Oponki do Disco

29 Kwi 2009, 09:58

chłopaki....

takie pytanko mam... jakie największe gumy podejdą do LR Discovery 1998 bez liftu...
koła 16"....

myślałem o takich oponkach: Maxxis Creepy Crawler 35x12,5R16 125L

da radę.....? czy przesadziłem.... są do wzięcia na drugim końcu Polski i nie wiem czy warto... a jadę w tamtą stronę i będę przejazdem...

Karson... mój Guru... Ty sie znasz... coś poradź.... :mrgreen: :wink:
Awatar użytkownika

Miejscowość: śląsk

29 Kwi 2009, 10:51

weź no wyluzuj, jaki ze mnie guru. :oops:

jak założysz 35" to rozwalisz mosty. max do disco to 32" (235/85R16) i to po lifcie 2" i podcięciu tylniej części błotnika :wink:
bez liftu to chyba 30-31" co najwyżej i to przy jak najwęższej gumie.

zamiast dużych opon, zainwestuj w dobry zawias i dopiero opony, wtedy diskacz będzie ładnie hulał.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

29 Kwi 2009, 13:13

Karson napisał(a):weź no wyluzuj, jaki ze mnie guru. :oops:

ale żeś się zawstydził :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

29 Kwi 2009, 14:09

no i znów jestem mądrzejszy...

dzięki ;)
Awatar użytkownika

03 Maj 2009, 16:09

Discovery I
235/70-16: Wielkość opony fabrycznej.
205/80-16: Wielkość fabryczna w wielu innych krajach. ta sama wysokość jak 235/70-16.
255/65-16: ta sama wysokość jak fabryczna
225/75-16: niewiele wyższy niż fabryczna
245/70-16: niewiele wyższy i szerszy niż wielkość fabrycznej podobno, nie ma potrzeby liftu, zaledwie drobne przycięcie potrzebne tym oponom.
245/75-16: popularny rozmiar dla 2" liftu. Wymagają drobnego przycięcia na kole tylnym dobrze zderzak, i mogą też wymagać dostosowania na układzie kierowniczym. Weszły do mojego nieliftowanego, ale musiałem wyregulować ograniczniki skrętu, bo opony ocierały o wahacze (przypis tłumacza )
215/85-16: ta sama wysokość jak 245/75-16. ale węższy. wydają się być preferowani dla śniegu i błota.
265/70-16: mniej więcej taka wysokość jak 245/75-16, ale szersza. będą wymagać więcej przycięcie i regulacji na układzie kierowniczym wraz z wyższym odbijaczem nad tylna osią.
265/75-16: prawie 32" wysoki. To samo jak fabryczna NAS D90 opona. Będzie wymagać nawet więcej przycięcia.
235/85-16: ta sama wysokość jak 265/75-16 ale węższy. I wydaje się być najbardziej popularny rozmiar z 2" liftem.
255/85-16: mniej więcej 33" wysoka ... bardzo mało ludzi dopasowała jej wielkość. Dużo zarżnięcia dla tego jeden.
285/75-16: mniej więcej 33" też... ale bardzo bardzo szeroko.

Discovery Serii II

255/65-16: Wielkość opony fabrycznej.
255/70-16: Zaledwie trochę wyższy niż fabryczna.
265/75-16: Wyższy i szerszy niż fabryczna, możliwy by pasować bez liftu. drobne tarcie. Wygląda rzeczywisty zrównoważony z 2" liftem.
285/75-16: nawet wyższy niż 265/75-16, r wymaga trochę więcej liftu niż standardowe 2". Niektórzy dostosowali np. OME751 od serii Discovery I, i zmienili czujnik SLS w tyle by zrobić prawie 3 cale liftu. Mechanizm napędowe i shaft strenght stają się problemami.
255/85-16: trochę wyższy niż 285/75-15 ale węższy. Mechanizm napędowe i shaft strenght stają się problemami.

źródło: http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=8&t=23834
Ostatnio edytowany przez EdEk, 07 Maj 2009, 21:08, edytowano w sumie 1 raz
EdEk
Początkujący

Miejscowość: Wałcz

03 Maj 2009, 19:02

człowieku... a Ty robocop jakiś czy co...??
aż sie boje jeszcze o coś zapytać bo mi dnia nie starczy żeby przeczytać... :wink:

dzięki za wyczerpujący wykład z oponologii

jestem pod wrażeniem :shock:
szacun :grin:

[ Dodano: Nie Maj 03, 2009 19:06 ]
po "rajdy4x4" też biegam czasem, ale to forum jakoś tak mi bardziej pasuje... nie wiem dlaczego... po prostu...

może to te ciemne tło.... hmmm :mrgreen:
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    A2, że bezpiecznie! - program poprawy bezpieczeństwa
    SZKOŁA AUTO SKODA wspiera społeczno-edukacyjny program poprawy bezpieczeństwa na autostradach "A2, że bezpiecznie! ". Program stanowi inicjatywę Autostrady Wielkopolskiej, a jego celem jest propagowanie wiedzy na temat zasad ...

03 Maj 2009, 19:31

Kto ma problemy z rozróżnieniem i definicją wielkości/szerokości opon, polecam wszystkim fajny kalkulator opon:
kalkulator-opon-rozmiary-calowe-metryczne-vt19665.htm
Ostatnio edytowany przez Karson, 07 Maj 2009, 21:10, edytowano w sumie 1 raz
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Maj 2009, 21:50

Mały update do powyższych opisów opon

Discovery II

245/75-16 - trochę ( ok 4 cm) wyższe niż fabryczne opony. Pasuja bez żadnych przeróbek (cięcia, gięcia, regulacji).
Pozdrawiam

KOREK

Miejscowość: Wrocek

06 Maj 2009, 20:12

nie pochwalam kopiowania, cytowania tudzież przepisywania bez zrozumienia i 100% pewności, że pisze się prawdę. nie chcemy na forum pomocy czysto teoretycznej lub zaczerpniętej z internetu, dzielmy się wiedzą swoją, praktyczną, dopiero później posiłkując się zdobyczami innych. no :wink:
Ostatnio edytowany przez Karson, 07 Maj 2009, 21:12, edytowano w sumie 1 raz
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Maj 2009, 20:28

chciał chlop porady to mu pomogłem a Ty sie odrazu czepiasz, ciężko jest mi wypróbowac na własnym nie liftowanym disco każdy rodzaj opon, moge napisac tyle że 245/75 r16 w nieliftowanym się miszczą bez przeróbek i cięcia tylko lekko trą przy max skręcie ...
kumpel ma disco 200 235/85 r16 (dość spore) i nic nie podcinał, tylko troszkę obcierają, ale ma podniesionego (nie wiem o ile on też bo takiego kupił a ja nie sprawdzałem) ...
EdEk
Początkujący

06 Maj 2009, 20:30

Amen... święte słowa...

ze mnie teoretyk żaden... tylko praktyk.... zero inteligencji, tylko brutalna siła... :mrgreen:
to żart oczywiście...

tyle tylko że jak o coś pytamy, my początkujący, to oczekujemy odpowiedzi od kogoś kto wie co gada ( szacun dla Karsona ) a nie trybu kopiuj-wklej i przetłumacz z chińskiego...
z całym szacunkiem dla Edka.. gdybym chciał poc zytać to może bym i znalazł.. ale ja chciałem ZAPYTAĆ...

no ale... Koledzy... bez ciśnień...

a tak nawiasem mówiąc... wierzycie że przez całe życie nie przeczytałem ani jednej instrukcji obsługi... no fakt... coś tam zepsułem... ale doświadczenie życiowe - BEZCENNE :wink: :grin:
Awatar użytkownika

06 Maj 2009, 21:31

internet jest bezcenny. jest w nim wiele cennych informacji i niestety bzdur. starajmy się unikać bzdur po prostu i wpisujmy sprawdzone metody napraw czy wiadomości zaczerpnięte z praktyki. zaoszczędzi to nam i innym błędów. i proszę mi tu nie imputować czepialskości :mrgreen: to tylko zapobiegliwość przed zaśmieceniem naszego forum głupotami :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Maj 2009, 22:52

to "kopiuj wklej" bedzie już dla następnych co moze akurat tez będą sie zastanawiali nad tym jakie koła wejda do disco, ktoś kto to napisał musial mieć jakieś pojęcie na ten temat i doczynienia z tym, npewno w ciemno tego nie wymyślił :grin:
EdEk
Początkujący

07 Maj 2009, 08:03

ostatnio oglądałem bagażniczek dachowy wyprawowy do mojego potwora... żonka popatrzyła i stwierdziła że przyda się... ale jak pokazałem jej uchwyt do niego na łopatę ( a łopatę zakupiłem wcześniej w OBI ) to stwierdziła że do reszty zgłupiałem...

i wiecie co... myślę że gdyby wszyscy ludzie byli tak głupi by sprawiać sobie drobne przyjemności to świat byłby głupio-fajniejszy.... i to właśnie w życiu robimy... jak w piosence... ona i ja... :wink:

a co do oponek to zdecydowałem się na klasykę czyli BFGoodrich Mud Terrain T/A KM 235/70R16 104Q

i spoko... przy moim jeżdżeniu posłużą z 5 lat...

zarzucę je na osobne stalowe felgi.
i będzie...
Awatar użytkownika

07 Maj 2009, 23:55

też mam dwa komplety, na szosę 205/80 i w teren bf goodrich 245/75
przełożenie nie zajmuje za wile czasu :grin:
normalnie posiadając takie auto to czołwiek sie uzależnia od niego i kupuje więcej i więcej ... :mrgreen:
EdEk
Początkujący