE POTENZA RE050A 215/45R17 87Y. Opony są 3 letnie ale mało używane (maks 10 tysięcy kilometrów ).
Mam w związku z tym na stępujące dziwne pytanie czy mogę do auta z napędem na 4 kola kupić tylko jedna nowa (oczywiście taka sama) oponę?
Meksor
Obserwowany

Auto: Subaru

01 Lut 2018, 17:49

No pewnie że możesz jak reszta jest w takim jak przedstawiasz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Lut 2018, 17:08

Nie wiemy jak mocno są zużyte opony. Mają już trzy lata więc ja bym nie polecał takich zabiegów. Masz auto z tego co widzę Subaru ze stałym napędem. W przypadku samochodów 4x4 bardzo ważne jest zakładanie takich samych opon najlepiej nowych bo używane mogą nie być równomiernie zużyte.
Opona trzy letnia nawet mało zużyta będzie się już inaczej zachowywała niż opona nowa. Moim zdaniem wyjściem z sytuacji jest zakup dwóch nowych opon i założenie ich na jednej osi. Oczywiście bieżnik taki sam jak opon które masz obecnie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Lut 2018, 19:03

Kacper napisał(a):Moim zdaniem wyjściem z sytuacji jest zakup dwóch nowych opon i założenie ich na jednej osi

Kacper napisał(a):przypadku samochodów 4x4 bardzo ważne jest zakładanie takich samych opon najlepiej nowych bo używane mogą nie być równomiernie zużyte.
no i tu jest zaprzeczyłeś sam sobie, zakładając dwie nowe na jedna oś to tak jak by założyć jedną nową (mówiąc o stanie opon jakim przedstawia autor) nic to nie zmieni poza wyzszymi kosztami
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

19 Lut 2018, 14:55

Kao napisał(a):no i tu jest zaprzeczyłeś sam sobie, zakładając dwie nowe na jedna oś to tak jak by założyć jedną nową (mówiąc o stanie opon jakim przedstawia autor)
Niekoniecznie bo przy jednej oponie która będzie miała większą średnicę będą różnice w obrotach na jednej osi co mogą wyłapać czujniki i wywalać błędy choćby w ESP :)

Generalnie jest to kiepski temat oczywiście najtaniej jest wymienić jedną oponę jeżeli pozostałe nie wykazują oznak zużycia to problemu nie powinno być ale jeżeli różnica będzie to problemy mogą się dopiero zacząć.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Corvette C3 Stingray
    Długa maska, wąska talia i zjawiskowy wygląd. Mowa o samochodzie Corvette C3 Stingray - kolekcjonerskim rarytasie. Choć od jego stworzenia minęło ponad 40 lat nadal zadziwia nowoczesną stylistyką i świetnymi osiągami. Samochód ...